Shane O’Mara – Te voet : hoe twee benen de mens verder brengen

Door op twee benen te gaan staan en zich wandelend voort te bewegen kwamen we als mensen verder dan een chimpansee of goudvis. De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara, net als ik een fervent wandelaar, brengt in Te voet: hoe twee benen de mens verder brengen de laatste inzichten uit diverse wetenschappelijke onderzoeksterreinen bij elkaar in een warm pleidooi regelmatig de benen te strekken en aan te spannen tijdens een stevige wandeling.

Wandelen vergroot onze wereld, ontspant, herstelt het lichaam en de geest, helpt onze gedachten te verzetten, nieuwe inzichten op te doen. Liever mindless wandering dan zittend een mindfulness training, aldus de hoogleraar. Fascinerend blijft de werking van ons evenwichtsorgaan, de aansturing van het ritme van bewegen vanuit het ondersteunende ‘brein’ in onze ruggengraat en de neurologische mechanismen die ons in staat stellen een mentale kaart van onze omgeving en onze plek in de wereld te vormen. Deze geven ons richtingsgevoel en helpen veilig over straat te manoeuvreren. O’Mara staat uitgebreid stil (fout natuurlijk) bij de evolutie van waterdieren naar in bomen slapende apen tot de eerste mensachtigen die als bijvoorbeeld Lucy door Afrika trokken om te jagen en verzamelen. De rest is geschiedenis, zou je kunnen zeggen.

En passant (heel goed) pleit O’Mara voor toegankelijke, makkelijk te belopen steden, legt hij de kracht van sociaal wandelen uit en licht hij toe hoe de balans tussen voeding, verbranding, beweging resulteert in welbevinden. Met de vele uren zittend of hangend op onze plek zetten we onze gezondheid en de voortgang van ons mens-zijn op het spel. Hup, naar buiten!

Over de auteur

Shane O’Mara is hoogleraar experimenteel breinonderzoek aan het Trinity College in Dublin. Hij onderzoekt hoe het menselijk brein leert en herkent. O’Mara is een fervent wandelaar. Hij doet het waar en wanneer hij maar kan. Zijn In Praise of Walking kwam in 2019 uit en werd in 2020 vertaald door Luud Dorresteijn.

ZIe ook: