Gezien: The White Tiger (2021)

In een brief aan de Chinese premier Wen Jiabao geeft Balram Halwai in 2010 een satirische inkijk in de Indiase samenleving. Hij vertelt hoe hij als jongetje opgroeide in een afgelegen stadje Laxmangarh tussen de koeien en geiten, ruim 23 miljoen goden en een familie die hem niet meer gunde dan een paar jaar onderwijs. Met bluf wordt hij in Delhi 2e chauffeur van Ashok (Rajkummar Rao) en ontdekt hij door schade en schande de grote wereld van welgestelden, internet, outsourcing services en niet langer uitgehuwelijkt worden of in reïncarnatie geloven. The White Tiger (2021) is gebaseerd op een gelijknamige debuutroman (2008) van Aravind Adiga (1974), die ervoor de Booker Prize kreeg. Het is een soort grimmige tegenhanger van het aandoenlijke Slumdog Millionaire (2008) vol religieus getint haat en nijd, intact gebleven kastenstelsel, corruptie en slavernij, de rauwe randjes van socialisme, slinks ondernemerschap, mondige vrouwen en de grootste democratie van de wereld als slechte grap. Regisseur Ramin Bahrani (Chop ShopGoodbye Solo) neemt veel vrijheid in contrasterende beelden en hilarische gelijkenissen tussen ‘meester’ en ‘bediende’.

Je kunt je verleden niet zomaar uitspugen of herboren worden in een perfect hiernamaals. Wat is een dienaar zonder meester? Een dronkemansrit met Pinky Madam (Priyanka Chopra) achter het stuur heeft dramatische gevolgen voor Balram (Adarsh Gourav). Pervers gedrag krijgt navolging. Wanneer lukt het iemand – rijk of arm – uit de al jaren geopende kooi van de hanenren weg te vliegen in plaats van geslacht te worden? Als Balram in de zoo van Delhi de witte tijger zit, gaat het hem dagen. Als jongetje is hij door de bovenmeester zo gekwalificeerd!

China is het grote voorbeeld van Balram, waar vrijheid en individualisme hoog staan aangeschreven. Het is hoog tijd voor een dergelijke emancipatie in India, het tijdperk voor de bruine beer (Indiër) en de gele man (Chinees). God behoede de rest. Kill your master en knipoog naar de offshore locaties van westerse IT-bedrijven in Bangalore en de nieuwste hype: social entrepreneurship. Ik bekeek de film op Netflix.