Schiller – Summer in Berlin

      No Comments on Schiller – Summer in Berlin

Het was even een omweg om het nieuwe album Summer in Berlin van Schiller in huis te krijgen. Zwaar populair in Duitsland – binnenkomen op #1 in de Duitse albumhitlijsten – en nog altijd nagenoeg onbekend hier en dus niet verkrijgbaar bij Bol.com of Amazon.nl. Amazon.de wilde het album niet naar Nederland verzenden, de eigen webshop van Schiller had de super deluxe versie niet op voorraad. Ik ben uitgekomen bij Dussmann, das KulturKaufhaus die de box met 2CD’s en 2 blu-ray discs voor €46 naar Nederland wilde sturen.

CD 1 – Summer in Berlin

14 nieuwe nummers met de gouden engel op de Siegesäule op de Grosser Stern in de Duitse hoofdstad prominent op de hoes, in een liedje en videoclips.

In de gastmuzikanten en vocalisten zit van album tot album zowel een constante, tegenwoordig Tricia McTeague (Miracle en Guardian Angel) en synthesizer veteraan Thorsten Quaeschning (van het in 1967 opgerichte Tangerine Dream) en een verrassende, ditmaal de donker gestemde Alphaville in het titelnummer, een remake van het door Marian Gold, Bernhard Lloyd en Frank Mertens geschreven origineel van het 1984 album Forever Young, naast het titelnummer van hun grootste hit, ook de originele bandnaam in 1982.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij de eerste singles en de wat passieve videoclips van Metropolis, het up-tempo Der goldene Engel ende typische Schiller-meezinger Miracle nog niet overtuigd was van het vernieuwende. Dat is alleen al met het ruim 19(!) minuten durende epos Der Klang der Stadt helemaal goed gemaakt met een band sfeer, haast Vangelis-achtige opbouw, echte stadsgeluiden na de achtste minuut als intermezzo en een ander motief erna. Heerlijk om in alle rust op een goede geluidsinstallatie van te genieten.

De Noord-Ierse singer-songwriter Janet Devlin is te gast in een Schiller arrangement van het in oktober 2020 door de voormalige X Factor kandidate zelf geschreven en op piano gebaseerde ballad Better Now, de afsluitende track van het album Confessional. Nog vijf andere versies van het liedje staan op de EP Versions of Better.

Na de ambient, instrumentale sfeertekening Menschen im Hotel volgt het afwisselende, eveneens instrumentale tweeluik Fantastique. Met Thorsten Quaeschning schreef en speelde Christopher von Deylen het 18 minuten tellende Dem Himmel so na – Binaural Version, opnieuw een aan Vangelis’ Soil Festivities (1984) start, gevolgd door een lekker lopende – zeker voor Quaeschning begrippen – compositie.

CD 2 – Live in Berlin (2019)

De tweede audio CD bevat de registratie Live in Berlin in de Mercedes Benz Arena op 25 mei 2019 met volledige band en gastvocalisten uit de Es Werde Licht Tour die ik in 18 mei 2019 in Oberhausen heb gezien. Klassiekers als Das Glockenspiel (opnieuw in een ander arrangement), Schiller (idem), en de stampers Ein Schöner Tag en Ruhe, de kenmerkende tracks van Morgenstund (2019), zoals Avalanche met Schwarz en Harmonia, Universe met Tricia McTeague en Das Goldene Tor met Yalda Abbasi. Berlin Moskau als opener en Berlin Teheran als bijna afsluiter.

blu-ray 1

De eerste schijf bevat de twee uur durende concertfilm bij Live in Berlin (2019) in een surround mix, de achter de schermen documentaire Summer in Germany, oefensessies van de band voor Harmonia, Work in Progress, Good in the Hood en Es werde licht in Moments of Happiness. Verder twee fotoalbums en de complete tourvlog.

blu-ray 2
Onderstaande is een preview uit Berlin-Moskau: The Ultimate Experience, een visueel spektakelstuk rond de compositie door de lichtkunstenaars van de Laserfabrik in Keulen. De complete versie opent de tweede blu-ray.

Schiller was op 1 juni 2020 gastmuzikant bij de wekelijkse Behind Closed Doors improvisatiesessies van Thorsten Quaeschning in de grote theaterzaal van ufaFabrik in Berlijn. Deze werden ‘op maandagavonden live gestreamd om tijdens de COVID-19 pandemie toch concerten te kunnen geven en nadien de HD video’s te kunnen verkopen via Vimeo en het audiomateriaal via Bandcamp.

Part II nam het duo op in theater Lido, ook in Berlijn. Je kunt kiezen voor een Dolby Atmos, Binaural, DTS 5.1 of stero mix. Voor de Autokino concerten met een andere band en lichtshow Lichtsommer part I en II, de videoclips van Der goldene Engel en Miracle, twee fotoalbums was ook nog ruimte.