Gezien: Pieces of a Woman (2020)

Martha Weiss en haar partner Sean (Shia LaBeouf), een opziener bij een brug in aanbouw in Boston, verwachten een dochter. Het koppelt besluit voor een thuisbevalling. Enkele minuten na de geboorte van dochter Yvette overlijdt ze. Pieces of a Woman (2020) is een drieluik. Op het eerste paneel ben je als kijker meegenomen in het rauwe van een bevalling waarbij een skippy ball, een warm bad of voorover hangen niet per se beter of slechter hoeft uit te pakken dan in bed te persen. Op het tweede paneel valt de relatie tussen Martha en Sean uit elkaar, schuurt de eerste dag terug op kantoor en worden oude verslavingen opgepakt. Martha’s familie klaagt de vroedvrouw Eva aan. Martha zelf moet komen getuigen in de rechtbank, kiest voor een andere insteek, beschuldigt Eva niet en is ook niet gebaat bij een (financiële) compensatie. Op het derde paneel wordt de indruk gewekt dat Martha jaren later toch haar draai heeft gevonden en een gezonde dochter opvoedt.

Leitmotiv is de brug in aanbouw (de opnames werden in het Canadese Montréal, niet de Amerikaanse stad Boston, gemaakt). Hoe stevig al het beton en staal ook oogt, toch kan resonantie een brug laten instorten. De appel is een andere, met een geur en associatie van gezond, maar ook kwetsbaar. Martha vertolkster Vanessa Kirby is persoonlijk nooit bevallen, maar bekeek in de aanloop naar de opnames talloze documentaires en observeerde vroedvrouwen. Complimenten voor haar acteertalent in de 25 minuten lange in één opname vastgelegde bevallingsscène.  De film werd geregisseerd door de Hongaarse filmmaker Kornél Mundruczó en geschreven door zijn partner Kata Wéber. Het is een verfilming van hun gelijknamig toneelstuk dat in 2018 in Warschau (Polen) in première ging en door het koppel gebaseerd werd op hun persoonlijke ervaring met het verlies van een kind.