Arnout Hauben – Dwars door België. Van Brugge naar Aarlen in 23 wandelingen

Het bij de VPRO eind 2020 uitgezonden videoverslag Dwars door België van Arnout Hauben en zijn makkers langs de GR129 in juni en juli 2020 was voor mij de reden het gelijknamige boek bij de bibliotheek te reserveren. De anekdotes, geschiedenislessen die Hauben in de documentairereeks geeft, vind je in deze kleurrijke en bijzondere wandelgids terug. Waar gidsen van Lange Afstand Wandelpaden (LAW) of in het Frans Grande Randonnée (GR) vaak handzaam en dun zijn gedrukt, zijn de 226 pagina’s over de 573km van Brugge naar Aarlen, de langste bewegwijzerde wandelroute door Vlaanderen en Wallonië indrukwekkend.

Veel kleurenfoto’s en beschrijvingen van markante punten in het landschap, monumenten, kerken en dergelijke. De routekaartjes zijn ook in kleur, maar op zo’n schaalgrootte dat je er niet op kunt navigeren. Het traject is verdeeld in 23 dagwandelingen van zo’n 20-32km. De gids vermeldt geen aansluitingen van openbaar vervoer naar opstap- en van finishpunten, ook geen horeca of overnachtingsmogelijkheden. Tenzij je het gewicht kunt lijden, zou ik adviseren de gids te gebruiken in de voorbereiding en verslaglegging en voor het navigeren de rood-witte markeringen in het veld plus een GPX track in een app met spraakondersteuning zoals Komoot te gebruiken.

Over de auteur
Arnout Hauben (1976) is televisiemaker en medeoprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer Doktoor, Weg naar Compostela, Leve de Zoo! en Rond de Noordzee. Hij maakte de alom bejubelde reeks Ten oorlog, over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.