Gezien: Sound of Metal (2019)

      No Comments on Gezien: Sound of Metal (2019)

Hoe klinkt het als je je gehoor verliest? In het Belgisch-Amerikaanse Sound of Metal (2019) doet maker Darius Marder een goede poging. Ik ben gelukkig geen ervaringsdeskundige, maar de geluidsmixer van de film heeft aardig zitten spelen met dempers en vervormers om je een indruk te geven. Heavy metal drummer Ruben (knap gespeeld door de Brits-Pakistaanse Riz Ahmed) tourt samen met z’n vriendin, zangeres en gitarist Lou (de Britse actrice Olivia Cooke) als Blackgammon langs Amerikaanse podia. Aan het begin van de film hoor je al dat er iets niet klopt. Op de automatische piloot werkt Ruben zijn riffs af, maar scherp hoort hij het niet meer. Als contrast klinkt dan de jazz als ochtendmuziek om Lou te wekken in hun RV wel komisch.

Allerminst grappig is de snelle achteruitgang, de falende gehoortest bij een arts en de noodsprong om zich – met tegenzin – aan te melden bij een dovengemeenschap ergens in een buitengebied. Net als Ruben zitten er nogal wat (ex-)verslaafden bij. Als een soort AA gemeenschap wordt hij opgevangen door Vietnam veteraan Joe, mits hij leert wat doof zijn betekent. Omgaan met beperkingen, aanleren van doventaal, elkaar helpen en het leven nemen zoals het is, en niet vals spelen. Lou moet buiten de gemeenschap haar leven voortzetten, en dat valt het stel zwaar. Hoewel ze $40.000-80.000 kosten, heeft Ruben z’n zinnen gezet op gehoorimplantaten. Hij krijgt zowaar met horten en stoten zijn gehoor terug! Maar je weet dat het een twee uur durend drama is. Hoe het al met al met best vlot verlopen script afloopt, laat ik aan jezelf.

Hoe ga je om met zo’n schok? Durf je je over te geven aan een hulpverlener? Wil je als je de sound of silence hebt ontdekt eigenlijk wel weer in de hustle & bustle van het stadsleven terug? De stemmingswisselingen, ruwe conversaties vol F-woorden en de contrastrijke ontmoetingen geven Sound of Metal geloofwaardigheid en nodigt uit je in te leven in de personages.

Ter voorbereiding op zijn rol volgde Ahmed gedurende zes maanden drumlessen en leerde hij gebarentaal. Per scène werden slechts twee takes opgenomen en het geheel is in vier weken geregistreerd vanwege een laag budget. De productie ging in september 2019 in première op het Toronto International Film Festival (TIFF), waarna Amazon de distributierechten verkreeg en sinds 4 december 2020 op Amazon Prime Video zette.

Zie ook: ‘Sound of Metal’ is getting award season buzz: Did it do things right by the deaf community? (USA Today)