Online museumbezoek aan Van Abbe, de ARWE Gallery en het Nationaal Holocaust Museum

Bodywork in het Van Abbe Museum

Eigenlijk zou Positions #6: Bodywork eind november 2020 openen in het Van Abbe Museum Eindhoven. Dat is uitgesteld, maar je kunt alvast online kijken naar het werk van 5 kunstenaars die hun licht schijnen op de maakbaarheid van het menselijk lichaam. Solo’s van

  • Zach BlasThe Doors (een kabinet met smart drugs in een soort kantoortuin met patronen die zijn gebaseerd op sacrale geometrische vormen) om de via hallucigene drugs verkregen mentale voorsprong in Silicon Valley te bekritiseren.
  • Laure ProuvostThis Means Tableau, een wandtapijt met jou verbeeld als geit in het middelpunt en een reeks voorwerpen, dieren en planten er omheen die jouw emoties en directe relaties tekenen.
  • Praneet Soi spiegelt de heruitgevonden stad Eindhoven met, Palestina en Indiase steden als Kolkata.
  • Navine G. Khan-Dossos maakte No Such Organisation, bestaande uit honderd schilderijen van elk een vierkante meter, naar aanleiding van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanboel in oktober 2018. Eigen gestyleerde illustraties in plaats van stock foto’s.
  • Alja R. Steinvåg wil met Interbody ethische vraagstukken rond de handel in menselijk materiaal adresseren.

Unfolding Ambiguity in ARWE Gallery

De Goudse ARWE Gallery is tot en met 19 januari 2021 gesloten, maar heeft een online tentoonstelling Unfolding Ambiguity met een selectie uit Richard Westerhuis‘ conceptuele fotoportretseries. In 2021 verschijnt een gelijknamig boek. Richard is gedreven om het ongemak dat we tegenkomen te testen als we (moeten) laten zien wie we werkelijk zijn, als we oog in oog komen te staan met onze ware zelf. De kunstenaar streeft er in zijn werk naar om de sluier op te lichten tussen de aangenomen identiteit en het ware zelf van de modellen. Het gebruik van dramatiserende elementen leidt tot beelden waarin een bepaalde ontlading, een staat van vrijheid, centraal staat. Hieronder één van de tentoongestelde werken uit de serie Back Buttocks Stool.

Virtuele tour van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting
Conservator Annemiek Gringold neemt je mee door het (tijdelijk gesloten) Nationaal Holocaust Museum dat in 2022 de deuren opent. Annemiek vertelt o.a. over het bijzondere verhaal van de locatie aan de Plantage Middenlaan tegenover de Hollandse Schouwburg in Amsterdam en over de bouwplannen voor de toekomst.