Lastlings – First Contact

      No Comments on Lastlings – First Contact

Eind november maakte ik kennis met de synth-pop / EDM van Lastlings, bestaande uit broer en zus Josh en Amy Dowdle uit Gold Coast, Queensland, Australia. First Contact is wel een passende naam voor zo’n eerste ontmoeting. Ze zijn in 2015 gestart, brachten in 2016 en 2017 EP’s uit en tourden met Rüfüs Du Sol. Opener Deja Vu werd al in 2018 als single uitgebracht, afsluiter I’ve Got You in 2019, net als het op een hiphop beat gebouwde Last Breath, een interessant nummer trouwens met sfeerwisselingen en een arrangement dat eerder onderkoelde vocal trance is dan synth pop. In de loop van 2020 volgden nog het dansbare Take My Hand (per draaibeurt doet Amy’s stem meer aan Plumb denken), de floor filler No Time en opnieuw lekker up tempo Out of Touch.

In hetzelfde tempo pakt False Reactions door, gevolgd door het instrumentale intermezzo 9400 (Het getal is een mix van de geboortejaren 1994 en 2000 van het tweetal) dat in bovenstaande album trailer wordt gebruikt. Typisch zo’n machine made muziekje om het publiek mee te verrassen aan het begin van een concert om dan het podium op te komen en live verder te spelen. Sprankelende arpeggio’s op piano openen Visions, waarop je andermaal zo wegdanst of doorwandelt. De Japanse komaf van het tweetal nemen ze mee in de teksten voor No Time met dank aan Kazuo Ishiguro’s dystopische roman Never Let Me Go (2005). Take My Hand is geïnspireerd door de animatiefilm Your Name (2016) van Makoto Shinkai. Voor de kenners is er meer Japans verstopt in dit Australische muziekproduct.

Dat Rüfüs Du Sol Held Under flink beïnvloedde, steekt Amy niet onder stoelen of banken. Ze herkent zelf veel van Innerbloom. Afsluiter I’ve Got You werd geïnspireerd door Bad Kingdom van de Duitse electronica band Moderat. Een intrigerend dozijn liedjes.