Dick Hoekstra – Glans op het wad

De Waddeneilanden zijn een geliefde bestemming voor een dagje of weekend weg, een rustige vakantie in het buitenseizoen of een typisch Nederlandse stek voor als je ‘zon, zee, strand’ zoekt. Ik heb ze in de loop van de jaren allemaal bezocht, kamperend op Schiermonnikoog, met m’n vrouw of gezin in een huisje op Texel, Terschelling of Ameland, wadwandelend naar Schiermonnikoog, Ameland of Terschelling, of het eiland rond wandelend in één dag op Texel, Vlieland of Schiermonnikoog.

In het indrukwekkende naslagwerk Glans op het wad geeft Dick Hoekstra een de historie, cultuur en bedrijvigheid van de Waddeneilanden, waar de meesten alleen de veerboot, gastgever en restaurateur kennen. Hoekstra vertelt per eiland hoe deze is ontstaan uit de Noord-, Middel- en Zuiderzee, getijdenbewegingen, desastreuze overstromingen aan de ene kant, ingrijpen van Middeleeuwse monniken tot eigentijdse Rijkswaterstaat. De huidige dorpen, maar ook de verloren buurtschappen en woonkernen, de dialecten en verwevenheid met de Nederlandse koopvaardij en krijgsmacht, het belang van uithoven van kloosters, aanplanten van bossen en het bestuur van de eilanden komen voorbij. Van de schapenboeten op Texel, de oefenterreinen van Defensie op Vlieland en Terschelling, de dynastie van de Cammingha’s op Ameland en de erfenis van de Von Bernstoffs op Schiermonnikoog. Elk eiland heeft een eigen identiteit. Daarom zijn ze ook afwisselend te bezoeken.

Afgewisseld met vele honderden foto’s van markante punten, kerken, gevels, vuurtorens en weidse landschappen, is Glans op het wad zo’n typisch werk voor op de salontafel of bij de receptie.