Icon for Hire – Amorphous

      No Comments on Icon for Hire – Amorphous

Voor de nieuwe release van de Amerikaanse rockband Icon for Hire bracht de Icon Army van trouwe fans ruim $286.000 (!) op via Kickstarter. Zangeres Ariel Bloomer en gitarist Shawn Jump zagen de COVID-19 pandemie als enorme stimulans om nieuwe muziek te schrijven, video clips op te nemen en met singles als Seeds (13 november 2020), Curse or Cure, Last One Standing en Waste My Hate toe te werken naar Amorphous. Sinds Scripted (2011) is Ariel steeds nadrukkelijker vertolker van ernstig met zichzelf in de knoop zittende tienermeisjes en jonge vrouwen en zet ze zich af tegen het seksisme in de muziekindustrie. Woede, paniek en strijdvaardigheid tekenen de veertien liedjes, inclusief het voorspel van Brittle, het tussenspelen Thirteen en Impossibles & Obstacles.

De rock is pittiger dan op op het wat veilige eerste geheel via crowd funding gefinancierde You Can’t Kill Us (2017), de teksten donkerder dan ooit. Juist een pandemie kan er mentaal inhakken. Bloomer is persoonlijk, staat zo echt naast haar publiek in haar raps, schreeuwen en in-your-face teksten als “I make friends with all my demons…who needs enemies with friends like these?”, “They call me damaged / I let them think what they like” of “Well-behaved women rarely make an empire”. Muzikaal is het soms rechttoe-rechtaan rock als in Sticks & Stones, waive your banner-like meezingers als Waste My Hate, stevige riffs en drum rolls in Curse or Cure, en met electronica doorweven arrangementen als in Brittle.

Achteraf gezien nog heel bijzonder dat het duo op 2 maart 2020 voor een uitverkochte Melkweg in Amsterdam op het podium stond na de zomer ervoor op Dynamo Eindhoven. “Ain’t seen the last of me.” houdt de zangeres haar publiek voor. Amorphous smaakt weer naar meer.