Jon Foreman – Departures

Jon Foreman is de voorman (flauwe woordgrap) van de bekende Amerikaanse rockgroep Switchfoot. Solo nam hij de afgelopen jaren diverse EP’s op, nu gevolgd door een dozijn liedjes op Departures, naar eigen zeggen “the soundtrack for the uncertain questions.” Anders dan de rock vol rotsvast geloof die menig concertzaal of stadion opzweept en aanzet tot meezingen, is Foreman zonder band een stuk bescheidener in de sferische opener The Ocean Beyond the Sea. Education is herkenbaar, de mondharmonica hangt om z’n nek en al snel neurie je mee. Americana singer-songwriter Madison Cunningham zingt Side by Side, hoewel Jon overwicht heeft. Lauren Daigle duetteert met Jon in A Place Called Earth. Jesus, I Have My Doubts mag gewoon. Religieuze verwijzingen in Red and Gold en The Gift ontgaan je wellicht bij eerste luisterbeurten.

Liefde is zo’n veelbezongen thema bij Switchfoot dat je bij de songtitel Love Is The Rebel Song direct met een afknapper van doen hebt. “If today knows no justice, I’m bеtter off staying maladjusted. Sing to me a melody for the ones who will never win. Songs of dreamers, In-betweeners The ones who will never fit in.” Het leven is een reis. Vertrekken is één ding, behouden aankomen wat anders. Onderweg dankt, bidt, twijfelt, jubelt en waarschuwt Jon Foreman om de zon achter de wolken te blijven zien. Een gitaar, wat bescheiden percussie, een harmonica. Zo moeilijk hoeft de instrumentatie niet te zijn. Departures met luisterliedjes mist memorabele uitschieters, dat is wel jammer.