Karin de Galan – Online trainen

Met een kleine 100 uur online trainingservaring sinds maart 2020 deze vorm door COVID-19 eerst als noodoplossing en daarna een nieuw normaal werd voor een klassikale training in een zaal bij Capgemini Academy of een andere locatie, was ik blij verrast in december het boek Online Trainen van Karin de Galan te ontdekken.

Goed kan altijd beter en een inspect & adapt van je eigen werkvormen, vaak ontworpen voor een fysieke trainingomgeving, is heel zinvol. Wat zijn de valkuilen? Hoe haal je het meeste leerrendement uit je trainingen? Voor jou is het hard werken om je boodschap over te brengen, cursisten van wie je slechts een klein videobeeld ziet bij de les te houden, nonverbale signalen op te pikken en er plezier aan te (blijven) beleven. De Galan werkt met de metaforen glijbaan (om je cursisten de training in te trekken) en trap (om ze stap voor stap een vaardigheid bij te brengen) in de hoofdstukken en gaat uitgebreid in op oefeningen, rollenspellen en tips voor souffleren en geven van feedback.

Hoewel de meeste voorbeelden in het boek gaan over een vaardighedentraining (slecht nieuws gesprekken, omgaan met lastige klanten, nee zeggen), zijn ze ook goed bruikbaar om andere trainingen effectief te krijgen, de juiste ontwerpkeuzes te maken en werkvormen te kiezen. Interviews met collega trainers en cursisten illustreren de punten die de auteur wil maken. Een prettig leesbaar en praktisch boek voor trainers.

Over de auteur

Karin de Galan, trainer vna het jaar 2020/21, is een bevlogen trainer met dertig jaar ervaring. Ze heeft een eigen didactisch model ontwikkeld en heeft meerdere bestsellers op haar naam staan, waaronder Trainingen ontwerpen (2015) en Van deskundige naar trainer (2015). Met haar bedrijf School voor Training biedt zij opleidingen en trainingen aan voor trainers.