Verlos ons van stijlfiguranten, tunnelvisionairs, wensdenkers, zeikerds en zijlijnroepers

De lontjes worden korter. Het geduld met de dagelijkse overdosis berichtgeving, meningen en halfbakken waarheden over de COVID-19 pandemie raakt op, ook bij mij. De thuiswerkdagen lijken op elkaar met elk een 10+ Teams meetings op rij. De dagelijkse ommetjes in het dorp voel ik niet als verplichting, maar zijn wel hard nodig om ruggengraat en spieren soepel te houden. Wat heerlijk is er om er ‘s zaterdags met auto of trein (jazeker!) op uit te trekken en in alle rust een lange afstand te wandelen!

Pak een uitgestoken hand

Vorige week hebben Klazien en ik ons maar opnieuw aangemeld bij de gemeente Hardenberg om te komen helpen op het stembureau van 15-17 maart. De aanmelding via het Ministerie van Binnenlandse Zaken in december was niet doorgegeven aan Hardenberg. Als zo slordig met welwillende burgers wordt omgesprongen vind ik het lastig mijn vertrouwen te geven aan politici die het aantal golven in de pandemie niet kunnen tellen, praten over een routekaart zonder deze te tonen, blijven ingaan op zichzelf herhalende en slecht voorbereide journalisten en blijven vasthouden aan fysieke zondagse ontmoetingen op het Catshuis, alsof ze thuis geen internetverbinding en Teams hebben.

Bloemlezing tweets tijdens en na de persconferentie van 2 februari 2021


https://twitter.com/JaccoSchilder/status/1356693354701021193
https://twitter.com/ADOotjuh/status/1356694407345504259


https://twitter.com/FeeW123/status/1356692047068020738


https://twitter.com/EJPol/status/1356690253810122752

Verlos ons

Wat heb ik aan De Jonge die maar glimlachend blijft beloven, zich van de ene naar de andere stijlfiguur behelpend? Wat heb ik aan virologen en epidemiologen met hun tunnelvisie op een pandemie? Waar blijft de uitbreiding van het OMT met economen, pedagogen, sociologen, gedragswetenschappers en ondernemers? Wat denken mensen die nog steeds beweren in april weer lekker op vakantie te kunnen of 1 februari de inschrijving voor een wandeltocht half september openen? Wat voegen de dagelijkse reeks zeikerds uit het primair onderwijs, veiligheidsregio’s, politiek, zorg en lobbypartijen toe als het heil uit Den Haag moet komen en bij elke genomen beslissingen deze vervolgens wordt af geserveerd? Wat doen de zijlijnroepers die tijdlijnen op Facebook en Twitter – hopelijk geen verjaardagsvisites en langs de sportvelden – vullen verder overdag?

Vier mee

Het is nog steeds bizar in februari 2021 e-mails te krijgen zoals:

  • BUNK Hotels die mij en Klazien rond Valentijnsdag bij hen de liefde willen laten vieren: loved up lockdown.
  • Just zorgverzekeringen (label van CZ) die me als één van 26 extraatjes bij de polis aanbiedt met tientallen procenten korting een abonnement bij een sportschool te laten afsluiten? Een andere van de 26 is trouwens een discreet bezorgd pakket met 50 condooms voor €9,95. Dat mag ik maximaal 5 keer per jaar bestellen. Over thuis vieren van de liefde gesproken…

Vanaf 7 februari ontsmette sneeuwballen in ons eigen huishouden gooien in 20 centimeter winterse neerslag, desnoods naar één vriend(in). En dan lachen om de aanhoudende fout ‘positief geteste mensen die zich bij de GGD hebben gemeld’ te blijven duiden als ‘aantal besmettingen’? Met vanaf zondag 7 februari gesloten GGD testlocaties duikelen de statistieken omlaag. Wanneer erkent men het verkeerde te meten?

In dat rijtje hardnekkige fouten blijft ook de verwachte derde golf, terwijl we minstens eentje verder kopje onder dreigden te gaan en volgens dezelfde ‘geleerden’ met de Britse / Zuidafrikaanse / Braziliaanse mutaties van het virus amper kunnen ademhalen om weer overspoeld te worden. En ja, het als positief geteste mensen aanhouden als metriek veroorzaakt deze spraakverwarring. Dat we in maart 2020 in retrospectief bijna niemand testten, wil niet zeggen dat er toen niet in de eerste besmettingsgolf zaten!

Doe het goed(e)

Laat wat ruimte
En dan valt er 7 februari eindelijk wat sneeuw deze winter, is de Rijksoverheid er als de kippen bij om de coronamaatregelen verder aan te scherpen. Mijn oproep aan alle landgenoten, ambtenaren en politici incluis: ga lekker buiten spelen!