Froukje – Licht en Donker

Na een optreden voor een lege zaal tijdens Eurosonic Noorderslag 2021 was Froukje Veenstra (2001) 1 februari één van de jonge artiesten die in Nieuwsuur werden geïnterviewd over hun onverwachte succes tijdens de COVID-19 pandemie. Pluggen van singles heeft plaatsgemaakt voor het zelf publiceren op streaming platforms als Spotify. En zeker, de rest is niet zomaar geschiedenis of gegarandeerd kassa. Mond-op-mond reclame, in de spotlights staan Spotify afspeellijsten rond Release Radar, New Music Friday, indie en fresh pop helpen. En in het juiste perspectief gezet leverde haar hit Groter Dan Ik (2020) na 1,7 miljoen streams op Spotify welgeteld €6.400 op. Voor een studente veel geld, maar ze kan er niet van leven. En dus zijn schrijfklussen, campagnes en studiefinanciering nog steeds nodig.

De in het Zuidhollandse dorp Nieuwkoop opgegroeide Froukje was vóór de popopleiding aan het conservatorium al jarenlang met familie en vrienden muzikaal in de weer. Concerten geven zoals in de herfst met Popronde het rondreizende muziekfestival zit er sinds maart 2020 niet in, wel was er tijd om opvolgers voor Groter Dan Ik te componeren. Het resultaat is de 6 song EP Licht En Donker. Het titelnummer start aan de piano, maar neemt je snel mee in het explosieve dat zit tussen donker en licht en de drang te moeten praten om de relatie overeind te houden. De samenwerking met de Belgische hiphopper Willem Ardui (blackwave.) heeft hitpotentie in beide Lage Landen. Luister ook eens naar Ardui’s remix.

Met Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) schreef ze Onbezonnen, de nieuwe single met puntige melodielijnen en prikkelende teksten over nog jong en onbezonnen zijn. “Een bubbel is ook fragiel”. Met medestudent Jens van der Meij als vaste producer zijn elementen uit meer dansbare muziek ingebracht en niet alleen in Ik wil dansen (ook al gaat het helemaal niet goed met me), maar in Heb ik dat gezegd?

Eén van de commentaren op Youtube is “Om de een of andere reden lijkt mij het echt cool als ze een nummer maakt met een Franstalige zangeres en dan beide in de eigen taal.” Als haar voorbeeld Stromae toch een vrouwelijke tegenhanger zou hebben… Wat dat betreft tip ik de Franse zangeres Vitaa en rapper Slimane die elkaar op VersuS, zij het beiden in het Frans aanvullen. Hoe is het Frans van Ardui? Nog niet genoemd, maar even goed zijn 17 (al zeventien dagen op rij schrijf ik je over jou en mij) en het sprankelende Goud. Lekkere muziek. Ga Foukje zien en luisteren:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje (@froknroll)