Transatlantic – The Absolute Universe

Transatlantic, de sinds 1999 actieve multinationale progressive rock supergroep met zanger/toetsenist Neal Morse (Spock’s Beard, The Neal Morse Band, Flying Colors), drummer Mike Portnoy (Sons of Apollo, Dream Theater, Flying Colors), bassist Pete Trewavas (Marillion) en gitarist Roine Stolt (The Flower Kings) hebben hun vijfde studioalbum uitgebracht. The Absolute Universe is de opvolger van Kaleidoscope (2014). Van het bij InsideOut Music uitgebrachte album zijn diverse versies gemaakt. The Absolute Universe: The Breath Of Life (Abridged Version van 60 minuten) op LP en CD, The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version van 90 minuten) op Spotify, LP en CD, en voor de liefhebber The Ultimate Edition die de beide andere versies verenigt op 5LPs, 3CDs en een blu-ray met een a 5.1 Surround Sound mix met visuals, een behind-the-scenes documentaire. Elke editie heeft een eigen hoesontwerp van Thomas Ewerhard. Portnoy verkoopt via de eigen website een DVD of digital download met een Isolated Drum & Mike Portnoy Vox Mix en een stereo Headphone Mix die de full-band en alternatieve mix combineert. Bij de Duitse InsideOut webshop wordt een blu-ray versie van de Ultimate Edition 5.1 mix verkocht.

De opnames startten in september 2019 toen de mannen elkaar ontmoetten voor schrijfsessies. In enkele weken waren de basisversies geschreven. In de eigen thuisstudio’s werden de beeld- en geluidopnames gemaakt, geproduceerd door Rich Mouser en aan elkaar gemonteerd. In 2020 werden al de singles en videoclips van Overture/Reaching for the Sky, The World We Used to Know en Looking for the Light, een wat zwaardere track uitgebracht.

Het conceptalbum rond strubbelingen die we als volwassenen allemaal meemaken tekent de composities. De mannen zijn creatief geweest. Zo is The Extended Version niet zomaar wat aanvullingen op de basis, maar zijn andere opnames gemaakt met andere instrumenten, nieuwe teksten geschreven en songtitels gewijzigd. In dat opzicht zijn het dus twee verschillende albums met meer Roine of Morse invloeden. Wil je het complete pakket, moet je voor The Ultimate Edition gaan. Afwisseling en muzikale hoogstandjes vind ik meer bij Flying Colors. Toch is de nieuwste Transatlantic van constante hoge kwaliteit en verveel ik me geen minuut.