Op borgtocht vrij in stad Groningen wandelen

Ooldrik Modderman deelde 21 januari op Facebook een zelf ontworpen en gewandelde route van zo’n 30km langs enkele tientallen straten, gebouwen, winkels en buurten met ‘borg‘ (de Groningse aanduiding voor een burcht of burg) in de naam. Ik kreeg zijn GPX bestand en heb de route uitgebreid naar een 40km variant met de Borchsingel en de buurt Ter Borch in het westen van de stad, vermijden van het centrum en wat leukere doorsteken dan bijvoorbeeld de Driebondsweg, Paddepoel of de hele Nieuwe Ebbingestraat. Start en finish zijn vandaag station Groningen Europapark.

Helpman

Landhuis Groenestein GroningenDe vorst heeft het zandpad langs de Helperzoom verhard. De ochtendschemering bij vertrek om acht uur maakt snel plaats voor een zonnige dag. Heerlijk om door weer eens door de stad te trekken en nieuwe plekken te ontdekken. De eerste daarvan is park en landhuis Groenestein. Beiden zijn in 1685 aangelegd. De huidige vorm is uit 1871. De Groninger landschapsarchitect Gerrit Vlaskamp ontwierp het park.

Coendersborg

Esserborgh Kooiweg - Beuckemaborg GroningenIn de wijk Coendersborg is het prijsschieten met straatnamen Bloemersmaborg, Beuckemaborg, Hanckemaborg en Ludemaborg in de buurt Klein Martijn. Terug aan de Helperzoom gaat het aan de Breedeborg verder met een verwijzing naar het sportpark Coendersborg, zicht op het appartementencomplex Esserborgh en de straat Saaksumborg. De openbare kunstwerken met twijgen en metaal aan de Helperzoom zijn mooi. Ik wandel langs appartementencomplexen en woningen aan de Goeman Borgesiuslaan, door een groene verbinding Coendershaag naar het landgoed en restaurant De Coendersborg. Complex Eugeria aan Goeman Borgesiuslaan GroningenOp de hoek van de Goeman Borgesiuslaan en Troelstralaan valt mijn oog op het fraaie compex Eugeria uit 1931 in Interbellum stijl voor de Vereeniging Het Groningsch Tehuis Pro Senectute. In 1986 werd het pand in gebruik genomen door het Luzac College, wat tot enkele inwendige verbouwingen leidde. Daarna was enige jaren een asielzoekerscentrum in het gebouw gevestigd. Sinds 2006 dient het pand als tijdelijke verblijfsvoorziening voor ex-psychiatrische patiënten van de GGZ. Via het Hilghepad kom ik op de Verlengde Hereweg uit. Schuin er tegenover vervolg ik mijn weg over het Lucebertpad.

De Wijert-Zuid

Jan Wolkerslaan GroningenVan borgen en staatslieden naar schrijvers. De huizen in de wijk De Wijert-Zuid zijn, hoewel -tig onder een kap, wel fotogeniek. Over het Geert Teispad en de Hélène Swarthlaan koers ik naar de Van Ketwich Verschuurlaan kruising met de A28 en de Noord-Willemsvaart.

Corpus den Hoorn
Sculptuur op Hoornse SchansHet iWink kantoor staat te schitteren in de ochtendzon. Over de Onlandsedijk wandel ik naar de Hoornsemeer. In mijn studietijd heette de toen net aangelegde wijk ook zo, tegenwoordig staat het als Corpus den Hoorn-Zuid op de kaart. Net voor de Paterswoldseweg beklim ik de Hoornse Schans. Ik ben er jaren geleden over deze zandwal gewandeld. Aan het einde is een 2003 door Noud de Wolf gemaakte sculptuur van cortenstaal en een doorsnede van 25 meter aangelegd. Je hebt er uitzicht over de Piccardthofplas.

Kunstwerk De Peren aan Paterswoldseweg in Hoornse Meer GroningenBeneden tussen het fietspad langs de Paterswoldseweg en de plas staat roestbruine stalen golfbrekers van dezelfde kunstenaar. In de groenstrook verderop ter hoogte vna de Snip een kunstwerk zonder naam, al heet die in de volksmond De Peren. Het werk van kunstenaar Gert Jan Mulder stond eerder aan de Leonard Springerlaan voor de Martinihal.

Ter Borch
Gezondheidscentrum Ter BorchIn de wijk Piccardthof rond het voormalige buurtschap Ter Borch kan ik m’n lol weer op met de Ter Borchlaan, het gezondheidscentrum Ter Borch, het Borchkwartier, openbare basisschool Ter Borch en de Borchsingel. Het Blauwhuispad loopt verspringend tussen de straten met in serie geproduceerde, verder best mooie huizen door. In een speeltuin pauzeer ik op een bankje. De Ter Borchlaan met berken aan weerszijden wordt volop gebruikt door hardlopers.

Ik sla rechtsaf, het natuurgebied Piccardthofplas in. De regenval van de afgelopen tijd omgezet in verraderlijk ijs met plassen eronder. Helaas opgehaalde brug tussen Piccardthofplas en BruilweeringBinnen een mum van tijd heb ik de schoenen en deels sokken nat. De geplande route kan ik niet vervolgen. De ophaalbrug, het volkstuincomplex Piccardthof in, staat omhoog. Langs de Woldsloot probeer ik nog een doorgang te vinden, maar moet helaas het stuk weer terug naar de Waterhoen en Ter Borchlaan. Dan maar ‘om’ over de Bruilweering met volkstuincomplexen aan weerszijden. Onderweg gaan een minibieb met bankstel en het groene bankje in de tuin van Hou je Thai massages op de foto.

Stadspark – Zeeheldenbuurt – Kostverloren – Jaagpad
Gevelschildering aan Rembrandt van Rijnstraat GroningenDe A7 onderdoor en het Stadspark in. Hier zijn veel wandelaars te vinden. Het is ook prachtig weer voor een ommetje. Langs wat grote grazers ga ik de Laan 1940-1945, deel van de westelijke ringweg, onderdoor, het spoor over en de Zeeheldenbuurt in. De Admiraal de Ruyterstraat door, het Hoendiep over en verder door de Rembrandt van Rijnstraat, een centrale as in de buurt Kostverloren. Links en rechts is behoorlijk gerenoveerd, al mis ik het monument voor de 300.000 opgeleverde woning in 1958 niet. Niet op de foto, wel aan de linkerkant: de Gerard ter Borghstraat.

Appartementencomplex De Woldring vanaf Jaagpad GroningenDe rij kleine arbeiderswoningen aan de Friesestraatweg contrasteren met de nieuwbouwwijken in de afgelopen kilometers. Bij het in 2019 opgeleverde wooncomplex voor jongeren De Woldring het Reitdiep over en dan langs het Jaagpad richting Zernike. Onderweg kan ik de reflecties in de Voermanhaven, de voormalige fabriekspanden aan de Friesestraatweg, de nieuwe NIDO studentenflat net voorbij de Ring noord en de Blauwe Borg fotograferen.


Zernike Campus
Kapteynborg op de Zernike Campus 1Op de Zernike Campus is het deze zaterdag natuurlijk heel erg rustig als ik over het Blauwborgje bij de Hanze Hogeschool afsla. In het zicht van de Van Olst Toren pauzeer ik weer even kort in de zon. Dan is het weer bingo met de Brugsmaborg en Kapteynborg. Wat ik als WSN (Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde)-gebouw ken uit m’n studiejaren, heet tegenwoordig Duisenberg Building. Duisenberg Building - voormalig WSN gebouw aan Nettelbosje GroningenNatuurlijk maak ik een selfie van het pand van de economiefaculteit waar zoveel voetstappen en studieuren zijn doorgebracht. Als moderne dependance van het Rekencentrum aan de overzijde van Nettelbosje staat de Smitsborg half in de Duisenbergvijver. Ik heb er op één van de winters, en dat zal haast in 1990 of 1991 moeten zijn geweest op de vijver geschaatst met studiegenoten. De bètafaculteiten zitten in gebouwen aan het Nijenborgh. Linnaeusborg op Zernike Campus 1Imposant blijven de architectuurparels Bernoulliborg en Linnaeusborg. Over de Penningsdijk wandel ik de campus uit, de Paddepoelsterweg af naar Selwerd. Hier is het gewoon druk met alle wandelaars!

Selwerd – Cortingborg – Indische Buurt
Kleuren aan Mispellaan - Egelantierstraat GroningenSelwerd is de bomenbuurt, geen borgen dus, wel wat fotogenieke, kleurrijke gebouwen die de wijk nieuw elan hebben gegeven. Het spoor onderdoor en de buurt Cortinghborg in. Hier ben ik nog nooit geweest en ik ben positief verrast over het kleurgebruik, de opvallende gevelstenen met telkens twee afgebeelde dieren of voorwerpen boven de ingangen van de huizen aan de Van Slingelandtstraat. Dan achtereenvolgens het Borgplein en de Borgwal. Een stuk Bedumerstraat en Bedumerweg brengt me in de Oud-Indische buurt. Deliplein GroningenDe Indische buurt had een slechte naam, maar vanochtend ben ik ook hier verbaast over de architectuur van een soort tuindorp met poortgebouwen en het Deliplein (1918). Via het Sabangplein en Balistraat kom ik op de Korreweg uit. Bernoulliplein GroningenAan de overzijde weer staaltjes Amsterdamse School, ditmaal het Bernoulliplein. De entree van de voormalige Nijverheidsschool (1922-23) in groen gebakken steen aan de Petrus Driessenstraat is zonder meer een plaatje. In plaats van de J.C. Kapteynlaan te volgen, ga ik rechtdoor, weer door de kleurrijke Johannes Mulderstraat en Petrus Hendrikszstraat.

Binnenstad-Oost – Het Blauwe Dorp
Dot GroningenIk volg het water van de oude binnenhaven tot op de Bloemsingel bij Dot Groningen. De Bloemsingel zelf wordt behoorlijk op de schop genomen. In de W.A. Scholtenstraat is het opvallend rustig. Dan het Bleekveld, ook zo’n straat waar ik nog niet eerder ben geweest. Verschillende niveaus, blijkbaar veel noaberschap, weggeefkasten en minibiebs rond pleintjes en gangen. Ook de Walstraat en Kruitgracht zijn deels nieuw voor me. Bekend terrein is het Hanzeplein en UMCG en het Blauwe Dorp, waar ik elke keer geniet van de huizen en scholen, nu eens weer langs de Hortensialaan. Bij de Oostersluis pauzeer ik een derde maal.

Ulgersmaborg – Lewenborg
Kinderboerderij De BeestenborgIk ga over de Stadsweg door de wijk Ulgersmaborg. De reclame banner van kinderboerderij De Beestenborg telt natuurlijk ook. Ik steek de ringweg over en trek Lewenborg in. Voor het Pronkjewailpad ben ik de afgelopen jaren al diverse malen teruggeweest in de wijk waar ik van 1990-1993 gewoond heb aan de Sloep. Het overdekte winkelcentrum Lewenborg fotografeer ik aan de buitenzijde. Achterzijde Sloep GroningenIk heb geen zin om met mondkapje op naar binnen te gaan. Uiteraard gaat “mijn” flat Sloep aan voor- en achterzijde op de foto. Een paar tieners maken er hardop opmerkingen, waarom iemand toch een flat zou willen fotograferen.

Meerstad – Middelbert – Engelbert
Borgsloot - het waterDe Borgweg over het Damsterdiep en Eemskanaal komt uit bij de Borgsloot, zowel straat als watergang. Wat tot voor kort landbouwgrond was tussen de Driebondsweg, het Kerkepad en Meerstad wordt bouwrijp gemaakt. De boerderijen aan de Middelberterweg zijn dus over een paar jaar omgeven door nieuwbouw met weer een stuk Meerstad.

Sint Maartenskerk MiddelbertIn Middelbert gaat natuurlijk de Sint Maartenskerk, in 2018 en 2019 startpunt van de Camino Groningen als afsluiting van het seizoen Pronkjewailpad, op de foto. Gewoon blijven doorstappen. Via Engelbert de Olgerweg af, onder de A7 door, stad Groningen bij het voormalige gehucht De Oude Rode Haan weer in.

Driebond – Euroborg – Europapark
Welkom in de Hunzezone GroningenEén van mijn studiegenoten en vrienden woonde hier aan de Euvelgunnerweg. Veel boerderijen en gronden maakten plaats voor de bedrijven in Driebond. Gelukkig bleef een deel van de Euvelgunnerweg met wat boerderijen en de Hunzezone, een wandelgebied in het beekdal van een stuk van de Hunze bewaard. Gezellig of mooi is de omgeving bij de Beneluxweg (ring Zuid) niet. Via de Bornholmstraat en Herningweg kom ik voor het eerst oog in oog met de enorme betonconstructie Euroborg, ofwel het stadion van FC Groningen dat formeel nu Hitachi Capital Mobility Stadion heet. Aan de Boumaboulevard is er meer kleur dan het grijze beton. En dan zit de ruim 40km er op bij Europapark. Een kleine 10 minuten wachten tot de eerstvolgende Sprinter naar Hoogeveen.