Van Haren door De Onlanden naar Zuidhorn wandelen

Voor vandaag heb ik veertig kilometer route uitgezet tussen het Groningse Haren en Zuidhorn met Routeyou. Donderdagavond had ik voor het laatst de weersverwachting gecheckt. Het zou zonnig worden vandaag. Tot zover de plannen. Als ik om half acht uit Balkbrug vertrek om de trein van 8.52 uit Hoogeveen te halen, zit de oprit naar de N48 (nog) dicht en moet ik terug naar Balkbrug om via Zuidwolde naar Hoogeveen te koersen. De trein moet ik laten schieten. Zal ik op Beilen gokken? Ook heel weinig marge. Ik rijd wel door naar de P+R bij het station Haren. Onderweg aanhoudend regen. Op NPO radio 1 ook weinig hoopgevend nieuws. Juist boven de provincie Groningen ligt een band met regenbuien. Pas vanmiddag zal ook daar de zon kunnen doorbreken. Lekker dan!

Relive ‘Van Haren naar Zuidhorn’


Poortgebouw begraafplaats Eshof HarenOm half negen vertrek ik vanaf de Nieuwe Stationsweg naar de Oude Middelhorst. Het café Middelhorst op de hoek was op de tweede dag van de Tocht om de Noord 2018 de startlocatie. Aan diversiteit in huizen geen gebrek op de route. Ik blijf kijken. Begraafplaats Eshof (1885) kun je over een breed asfaltpad kruisen. Het poortgebouw is een plaatje (waard). Aangekomen op de Rijksstraatweg steek ik iets verderop links tussen de bebouwing door het dorp uit. Eens kijken of de nieuwe hoge wandelschoenen echt waterdicht zijn. Welkom in Friese VeenAb’s Pad neem ik daarvoor als extraatje, genoeg modder! Dat geldt ook aan de westzijde van de A28 op de grasdijk langs de Schipsloot en om het natuurgebied Friese Veen heen.

Voorbij de veenplassen liggen de landgoederen van Paterswolde. De ijsvereniging Paterswolde heeft haar terrein aan de Hoofdweg onder water gezet. Zou toch mooi zijn als we dit winter weer eens buiten konden schaatsen. Bij de bushalt doe ik mijn poncho af. Boven en onder de regenkleding is het nu even nat, terwijl de lucht eindelijk begint te klaren. Ik was er intussen behoorlijk ontstemd over. Nog vele kilometers in de regen is gewoon geen pretje. Verlengde Boterdijk VriesEen bomenlaan en verderop de Verlengde Boterdijk zijn de eerste goedmakertjes. Ik steek het Eelderdiep over en word welkom geheten in De Onlanden. De eerste 10km zit erop, tijd voor pauze en het bijstellen van de route. Ik wil de uitkijktoren op, maar daarvoor moet ik dus niet de Drentsedijk hebben. Natuurmonumenten heeft een eenrichtingspad vanaf een grote parkeerplaats langs de doorgaande Noorddijk aangelegd.

Uitkijktoren Het Beeld De OnlandenGunstig is vanochtend wel dat ik de omgeving voor mijzelf heb. De welgeteld één meter boven het landschap uitstekende zandrug was rond 1300 al een rustpunt voor monniken die tussen Aduard en Vries pendelden. Sinds 2017 staat er een imposante constructie van staal en hout met een trap buitenom en een prachtig panorama op 25 meter hoogte op Het Beeld als beloning. Het is een ontwerp van Ateliereen Architecten. Dit voorjaar werd de toren nog gesloten omdat de 1,5 meter social distancing niet gehandhaafd kon worden. Gelukkig is de versperring weg, zou toch wel sneu zijn van de honderden meters voor niets lopen over het ‘Beleefpad‘.

Windmolen in De Onlanden langs Nieuwe DijkIk ben blij in plaats van de asfaltwegen Drentsedijk en Noorddijk de Nieuwedijk, een grasdijk om de voormalige veengronden die nu als groot waterbergingsgebied is ingericht, zodat de Stadjers droge voeten houden. Op lage wandelschoenen zou ik nu drijfnatte sokken en voeten hebben. De hoge wandelschoenen zijn inderdaad waterdicht en dus vind ik het erg plezierig om de dijk te volgen, Peize en Peizerwold op ruime afstand aan de linkerhand. Aangekomen op de Groningerweg / N372 steek ik over en pak ik de volgende dijk naar het Peizerdiep.

Monument OerwoldEen klein stuk verharde weg en dan weer een dijk om het door Staatsbosbeheer onderhouden stuk Onlanden. Bij het monument Oerwold pauzeer ik voor de tweede maal met 21km op de teller. Ik ben hier in december 2017 voor het eerst geweest. Ook toen was het zonnig bij het kunstwerk met stalen bomen van Evert van Fucht. Weer even de ‘rolling forward’ planning bijwerken. Het aantal opties om rekening houdend met het Leekstermeer, de A7 en de watergangen van hier naar Zuidhorn te komen is beperkt. Ik ga voor de route over Matsloot, een buurtschap met ‘verspreide huizen’, de mijmerbank met houten balken als leuning die ik in de pop-up voor het inschrijven van de nieuwsbrief gebruik op m’n website.


Op deze voormalige weilanden komt voorjaar 2022 distributiecentrum ALDIMet een trap kan ik het talud van de A7 afrit 34a naar bedrijventerrein Westpoort op en het fietspad langs de Westpoortboulevard volgen. Aan de noordzijde van de A7, net buiten de komborden van Hoogkerk wordt voormalig landbouwgrond geprepareerd om er een in het voorjaar van 2022 te openen distributiecentrum van ALDI te bouwen, dat het distributiecentrum bij Drachten gaat vervangen. Bij het Hoendiep neem ik een stuk Pronkjewailpad in omgekeerde richting. Bij het buurtschap De Poffert neem ik namelijk het Poffertpad langs de Zuidwending, waar pal achter de molen De Zuidwendinger en houtzagerij een nieuw 380kV verdeelstation en bovengrondse hoogspanningsmasten worden gebouwd. Begraafplaats LagemeedenWelkom in Lagemeeden, waar ik de Kerkweg volg en eerst aanga bij de begraafplaats. In juli 2019 heb ik in de kerk van Den Horn, een Pronkjewailpad stempelpost, de tekst en uitleg gekregen over de jonge christin Margaretha uit Antiochië die als martelares moest sterven voor haar rotsvaste geloof en sindsdien daarvoor wordt geëerd. Het Russisch kruis op de begraafplaats is op Tweede Pinksterdag jaarlijks het eindpunt van een processie vanuit de kerk.

In 't Holt 1654 in ZuidhornBij de speeltuin tussen Dorpsstraat en Hornpad pauzeer ik een derde maal. Het Hornpad gaat tussen de weilanden door naar de met bomen omzoomde Zuiderweg die – je raadt het – naar Zuidhorn leidt. Het nieuwe asfalt is scheef aangebracht. Afwisselend loop ik aan de linker- en rechterzijde van de weg om nog enigszins rechtop te blijven. Rond het Holtplein in Zuidhorn staan het grand café en logement In ‘t Holt 1654 en brasserie het Oude Raadhuis er fotogeniek bij in de zon. Ook het voormalige postkantoor aan de Hoofdstraat en het belastingkantoor aan de Wilhelminalaan gaan op de foto. Om kwart over twee ben ik bij station Zuidhorn. Een kwartier de tijd om nog een bol te eten en wat te lezen, m’n mondkapje om te doen en per trein via Groningen terug naar Haren te reizen.