Verjaardagsfeest weer zonder gasten: één jaar thuiswerken en andere coronamaatregelen

Sinds 13 maart 2020 werk ik thuis, een vol jaar dus alweer. Er waren enkele momenten van hoop op een terugkeer naar normaal. Begin september heb ik twee dagen in Nieuwegein en één in Utrecht op kantoor doorgebracht en kon ik er enkele collega’s in real life gezien. Ik dacht ik half september dat het in de eerste week van oktober mogelijk zou moeten zijn om in kleine gezelschappen wandelend of fietsend door Utrecht bij te praten. Het mocht niet zo zijn. Dagen met 8-12 MS Teams meetings zijn het nieuwe normaal. Dinsdag 23 februari trokken we als IT leads bij Tribe Business Lending van Rabobank de stoute schoenen aan om het collectieve chagrijn te verdrijven en gingen elkaar opzoeken om een uur als tweetal te wandelen, zelf in het Engelse Werk in Zwolle. Zo eenvoudig, zo effectief en tegelijkertijd zo bijzonder!

Bij de GGZ loopt het gelukkig nog geen storm, maar Onderzoek: Nederlander psychisch net zo gezond als voor corona boven je artikel in de Volkskrant van 5 maart 2021 zetten vind ik gedurfd. Zo’n stelling heeft voor mij dezelfde betekenis als Deze winter werd nog geen enkel griepgeval vastgesteld (Nu.nl 6 maart 2021). Als je bij koorts, verkoudheid en dergelijke symptomen naar de GGD testlocatie en juist niet naar je huisarts mag, kan de huisarts geen griep meer vaststellen. Om dan boud te stellen, dat de griep even op vakantie is, maar eind 2021 hard kan toeslaan omdat we geen weerstand hebben opgebouwd, is een wankel betoog.

Lockdown met de l van lang

Corona blijf thuisMijn voorspelling van 2 januari dat de lockdown die eerst tot 19 januari 2021 zou duren tot voorbij de voorjaarsvakantie doorgetrokken zou worden, is uitgekomen. Mijn verwachting bij het horen van de minister president op 12 januari 2021 dat de avondklok net iets te nadrukkelijk op tafel lag om niet binnenkort ingevoerd te worden ook. Het verzet, ook bij het kabinet eind september 2020, de verkenning eind november om voor effectuering de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (1996) te activeren, het maakte niets uit. Een meerderheid van het parlement steunde het kabinet voor de invoering op 23 januari 2021 en de verlenging tot en met 2 maart 2021, ook al was er géén meetbaar effect van de avondklok en bleven ook de geschetste doemscenario’s van de Britse variant uit.

https://twitter.com/henk038/status/1349064278310006784

https://twitter.com/henk038/status/1349066603502202880

Intussen is de volgende verlenging van de avondklok e.d. tot eind maart 2021 afgekondigd, blijven echte versoepelingen en heropeningen iets voor op de lange termijn. “Ik denk dat we tegen de zomer al zo veel mensen hebben gevaccineerd dat we een redelijk normale zomer kunnen kunnen hebben.” hield het koppel Rutte en De Jonge hun publiek bij de kinderpersconferentie op 16 februari 2021 voor. Een normale zomer is voor mij:

  • verjaardagen van mijzelf, mijn moeder, twee van onze kinderen en twee broers met familie en vrienden te kunnen vieren zonder een seconde na te denken over social distancing, bezoekbeperking, verplicht handen wassen of iets dergelijks.
  • een paar weken zonder restricties naar het buitenland op vakantie, regelmatig uit eten gaan, overnachten op doorreis in een pension of hotel en op locatie in een vakantiehuis.
  • genieten van het zomerweer, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.
  • dagjes uit in Nederland bij mooi weer om te gaan wandelen, een museum te bezoeken, te genieten van natuur en cultuur, wanneer en waar ik maar wil.
  • collega’s op kantoor te spreken na hun vakantie en andersom met tips, foto’s en ervaringen bij in de coffee corner.

Macht corrumpeert

Vertrouwen in de integriteit van de regering heeft behoorlijk ingeboet dit jaar. Volgende week mogen we stemmen. En natuurlijk, anders dan Andries Knevel op Twitter hoopte, wordt de afwikkeling van het lopende dossier COVID-19 daarin meegenomen.

De premier en zijn ministersploeg doen er goed aan openheid te betrachten en bijvoorbeeld eens te reageren op:

  • De j’accuse van Maurice de Hond op 7 maart 2021 over de veel te grote en op discutabel cijfermateriaal gebaseerde invloed van het RIVM en de virologen in het OMT.
  • De communicatieve blunders bij het uitleggen van de functie van een coronapaspoort. “Toegang tot de samenleving”, “mensen meer vrijheid bieden” komen zo discriminerend over. Gertjan Segers maakt er een woordspel van: “Vaccinatiebewijs moet niet enige ticket naar samenleving worden.” , ook niet handig. Wat is een paspoort ook alweer?
  • De rationale achter het verlengen van de avondklok, het ultieme instrument dat tot en met de premier niemand wilde, maar een gewoon ruilmiddel is geworden tegen andere kleine versoepelingen (joehoe, met z’n vieren tot 21u buiten sporten! Applaus voor Rutte!). AD en Dagblad van het Noorden zijn er 8 maart 2021 net als ik kritisch over.

Zelfreflectie op de ferme uitspraak “nul begrip te hebben voor mensen die zich niet willen laten vaccineren” zou De Jonge sieren. Ook al ben je overtuigd van je eigen gelijk, past het om eerst de ander te willen begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden, wijlen Stephen R. Covey aanhalend.

https://twitter.com/flippo2243/status/1368987785332469766

Kent het OMT ook een andere stand dan angst zaaien?

Daags na de versoepelingen correcties pleit het OMT op 9 maart alweer voor aanscherpingen van het OV protocol en het aanspreken van mensen op het maken van niet-essentiële reizen. Zo serieus is dus het voorgehouden perspectief van verdere versoepelingen per april en een ‘redelijk normale zomer’. Dit is niet ‘nog even de tanden op elkaar voor het laatste eindje’, maar een tunnelvisie zonder einde.

Ik maak er geen geheim van: sinds de jaarwisseling zit ik op zaterdagen met mondkapje in de trein om wandelingen wat verder weg van huis te maken, mijn NS Flex abonnement gebruikend. ‘s Ochtends is het dan nog lekker rustig, twee opstappers in Ommen. De ‘drukte’ is dan ‘s middags enkel tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum met op elk stel stoelen één passagier. Geen enkele conducteur spreekt ook maar één passagier aan op de reden voor het reizen. Redenen laten zich in één keer raden. Ik blijf intussen mijn gezond verstand gebruiken en houd me graag mentaal fris. De volgende werkweek moet ik er weer 50 uur tegenaan en verwacht menigeen dat ik elke dag positief in het leven sta, mijn teams motiveer en ogenschijnlijk geen last heb van de lockdown. Als iemand betere medicijnen kent dan uren in je uppie in de buitenlucht wandelen, daar genietend van natuur en cultuur, lees ik het graag in de commentaren hieronder.

Blijft het bij één jaar?
Henk-Jan bij Coronastraat CulemborgWordt het tijdelijk abnormaal het nieuwe normaal? Veel bedrijven zetten in op een hybride model met het kantoor primair voor ontmoetingen en thuiswerken voor al het andere. Een bruto onkostenvergoeding van een paar tientjes per maand kan wel op tegen de enorme kostenbesparingen van een teruggang van 0,7 werkplek per FTE naar 0,4 (2 dagen per week op kantoor). In het FD stond 3 maart een kritische blik van Goldman Sachs, een dag later gevolgd door een plausibel verhaal, helaas nog zonder wetenschappelijke onderbouwing, dat ons creatieve brein ook in lockdown is.

Voor creativiteit zijn serendipiteit, focustijd en spiegelen van ideeën met anderen nodig, iets dat met een tot op elk half uur van 8 tot 18u gevulde met Teams meetings afgevulde werkdagen volstrekt onmogelijk is. Efficiency is wat anders dan effectiviteit. Denk als management na welke doelen je nastreeft en kies een daarbij passend model waar en hoe werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Werkdagen laten zich niet netjes scheiden in type werkzaamheden. Tijd op kantoor wordt namelijk in (de toekomst) ook afgewogen tegen reistijd. Zo ben ik 8 maart heel verbaasd gevraagd te worden door een secretaresse van een klant om voor een uur fysieke naar Amsterdam Zuidoost te komen op maandagmiddag vijf uur. No way, dan nog maar een Teams meeting erbij.