Jan Groenhart & Herman Vuijsje – Strandlopers – Twee mannen te voet van Knokke naar Borkum

In drie weken in het voorjaar van 2019 wandelden de Noord-Hollandse kunstschilder Jan Groenhart met schrijver en journalist Herman Vuijsje vanaf Knokke in België tot op het Duitse eiland Borkum over het Noordzeestrand. De twee mannen overnachtten tijdens hun ruim 350 kilometers over het strandzand vaak bij Vrienden op de Fiets en hadden genoeg tijd om te mijmeren, schrijvers en denkers te betrekken in hun gedachten over doorgaans geordende en soms ook verrassend ruige landschap langs de kust.

Wandelaars die als eens (stukken van) het LAW 5 Nederlands Kustpad hebben gelopen of zijn wezen wadhoppen, zullen veel herkennen in Strandlopers – Twee mannen te voet vna Knokke naar Borkum. Groenhart en Vuijsje vangen in woorden en schilderingen de wolkenluchten, de leegte, de recreanten en strandpalen. Ze verbazen zich over de foeilelijke bebouwing die na de Tweede Wereldoorlog de plekken bezetten van de Atlantik Wall, stuiten op eenzame naaktrecreanten en hebben zo hun theorieën over mannen en vrouwen op het strand en laten zich door gastgevers op overnachtingsadressen en beheerders van natuurterreinen graag bijpraten over veranderingen in de strandcultuur of wandelende waddeneilanden.

De hoofdstukken over de etappes zijn op de juiste lengte, prikkelend en boeiend zonder in de valkuil te trappen om eindeloos op details in te gaan of alles wat onderweg gezien en beleefd is te willen doorgeven. Groenhart heeft tientallen schilderijen gemaakt van de tocht. Ze zijn als illustraties bij de dagtochten opgenomen.

https://www.youtube.com/watch?v=9mqd8recQok

Over de auteurs

Herman Vuijsje (1946) is onafhankelijk socioloog, journalist en editor. Herman schreef onder andere een aantal wandelboeken. De Nederlandse verhouding met het water is een van zijn favoriete onderwerpen. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid.

Jan Groenhart is landschapsschilder met een voorliefde voor het Hollandse platteland en strand. Het bijzondere landschap van de zaanstreek heeft Jan Groenhart (1952) al op jonge leeftijd gefascineerd en uitgedaagd tot schilderen. Aangetrokken tot het onbekende van de schilderwereld volgde hij de Rietveld Academie.
Daar leerde hij betekenis te geven aan kleur en vrij te zijn in vorm en stijl. De bagage die hij meekreeg stelde hem in staat vorm te geven aan zijn gedachten.