Wandelen langs Sallandse landgoederen, weteringen en kanalen tussen Lemelerveld en Windesheim

Na één dag activiteiten binnen kriebelt het alweer. Gelukkig is de weersverwachting goed. Voor deze laatste woensdag in december en waarschijnlijk ook m’n laatste lange wandeltocht van 2020 heb ik gisteren op Routeyou een 35km lange wandeling vanuit het centrum van Lemelerveld in westelijke richting met de optie ‘mooiste route’ laten genereren en daarna zelf nog wat aangepast om wat extra bospaden mee te pakken in de buurt van Heino. De omgeving is niet nieuw, de combinatie wel en zeker afwisselend. Ik parkeer aan de Schoolstraat bij bakkerij Van der Most waar het om half negen buiten al heerlijk naar oliebollen geurt. Verleidelijk, maar eerst wandelen…en morgen gaat Klazien zelf bakken. Houd je in, Henk-Jan!

Relive ‘Ronde Lemelerveld en Windesheim’

Proatpoal gratis beln aan KrieghuiswegIk zet de Rooms-Katholieke Heilig Hart Parochiekerk op de foto in de ochtendschemering en volg de westzijde van het Overijssels Kanaal in zuidelijke richting het rond de suikerbietenteelt ontstane dorp uit over het zand naast het betonnen fietspad. Bij de Krieghuisweg buig ik naar het familievakantiepark Krieghuusbelten. De chalets aan een voormalige zandwinningsplas zijn allemaal bezet aan de geparkeerde auto’s te zien. Net voor het park hebben de bewoners bij hun inrit alle bermhumor verzameld: van een ingegraven fiets (‘zachte berm’), groene stroom uit een boom tot een proatpoal om gratis te beln met zo’n oude grijze PTT telefoon met krulsnoer.

Opgestapelde stammen in HeinoNa 4km wandel van de weg af, eerst langs een sloot, dan zo’n 4,5km bospaden! Op het eind, ik ben dan dichtbij Heino, is het relatief druk met hardlopers die hun trainingsrondje doen. Goed uitkijken bij de oversteek van de autoweg N35 en dan langs bar keuken Het Buitenhuys weer verder over de Japiksweg/Parallelweg, een zandweg. Op een hek pauzeer ik na 9km een eerste maal kort. Een nieuwsgierige hond komt m’n rugzak besnuffelen. Zijn baas vertelt me dat hij verzot op brood is. Dat is mooi, mag ‘ie thuis hebben, niet mijn proviand! Het Japiksgat met het Challenge Outdoor Park, ik ben er in september op het Langste Natuurpad van Nederland nog langs geweest onderweg naar Epe, en dan het spoor over. Overesch ecologische landbouw houdt hier kippen, lama’s, herten, zwijnen die in de modder mogen spelen, teelt granen op de akkers langs de zandwegen en biedt de producten aan in een ‘supermarkt midden in het bos’.

Wandelbankje ter herinnering aan Belle van Ittersum bij NijenhuisIk wandel landgoed Het Nijenhuis op richting het gelijknamige kasteel, dependance van het Zwolse museum De Fundatie. Een nieuw houten wandelbankje rond een boom aan de rechterzijde valt me op. Het is gewijd aan de dagboek schrijvende Belle van Ittersum (1783-1809). Greddy Huisman schreef Zie hier mijn karakter , een karakterschets en levensgeschiedenis van een te jong gestorven freule die haar leven voornamelijk sleet op landgoed Reelaer aan de andere zijde van de N35 richting Raalte.

Kasteel Nijenhuis 2Het museum met beeldentuin is vanzelfsprekend vanwege COVID-19 gesloten. Het blijft dus bij kiekjes van het kasteel, tot ik in het voorbijgaan voor mij nieuwe, enorme sculpturen in de tuin zie. Zoals Edwin Poot me later vandaag tipte, kon het wel een broertje van het mannetje van Hoofddorp zijn. Inderdaad, het is Mikkel (2017) van Tom Claassen, dat in dat jaar te zien was op het Lowlands Festival en sindsdien bij De Fundatie te zien is. Z’n oranje metalen buurman in de beeldentuin heet Ins Blaue (natuurlijk, denk je dan) van David Bade die de kunstenaar in 2012 maakte in opdracht van De Fundatie. Dit 12 meter hoge beeld stond in zomers van 2012, 2013 en 2014 op Lowlands.  Sculptuur bij kasteel Nijenhuis 2Ik loop dus even de Assendorperallee op om de beelden van zo dichtbij mogelijk te kunnen fotograferen, al zitten er een gracht, bewakingscamera’s, haag en grasveld tussen mij en de kunstwerken.

Ik passeer de Nieuwe Wetering en neem de slingerende Duisterendijk naar het westen. Deze gaat over in de Bremmelerstraat en geeft aan alle kanten vrij uitzicht.
Op de grasdijk langs de Soestwetering 2Op de hoek met het fietspad langs de Soestwetering pauzeer ik kort op een wandelbankje. De volgende drie kilometers mag ik over de grasdijk langs de in de 13e en 14e door monniken en boeren gegraven weteringen om water van de Sallandse heuvelrug af te voeren naar de IJsselmonding. Op “Derde Pinksterdag” ofwel 4 juni in het jaar 1308 stelde de Utrechtse bisschop Guy van Avesnes, landsheer van het Oversticht waartoe ook het huidige Raalte behoorde, samen met ridders en vertegenwoordigers van de steden in Zwolle, het Dijkrecht van Salland op. Dat vormde de basis voor het Waterschap Groot Salland dat in 2016 opging in het Waterschap Drents Overijsselse Delta. In deze Dijcbrieff van Zalland waren 35 regels opgenomen voor onderhoud, herstel en verbeteren van de dijken langs de IJssel.


Fietspad door buitengebied LierderholthuisDe Gravenweg in zuidelijke richting voelt als teruglopen, maar dat ben ik snel vergeten als ik op het nieuwe fietspad dat met de landinrichting Salland-West is aangelegd tussen nieuwe natuur, rietkragen en weilanden in richting Lierderholthuis. Het wegdek onder het spoorviaduct door is slecht, waarschuwt een bord. De enorme plas werkt als een flessenhals voor passerende wandelaars. Zo zie ik nog eens wat mensen vandaag! Huis bij De ColckhofEen al bij landgoed De Colckhof horende boerderij aan de Nieuwe Wetering staat er zo fraai bij in de winterzon, dat die subiet op de foto gaat.

Havezate Den Alerdinck zijkantAan de overzijde van de Zuthemerweg word ik welkom geheten in Den Alerdinck, het aangrenzende landgoed met een havezate uit 1680, mooie grachten en bossages. Ik fotografeer het landhuis van de achterzijde, zijkant en even later ook aan de voorzijde. Het huis staat er ondanks de kale bomen te schitteren.

De groepsaccommodaties buiten de poort, waar normaliter tot 110 personen welkom zijn om vakantie te vieren, is tot juni 2021 verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers als isolatielocatie. Met COVID-19 besmette asielzoekers worden hier sinds november 2020 ondergebracht.

Lemelerveld is slechts 11 kilometer langs het Overijssels KanaalDen Alerdinckweg is de oprijlaan naar het noorden, over de Kolkwetering en loopt tot op de Hogeweg bij het punt waar de N35 het Overijssels Kanaal oversteekt. De ANWB paddenstoel meldt dat Lemelerveld nog 11km is. Langs het Overijssels Kanaal naar Lemelerveld 2Ik weet hoelang ik dus langs het Overijssels Kanaal mag/moet wandelen. Niet getreurd, want het kan 100% onverhard. Naast het betonnen fietspad ligt een breed zandpad, dat in zomermaanden voor ruiters bedoeld is. De laatste 3,5 kilometer aan de zuidelijke oever gaan over gras. Met een pauze halverweg is het traject goed te doen, als je stevig schoeisel draagt. Diverse dorpelingen zijn er op uitgetrokken en maken een ronde langs het kanaal, wandelend, hardlopend of op de fiets. Stuw in Overijssels KanaalIk moet lachen om een opa met kleinkind die op de noordoever voorbij fietst. Kleinzoon ziet me lopen en stelt opa voor terug via de zuidoever te gaan. Dat vindt opa geen goed idee, want er ligt daar veel modder. “Dan fietsen we er toch doorheen,” luidt het nuchtere antwoord van de jongen. That’s the spirit!

Met 35,7km op de logger ben ik terug bij de auto in Lemelerveld. Net als op de heenweg kan ik me vanmiddag ook bij de corona proof drive-in(n) oliebollenverkoop van Van der Most op het feestterrein langs de Vilstersedijk beheersen. De jaarlijkse oliebollenactie komt geheel ten goede aan het organiseren van activiteiten voor de jeugd van VV Lemelerveld. Mijn Oudhollands gebak komt Oudejaarsdag wel.