Steps – What the Future Holds

      No Comments on Steps – What the Future Holds

Platte pop, typische europop, de Britse formatie Steps noemt hun makkelijk te verteren liedjes als een illustratie van de slaapkamer van een zevenjarige of een dertigjarige homo, vol glitterpakken, danspasjes en zorgeloos bewegen. Een soort overtreffende trap van de dansbare ABBA en Village People tracks in een blender. Toch is er sinds de vette hit 5,6,7,8 uit 1998 (zeg maar Britse versie van Cotton Eye Joe) en de drie albums in de eerste drie jaren van het bestaan het nodige gemoderniseerd. Eerlijk is eerlijk, van de eerste levensfase, heb ik niets meegekregen. In 2001 viel de band uit elkaar. Elf jaar nadien kwam de band weer terug, legde meningverschillen bij, en bracht achtereenvolgens een kerstalbum en Tears on the Dancefloor (2017) uit. Met het eind november 2020 verschenen What the Future Holds met 13 liedjes stap ik in.

Claire Richards, Faye Tozer, Lisa Scott-Lee, Ian “H” Watkins en Lee Latchford Evens zijn nu veertigers en gebruiken de nostalgie en mengen dan met een blik op de toekomst. Sia schreef het titelnummer en ook Under My Skin ligt in die lijn. De bandleden schrijven niet zelf liedjes, maar zoeken geschikte nummers voor hun albums. Veertig (!) componisten namen het dertien liedjes voor hun rekening, elf alleen al in het up-tempo To The Beat of My Heart. Soms zijn dat rechtstreekse covers als Something in Your Eyes (2011) van de Zweedse Jenny Silver dat schaamteloos als ABBA klinkt. Hun voorliefde voor Scandipop was met Story of a Heart op Tears on the Danceflor al duidelijk. Het liedje heeft Benny Andersson geschreven.

Ook Heartbreak in the City sluit meer aan bij Steps van de jaren ’90. In gedachten gaan allerlei associaties met andere popliedjes op. Dat de leden meer op leeftijd zijn, bewijst de mix van wat donkerder teksten dan de vlotte deuntjes doen vermoeden, zoals in Clouds, Father’s Eyes en To The One, ogenschijnlijk Eurovisie songfestival materiaal. Aardige liedjes, prima als achtergrond of juist voluit om los te gaan. Pop zonder al te veel om het lijf.