Nena – LICHT

      No Comments on Nena – LICHT

De Duitse Gabriele Susanne Kerner (1960), beter bekend als Nena, bracht na vijf jaar na Oldschool half november 2020 Licht uit. Ze trekt nog altijd volle stadions en concerthallen in Duitstalige landen. De nu 60-jarige die je kent van 99 Luftballons en het Engelstalige duet met nog zo’n veterane, Kim Wilde  Anyplace, anywhere, anytime (2003), werkte de afgelopen vier jaar aan het elftal nieuwe liedjes, parallel aan haar rol als jurilid in 2017 en 2018 in de Duitse versie van The Voice of Kids. Dat deed ze samen met Larissa, één van haar tweeëige tweeling. Eerder was ze drie seizoenen jurylid van The Voice of Germany. Van de nu alweer 30-jarige tweeling Saskias en Larissa – ze staan bij live concerten als achtergrondzangeressen op het podium – vind je de laatste ook op Licht in het soepel lopende popliedje Galaxien.

“Früher ist vorbei”, zingt ze in Zurück in die Zukunft. Muzikaal is er meer synth pop en openheid, minder punk of felheid. En toch zit de videoclip Licht vol terugblikken op Nena’s muzikale carrière en gezinsleven. Wandern is een gevoelige gitaarballade. Rapper MADUH is te gast in het urban getinte Forelle. Shine On doet het achter de piano en op gitaar begeleid ook rustig aan. Soft rock in Karawane, synthesizers onder het walsende Zimmer. Hiphop achter het klavier in Auf einmal warst du da. En ook de afsluiter, een piano ballad, Alles neu blikt voorbij het punt dat alle ellende voorbij en alles vernieuwd wordt. Een toekomstvisie die ze met me deelt. Zolang we leven zullen we proberen sterk te zijn.