Gezien: I Still Believe (2020)

      No Comments on Gezien: I Still Believe (2020)

Een flink deel van de muzikale carrière van Jeremy Camp (1978) heb ik sinds 2000 bewust meegemaakt. Het is het startpunt van de vorig jaar verschenen film I Still Believe, dat gebaseerd is op Camp’s gelijknamige memoir uit 2013. De productie van Andrew Erwin en Jon Erwin neemt je mee naar 1999 met een nog piepjonge Jeremy (gespeeld door K.J. Apa) die op het Calvary Chapel Bible College zanger/gitarist Jean-Luc Lajoie (Nathan Parsons) met The Kry ziet optreden, zich in de kijker speelt met Find me in the River van Delirious? Hij wordt halsoverkop verliefd op medestudente Melissa (Britt Robertson). Verliefdheid en jaloezie, natuurlijk ingekaderd door beloften rein te blijven voor het huwelijk.

Terwijl het paar net een beetje voor elkaar gekozen heeft, wordt bij Melissa een kwaadaardige tumor in haar maag ontdekt en verwijderd. Deze slag brengt het stel juist dichter bij elkaar. Uitzaaiingen en de dramatische uitwerking ervan op het leven van Melissa worden indringend in beeld gebracht. Is goddelijke genezing op gebed mogelijk?

Al vrij snel na het huwelijk in oktober 2000 keert de kanker terug bij Melissa in 2001. Wordt Walk By Faith werkelijkheid? Geneest God (opnieuw)? Jeremy breekt als Melissa overlijdt, wordt begrijpelijk boos op God en staakt zijn muzikale carrière. Juist een handgeschreven briefje van Melissa met een getuigenis dat lijden het geloof in God niet verzwakt, maar juist sterkt, helpt de zanger er in 2003 weer bovenop. Jeremy schrijft in 15 minuten I Still Believe als reactie.

Wanneer hij dit liedje voor het eerst live voor publiek heeft gespeeld, ontmoet hij Adrienne Liesching, (Abigail Cowens), de Zuidafrikaanse zangeres van rockband The Benjamin Gate. Haar vriend Ben Herbert is bij een verkeersongeval overleden. Juist dat ongeluk was de reden om de band te beginnen. Haar boosheid over het overlijden werd juist minder door Jeremy Camp’s liederen.

In 2003 trouwt Jeremy met Adrienne. Samen kreeg het stel drie kinderen. Beelden van de echte Jeremy met zijn gezin zijn de slotscène van deze hervertelling. Shania Twain ken ik als country zangeres uit de jaren ’90 (Man, I Feel Like a Woman!), maar in deze film speelt ze Jeremy’s moeder, Terry. Ik zag de film op Netflix. Je kunt ook op Pathé Thuis bekijken. Op melissacamp.com kun je informatie, foto’s en video’s over het leven van Melissa vinden. En de echte Jean-Luc Lajoie heeft naar aanleiding van de film het liedje Melissa geschreven. Check voor feitjes versus filmversie history versus hollywood.