2020 kerstalbums voor bij het Teams of Zoom diner

Phil Wickham – Christmas: Acoustic Sessions

Singer/songwriter en zangleider Phil Wickham presenteert 12 akoestische versies van overbekende kerstliedjes op zijn Christmas – The Acoustic Sessions Van opener Joy to the World, Hark the Herald Angels Sing en Away in a Manger staan er ook commerciële wijsjes op als Christmas (Baby Please Come Home), This Year for Christmas en White Christmas. Als ik aanbiddingsleider was met de talenten van Phil Wickham zou ik nieuwe, eigenhandige liedjes hebben gebruikt, consequent de geboorte van Jezus Christus centraal hebben gesteld in plaats te vallen voor cadeaus, klokken en herten. Zoonlief Henry speelt op de hoesfoto de piano. Opname en mix zijn van David Cook.

Pentatonix – We Need a Little Christmas

Ik hoop de Amerikaanse formatie Pentatonix in 2021 dan toch echt live te gaan zien na het uitstel vanwege COVID-19. Als je hun meerstemmige acappella uitvoeringen van popliedjes kunt waarderen, zul je ook We Need a Little Christmas met een mix van 13 medleys en meezingers lekker vinden als achtergrondmuziek. Van Rudolph the Red-Nosed Reindeer, Happy Holiday/The Holiday Season tot White Christmas. De cover van Chris Tomlin’s Amazing Grace (My Chains are Gone) is niet echt een kerstliedje, maar vat de kern van het evangelie beter samen dan wat Wickham hiervoor aanbood.

Christafari – Reggae Christmas 2: Reason for the Season

Christafari is ook weer van de partij met een kerstalbum, ditmaal 16 reggaeversies van het bekende spul: Jingle Bells, Do You Hear What I Hear?, It Came Upon a Midnight Clear, maar ook Do They Know It’s Christmas en O Little Town of Bethlehem. Ook bij de musicianaries een dubbele boodschap: Jezus Christus is geboren als redder, maar evengoed is er de wrede 19e eeuwse wereld uit de boeken van Charles Dickens, de witte sneeuw en een gladgestreken reeks arrangementen die niet memorabel zijn.

Lights – Christmas Lights

De Canadese artieste LIGHTS heeft een 2-song EP Christmas Lights uitgebracht met naast het in rock outfit gestoken vrij bewerkt titelnummer en een minimal electronica versie van Happy Xmas (War is Over). Haar bewerking van Deck the Halls was bedoeld voor een kerstfilm. De makers vonden het niet wat voor hen, dus mochten wij zonder film ervan genieten.

Mensenkinderen – Kerstkinderen II

Mensenkinderen heeft haar tweede kerst EP Kerstkinderen II uitgebracht. Bas van Nienes was jaren in december druk met het artiestencollectief How to Throw a Christmas Party. Iets van die sfeer, Sufjan Stevens wordt vaak ook gerefereerd, proef je op de drie uiteenlopende liedjes die meer omhanden hebben dan menig kerstalbum bij elkaar. Opener Jozef en Maria schreef Van Nienes bij het zien van de beelden van het afgebrande vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. In De Hemel zijn oude syntesizers gebruikt en Emmanuel staat het God is met ons centraal in de sfeer van het Liedboek der Mensenkinderen. Singer/songwriter Janna Lagerström en Phebe Mouthaan zongen mee, Oscar Lagerström speelde bas, Wouter van Nienes (Klangstof) gitaar en Eljakim Okkerse deed de mix. De master van dit kleinood werd verzorgd door niemand minder dan Pete Maher (U2, Snow Patrol, The Killers). 

Tori Kelly – A Tori Kelly Christmas
Een 18 december nagekomen release is het kerstalbum van de veelzijdige Amerikaanse zangeres Tori Kelly.