René van Loon – Lente in de kerk

Ontkerkelijking, secularisatie of steeds opener weggezet worden als achterhaald concept, een geschiedenis vol geweld, misbruik en schandalen. De Protestantse Kerk in Nederland geeft predikanten de gelegenheid van tijd tot tijd studieverlof voor permanente educatie. Dominee René van Loon trok het land in, bezocht nieuwe gemeenten, oude gemeenten die nieuwe bloei vertonen en gemeenten van nieuwe Nederlanders. Overal werd hij gastvrij en hartelijk obtvangen, keek hij zijn ogen uit en raakte meer en meer verwonderd over alle mooie mensen en gemeenschappen die hij ontmoette. Ja, er is Lente in de kerk!

René beschrijft zijn impressies van een persoonlijke zoektocht in het voorjaar (lente!) van 2019 langs pioniersplekken binnen de PKN, megakerken en migrantenkerken in Nederland en bezocht in Londen rond een conferentie over kerkgroei diverse oude en nieuwe kerken om dezelfde groei en verfrissing te ontdekken. Ervaringen met bijvoorbeeld Alpha cursussen, de uitwerking van de visie van Tim Keller of de Fresh Expressions van de Church of England en mission shaped church vergezellen de tientallen verslagen van kerkbezoeken en interviews met leiders en leden. Lente in de kerk is een inspirerend boek voor kerken en christenen.

Over de auteur

René van Loon (1966) is predikant van de hervormde wijkgemeente De Samaritaan in Rotterdam en bezoekt regelmatig Israël. Eerder publiceerde hij bij uitgeverij KokBoekencentrum Kerk voor de buurt – zo kun je als kerkelijke gemeente iets betekenen voor je dorp of wijk en Gaan voor God – de uitdaging van radicaal christen-zijn.