Regeren is vooruitzien en bij uitblijven perspectief trekt het volk er zelf op uit

Premier Mark Rutte zei de avondklok niet te willen, maar wilde hem koste wat het kost invoeren, eerst zonder voldoende parlementaire inbreng. Dat scheelt op de heel korte termijn inspraak en snelheid, maar komt als haastwerk alsnog terug. Daarna beweert Rutte de avondklok als doel, niet middel te zien. De combinatie van de avondklok en beperkt bezoek vermindert de overdracht van het coronavirus met zo’n 10%, schat RIVM voorman Jaap van Dissel (in het FD van 25 februari 2021). Dat is een schamel resultaat met een enorme maatschappelijke en economische schade, zeg ik dan. Kom dan maar snel door met vaccins en lijst nog eens voor me uit wat de overdracht met bijvoorbeeld 90% kan terugdringen. Of moeten we dan alle 17.000.000 elk op een voorheen onbewoond eiland gaan zitten?

Grapperhaus laat zijn ambtenaren coronamaatregelen handhaven, maar laat zijn bruiloftsgasten genieten van de uitzondering. CDA collega minister en lijsttrekker Wopke Hoekstra trekt 18 februari naar een voor recreanten gesloten ijsbaan Thialf in Heerenveen om wat later bewust en weloverwogen een tweet te posten vol zelfingenomenheid naast Sven Kramer te mogen schaatsen. Leuk in normale campagneweken, volstrekt fout tijdens “de grote gezondheidscrisis”. Het is dezelfde dag als waarop Mark Rutte via het parlement ons als burgers alvast waarschuwt dat versoepelingen van de coronamaatregelen na 2 maart niet te verwachten zijn, ook al zou hij “iets aan economie” willen doen. Dat Wopke Hoekstra een dag later denkt weg te komen met een excuus tekent het patroon van politici die in hun bubbel van uitzonderingen leven en geen enkele voeling met de maatschappij meer hebben. De meerderheid van de Tweede Kamer die voor de wankele basis onder de avondklok hebben gestemd, stemt ook voor de nieuwe, de ophanging aan de Tijdelijke wet maatregelen covid-19. Ze scharen zich achter Rutte die letterlijk beweert de avondklok als doel, niet middel te zien.

Op 21 februari laat hij uit het Catshuis naar de pers lekken dat de avondklok met 3 weken wordt verlengd om andere versoepelingen mogelijk te maken.

De week van 14-20 februari

De week van 21-27 februari

Koninklijke Horeca Nederland sleept de Staat voor de rechter om de achterban niet weer achteraan in de rij te laten eindigen bij versoepelingen. Hoeveel van de horeca wil de regering Rutte nog overhouden na al die maanden? Het antwoord wil menig ondernemer niet horen en kiest zelf om open te gaan: het afgelopen weekend al hotel-restaurant Boschzicht in Echten, dinsdag 2 maart gaan gelegenheden in Noord-Brabant open, het tussenliggende weekend diverse horeca-ondernemers in Overijssel.

Jaap van Dissel blijft 26 februari somber. Maatregelen als handenwassen en social distancing volgen voorkomen terugdraaien versoepelingen | BNR Nieuwsradio. Het eigen RIVM onderzoek van 10-14 februari 2021 over het naleven van alle maatregelen is niet representatief. Conclusies trekken moet dus met voorbehoud. Hoe strenger de maatregel, hoe slechter men zich eraan houdt kon nog wel eens een grote kern van waarheid bevatten. En dan is huidige avondklok echt niet de strengste, maximaal één bezoeker per dag ontvangen, niet met meer dan 2 personen buitensport en afzien van “niet-essentiële reizen” zijn veel beperkender. En dus moet je niet verbaasd zijn, als Nederlanders zich daar onvoldoende aan houden.

De winter- of lentezon trekt. Naar buiten!

Geen regering die ons van het ijs of de lange latten in eigen land houdt. Ondanks de norm ‘werk thuis’ is het alsmaar drukker op de snelwegen, inclusief files. Mensen klagen alweer over volle treinen. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn de bungalowparken uitverkocht en kan ik me kort verbazen over een klasgenote van onze jongste die een selfie op Instagram post vanaf Curaçao waar ze met haar ouders op vakantie is en geniet van een wijntje. Zelf pak ik op zaterdagen de trein – ik heb een doorlopend NS Flex Weekend Vrij abonnement voor €25 in de maand – voor niet-essentiële reizen om weer wat wandelingen buiten de eigen omgeving te doen. Inmiddels ken ik de met de auto binnen een uur bereikbare wandelgebieden ook wel een keer.

Op 26 februari is het FD opnieuw kritisch over de geabstraheerde wereld in de bubbel van RIVM die de regering adviseert. “Het effect van de RIVM-modellering bereikt de samenleving veel sneller, doordat het kabinet er bijna blind op vaart. Voor de sociale, psychische, intellectuele en economische schade die het repressieve coronaregime oproept zitten in het model geen parameters. Ze zijn wel zichtbaar in steeds meer maatschappelijke weerspannigheid, in de echte wereld.”

‘s Zondags gaat hij naar de kerk…

Zelfs voor de Protestantse Kerk (PKN) is de maat vol. Voor de kerkgemeenschappen is ruimte binnen kaders gevonden en wil de PKN 25 februari 2021 perspectief bieden aan de gelovigen die ervaren dat “Na bijna een jaar met coronamaatregelen is de rek er niet alleen in de samenleving uit, ook in kerkelijke gemeenten klinkt de roep om maatwerk steeds luider. De behoefte aan ruimte binnen de kaders is groot.” Op dezelfde dag publiceerden het Nederlands Dagblad en Evangelische Omroep onderzoeksresultaten onder kerkgangers naar beoogde kerkgang na corona. Het kerkelijk erf wordt zo’n 20% rustiger.

https://twitter.com/LuciaHardonk/status/1365939038318952449

Intenties, net als het snel afschaffen van een avondklok, opengooien van je terras of willen blijven geloven in een functionerende rechtspraak of instemmen met het boek De meeste mensen deugen. De praktijk gaat het bewijzen.

De week van 28 februari tot 5 maart

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NU.nl (@nu.nl)

Geniet van het weekend. Gebruik je gezond verstand, zorg voor jezelf en anderen. Nee, dit is niet iets om aan te wennen of normaal te vinden. Blijf nadenken, kritisch en ook mentaal fit! Op 15-17 maart heb je het volste recht je stem te geven aan een politieke partij die ook rond COVID-19 past bij jouw opvattingen en een leider heeft die navolging verdient. Ik ben, hoewel via stemwijzers en diverse standpunten richting het CDA geduwd, na de politieke harakiri van schaatstoerist Wopke Hoekstra door de WW uitkeringsduur te willen verkorten tot één jaar en de niet aflatende stroom stuitende communicatie van Hugo de Jonge genezen.