Gezien: Was wir wollten – What We Wanted (2020)

Was wir wollten (What we wanted) (2020) is gebaseerd op het korte verhaal Der Lauf der Dinge van Peter Stamm. De kinderwens van de Alice (Lavinia Wilson) en Niklas (Elyas M’Barek) uit Wenen is niet in vervulling gegaan. Na een derde IVF poging raadt de gynaecoloog hun aan op vakantie te gaan en de zinnen te verzetten. Ze gaan naar een bungalowpark op Sardinië, waar ze een gezin uit Tirol als buren treffen.

Korte, vaak hilarische scènes, brengen de opgekropte frustraties, het ogenschijnlijk groene gras bij de buren over en weer aan de oppervlakte. Jaloezie, denken dat opleiding, extreme hobbies of het zich kunnen veroorloven van een  huis ertoe doet. Elkaar afzeiken op accent, rolverdeling, terwijl tienerzoon en nog jonge dochter hun heil bij Alice zoeken. Ben je nu mèt of zonder kinderen beter af? Helpt het om slimmer te willen zijn dan de natuur door een abortus te laten plegen als je denkt nog niet klaar te zijn voor kinderen en IVF op het moment dat je ernaar smacht een gezin te stichten?

Ulrike Kofler regisseerde dit confronterend drama met open gesprekken met vreemden (“Mag ik jouw eitjes alstublieft?”), ontblote bovenlijven (“Mama, waarom ging je naakt naar de buren? Ik had toch een broek aan.”) en typerende opmerkingen (“Als je niet naar de kerk gaat, komen je dromen niet uit.”) of denigrerend over zoon David (“Het was altijd al een sukkel”).

Het verleden kun je niet meer terughalen, wat de toekomst brengt weet je niet, zelfkennis en het omzien naar dierbaren speelt in het hier en nu. Complimenten voor de treffende keuze aan liedjes. Ik zag de film op Netflix.