Gezien: Little Big Women (2020)

      No Comments on Gezien: Little Big Women (2020)

Getipt door de VPRO heb ik 7 februari de Taiwanese film Little Big Women (2020) bekeken. Net op de zeventigste verjaardag van Miss Shaying Lin (gespeeld door de 81-jarige Shu-fang Chen), restauranthouder en moeder van drie dochters, overlijdt haar echtgenoot Bochang Chen in het ziekenhuis. Hoewel hij al jaren buiten beeld is, is Lin nooit van hem gescheiden. Maar wie is die Miss Tsai die als laatste bij hem was? Tijdens de rouwperiode ontvouwt zich het familiedrama in stukken.

Oudste dochter Ching (Hsieh Ying-xuan) wordt opnieuw gediagnosticeerd op borstkanker en heeft ook na behandeling nog maar vijf jaar te leven. Jiajia (Sun Ke-fang) is in zichzelf gekeerd, zet zich af tegen haar moeder. En Yu (Vivian Hsu), de trots van de familie, want succesvol arts, heeft haar eigen puberdochter Clementine (Buffy Chen) om mee te leren omgaan. De mannen in de film doen er minder toe, het zijn de vrouwen die hun eigen plek moeten zien te vinden.

Ieder heeft een rol gespeeld in het verleden en merkt in het heden de gevolgen. Of dat nu de keuze voor Taoïsme of Boeddhisme is, de uitvaart in de hoofdstad Taipei of Nainan zich als matriarch met het restaurant van één van de dochters blijven bemoeien door in de openingsscène zelf vis in te kopen op de markt, of uit wrok wegblijven bij het verjaardagsfeest.

Het plot zit knap in elkaar, roert en laat ook lachen. Het raakt aan universele tegenstellingen tussen zorg en (teveel) verantwoordelijkheid willen dragen, familie eer, trouwen en scheiden, oprechte liefde, schuld, compensatie, wrok en vergeving, opgroeien en als ouders loslaten van je kinderen. Hoeveel ervan is lot of karma, vrijheid van handelen? Jeugd is bitterzoet en de hoofdrolspeelsters in het leven van vader en opa zullen er nu mee in het reine moeten komen. Ook zij beseffen hoe breekbaar gezondheid is en dat geheimen uiteindelijk openbaar worden. Pas in de drie slotscènes vallen de puzzelstukken op hun plek en krijgt Bochang Chen postuum het respect dat hem toekomt. De film ging op het 2020 Taipei Golden Horse Film Festival in première. Ik bekeek het twee uur durende verhaal op Netflix.