2020 in retrospectief

      No Comments on 2020 in retrospectief

Ik sla de obligate openers over een anders dan verwacht 2020 over. Wees eerlijk: welk jaar is precies volgens jouw verwachtingen verlopen? Het leven is niet maakbaar. Plannen maken en goede voornemens hebben zijn prima. Je plan kan echter de prullenmand in, zodra het geconfronteerd wordt met de werkelijkheid.

Culturele uitdagingen

Had ik verwacht dat het concert ABBA Rocks dat ik zowaar samen met Klazien in Hedon op 21 februari 2020 bezocht m’n enige in het hele jaar zou zijn? Dat de gekochte concerttickets voor Oh Wonder, Roosevelt, Simple Minds, Within Temptation & Evanescance, Pentatonix, Allie X en RONDÉ als voorfinanciering moesten worden beschouwd? Dat het nieuwe, tweedaagse fietsen & cultureel festival Terug naar het begin in Groningen van mei 2020 naar 2021 verschoven werd? Muziekprogrammeur zijn bij een poppodium of concertzaal was dit jaar een ondankbaar beroep.

Ik heb met dagelijks een passende of opvallende track weer 24 uur aan muziek verzameld in een Spotify afspeellijst Henk-Jan’s soundtrack to 2020.

Met Capgemini collega’s van Insurance & Pensions en Banking is vanaf half maart de CAP thuiswerk playlist gegroeid tot ruim 200 nummers vol (wan)hoop, (on)begrip, cynisme, humor, guilty pleasures en multiculturele bijdragen.

Drive-thru museum Boijmans Ahoy 7Museumbezoek tijdens de paar weken dat het wel mogelijk was: Anton Pieckmuseum en Voerman museum in Hattem op 4 juli, Natuurhistorisch museum en Kunsthal Rotterdam op 11 oktober en Kunsthal Kade en Museom in Amersfoort op 21 november. En midden in de zomer met de Kia e-Niro naar de drive-thru expositie van Boijmans van Beuningen in de Rotterdamse Ahoy. In plaats van dagen in musea rondstruinen in de kerstvakantie online exposities bekijken. Ik zal me in 2021 niet verbazen over permanent gesloten blijven van musea en andere culturele instellingen.

Wandelen als voornamelijk individuele buitensport

Klazien en Henk-Jan zijn klaar voor gemaskerd bal - treinreisOok al was ik er in april klaar voor, kon er een dikke streep door een heel seizoen Kennedymarsen, de tweede editie van de Deventer wandelvierdaagse (deze is inmiddels verschoven naar eind april 2022!), de Fivelstadtocht en de Tocht om de Noord. Moedig stuurde de KWbn eind november het boekje met de georganiseerde wandeltochten voor 2021 rond. Al sinds half maart zijn wandelverenigingen in een opgelegde lock down. Ook voor januari 2021 zijn georganiseerde tochten (immers: vergunningsplichtige evenementen voor groepen) al geannuleerd. Mijn hulp aan de Kennedymars Hengelo voor juni 2019 bleef beperkt tot de website en het voorlopen van een deel van de route. Nu is er een plan voor een wintereditie op 6 of 20 februari 2021, mits…. en dan misschien 12 juni een zomereditie.

Op 23 oktober wandelde ik samen met Folkert Heida tussen Steenwijk en Wilhelminaoord, met Klazien heb ik 22 en 23 augustus van Den Haag naar Zandvoort gewandeld. Nieuwe LOWA wandelschoenenAfgezien van de wandelingen als gezin in Zuid-Limburg tijdens onze plan-B vakantie – Ligurië in Italië was deze zomer een no-go area en de Eems-Dollard route met de FLAL op 8 februari, heb ik de ruim 3.400km dit jaar alleen afgelegd. Enerzijds is het belachelijk dat mijn in maart gekochte LOWA wandelschoenen alweer versleten zijn, anderzijds klopt het ook wel met deze aantallen kilometers en de vele regen en plassen die met name het binnenwerk te verduren heeft gehad.

Het Pronkjewailpad ging virtueel met het Pronkjewailspel openingsweekend op zaterdag 9 en zondag 10 mei. Zo’n 90 kilometers wandelen rond Balkbrug: het kan en is mooi.

Uniek en uitdagend was de gelegenheid om van 2 t/m 6 en 11 t/m 17 september alleen met een rugzak dwars door Nederland te trekken op de 494,5 km van het Langste Natuurpad van Nederland en te overnachten bij gastadressen van Vrienden op de Fiets, twee B&B’s en zowaar thuis in Balkbrug.

Geloven doe je maar alleen liever samen

Zondagse samenkomsten gingen in maart in één ruk naar online streams, vanaf juli weer fysiek in de aula van het Vechtdal College, maar dan op 1,5m onderlinge afstand, in veel kleinere bezetting, slechts een enkele keer in de nazomer met koffie na. Met het verder aanscherpen van de maatregelen werd ook het zingen geschrapt, al blijf ik blij met de ontmoetingen op zondagmorgen en het vanaf september ‘op school’ doorgaan van de tweewekelijkse groeigroepen op woensdagavonden. En ja, in de stuurgroep blijft het zoeken naar een praktisch werkbare oplossing binnen kaders – de niet-consistente mix van tijdelijke wet maatregelen COVID-19, vrijwillige afspraken van religieuze koepelrorganisaties binnen het CIO die als ‘sectorafspraken’ ingrijpen door minister Grapperhaus onnodig maken, bewegelijke noodverordeningen Veiligheidsregio IJsselland zijn en niet scherp gedefinieerde begrippen als ‘dringend advies’ en  ‘substantieel afschalen richting 30’, aanpassen van het gebruiksplan, wetend dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.

Als kerkvrijwilliger zo eens in de maand helpen bij de twee zaterdagse diensten in CTP Veldzicht in Balkbrug bleef na 29 februari beperkt tot één keer op 29 augustus. De justitiële inrichting is – begrijpelijk – streng in de leer om besmettingen onder patiënten/bewoners binnen te voorkomen. Wel heb ik een aantal zondagen een buiten Veldzicht wonende patiënt meegenomen naar de dienst en deze naar het Engels vertaald.

Boeken lezen was in 2020 minder normaal

Weggevallen reistijd heeft gevolgen gehad. De treinrit terug heb ik de laatste jaren gebruikt om te lezen. Dat psychologisch ontkoppelen moest deels met ommetjes gebeuren tijdens COVID-19, maar lukte slechter. Voor lezen moest echt tijd gemaakt worden. Niettemin heb ik 81 boeken uit.

Reistijdproblematiek is zó pre-corona!

20200403 Klaar om voor 16e dag op rij te gaan thuiswerkenThuiswerken in Balkbrug vanaf vrijdagmiddag 13 maart werd het dagelijkse normaal, met slechts dinsdag 1 september bij Ordina in Nieuwegein, 7 september bij Capgemini in Utrecht Leidsche Rijn en 24 september 2020 bij Ordina in Nieuwegein als uitzonderingen. Trainingen mocht ik online gaan geven en volgen. Het aantal MS Teams meetings in de 9,5 maanden wil ik niet tellen. Het zijn er in elk geval teveel geweest. Maar als je connected manager wilt zijn, moet je wat bij gebrek aan fysieke ontmoetingen. Balen is nog steeds dat bij de 2e golf de al geplande kleinschalige wandel- en fietstochten in Utrecht uit de agenda van begin oktober gehaald moesten worden. Het waren zulke laagdrempelige alternatieven zonder ook maar iets van besmettingsgevaar.

Op mijn cv heb ik dit jaar de volgende regels mogen bijschrijven:

 • Capgemini Financial Services
  • Analist voor markt- en trendonderzoek Nederlandse verzekeraars.
  • SME en editor voor bid Nederlandse verzekeraar.
  • HR delegate voor zes consultants.
  • Sparring partner voor Practice manager sinds de herfst.
  • Lead voor Domain Transformation & Innovation (sinds november)
 • Capgemini Academy
  • Accreditatie om Agile Project Manager Foundation & Practitioner trainingen te mogen geven.
  • 96 uren training mogen geven in PRINCE2 Foundation, Practitioner en Agile Practitioner.
 •  Rabobank
  • Road manager Decommissioning Bedrijven Beheer Systeem (BBS), Bijzonder Beheer Bedrijven (BBB) en Bedrijven Beheer Informatie (BBI).
  • IT lead voor 3 Geld Nodig Bedrijven Mature squads binnen Tribe Business Lending.
  • Consultant voor Pricing bij Tribe Business Lending.

En ook heeft permanente educatie dit jaar een enorme investering gekregen met SAFe 5.0 Upgrade, RapidStart Foundations, Engagement management fundamentals, Estimation & Measurement overview, Unified Project Management; Zakelijk tekenen – Cartoons en Sketchnotes; What is a mind?; Learn to Teach Online; Cloud Computing: The Big Picture; Microsoft Azure Fundamentals – Discovering Microsoft Azure; The Information Security Big Picture; Continuous Integration and Continuous Delivery: The Big Picture; Continuous Delivery and DevOps with Azure DevOps: The Big Picture; Managing an Agile Team; Modern Art & Ideas; Connected Manager (Leading People, Feedback Essentials, Difficult Interaction, Diversity, Team Management, Retaining Employees; Coaching; Career Management; Leveraging Your Networks), Making Work from Home Work for You; Kanban for Agile/Scrum Practitioners; The Future of Technology Careers; Boost Productivity Through Employee Happiness; Management of Portfolios Foundation; Agile Team Dynamics, Performance, and Leadership.

Screenshot OmmetjeDagelijks een half uur al dan niet met via gamification een ommetje maken in aanvulling op de lange afstandswandelingen op de zaterdagen werd ook normaal, hard nodig ook op werkdagen die nog maar zelden bij acht uur bleven. Dat de anderhalve week kerstvakantie overwerkcompensatie is, geeft te denken.

Niet alles went

Na maanden Teams of Skype met een mondkapje collega’s zien op een Utrechtse begraafplaats bij de begrafenis van een enkele maanden oud geworden kind, door een kerkje in Lemelerveld trekken langs een baar en familie om vijf minuten na aankomst weer de auto naar huis te pakken, of online naar de uitvaartdienst van een collega of vader van een vriend kijken, ga ik in geen enkel jaar tot ‘het nieuwe normaal’ rekenen.

Buisjes bloed bij Sanquin Bloedbank ZwolleGezond en wel(denkend)

Dankbaar zijn we voor elke dag dat we als gezin in gezondheid leven. Elke maand heb ik 820ml bloedplasma mogen doneren bij Sanquin bloedbank in Zwolle. Maandenlang was COVID-19 in Balkbrug een ver-van-mijn-bed show. Met slachtoffers (ziek of zelfs overlijden) in de familie, kerkelijke gemeente of buurt, is de voorzichtigheid met kwetsbaren van (schoon)ouders, ouderen in de gemeente of buren al die maanden belangrijker dan het gelijk krijgen in een discussie.

En ja, regelmatig spreken we thuis over het nieuws, zinvolle en onzinnige maatregelen, regels en handhavers, onverantwoord gedrag en de effecten ervan op onze bewegingsvrijheid, scherpen we onze opvattingen en hopen we open te blijven staan voor andere gezichtspunten. Tot zover een selectie van mijn 2020. Ik kan wel een fles champagne opentrekken, maar met je delen gaat niet. Op straat naar het vuurwerk kijken, de buren de handen schudden of zaterdagavond met hen een visite ook niet.

ABC’tje

En toen werd ik 30 december vroeg wakker met nog wat memorabele momenten. Zouden er genoeg te vinden zijn voor zo’n fout ABC’tje die ik rond 10 juni niet wilde zien of horen? Zeker wel!
Henk-Jan in de tuin 2

 • Abraham zag ik namelijk. Het feest moest beperkt blijven tot bijdragen van buren en familie in de tuin en een kleinschalige visite binnen. Niettemin dankbaar!
 • Balkbrug, mijn woonplaats die ik dit jaar méér bij daglicht zag dan de 22 jaar ervoor bij elkaar.
 • Corona of COVID-19 verstoorde, verwarde en veranderde hoe we met elkaar omgingen, werkten, ontspanden en naar de overheid keken. Aanvankelijk iets in Wuhan of carnaval vierend Brabant, de rest is recente geschiedenis.
 • Drive-thru museum, een creatieve vondst van Boijmans van Beuningen. Met de EV door Ahoy langs kunstwerken.
 • Economentop, voor het eerst in 26 jaar, kon ons lang weekend weg rond Hemelvaart met vrienden niet doorgaan.
 • Flex, het NS abonnement waarmee ik voor €25 onbeperkt kan treinen in het weekend, mits de overheid deze ‘niet-noodzakelijke’ treinreizen gedoogt of weer van harte toestaat.
 • Groningen, ons tweede huis, waar Henriëtte psychologie studeert, de stad waar ook Marianne in 2021 naartoe verhuist en de mooie ommelanden om te wandelen.
 • Hedon in Zwolle, één van de vele concertpodia die ik dit jaar te weinig heb gezien. Welgeteld één concert van ABBA Rocks in februari, nota bene met Klazien kon er af dit jaar.
 • Indiase collega’s conversatieles Nederlands geven in een wekelijks uurtje op woensdag. Van Sesamstraat tot Sinterklaas en Diwali tot Kerst, alles komt voorbij om onze taal eigen te maken.
 • Joyce Netteb maakte 26 september een mooie serie gezinsfoto’s op de heide van de Haardennen net buiten Balkbrug. Haar opa bouwde in 1994 ons huis.
 • Kampina, een enorm natuurgebied in Noord-Brabant, waar ik in september voor het eerst wandelde.
 • Land art, een bijzondere autotour door Flevoland langs grote kunstwerken in de openbare ruimte.
 • Merksplas en Wortel, de twee Belgische koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. We bezochten ze deze zomer.
 • Neuenhaus en Nordhorn, twee Duitse steden die ik in september wandelend verbond, voordat ook de grensstreek voor ons Sperrgebiet werd vanwege de pandemie.
 • Ommeloop van Voorne, de meest westelijke wandeling dit jaar bij het Voornse en Veerse Meer, de Tweede Maasvlakte en Brielle.
 • Plaatsnaamborden, de collectie foto’s ervan liet ik dit jaar groeien tot 681
 • Quarantaine, een eufemisme voor thuiswerken sinds 13 maart 2020.
 • Rabobank, de klant die ik dit jaar als IT lead, road manager en consultant mocht helpen. Tot maandag weer!
 • Schin-op-Geul, onze vakantiestek  voor een week deze zomer.
 • Transformation & Innovation, het thuishonk bij Financial Services dat ik als domain lead mag inrichten voor 13 consultants.
 • Utrecht, tot half maart op elke werkdag mijn bestemming per trein. Gelukkig heb ik de foto’s nog. Leidsche Rijn of Croeselaan worden steeds vagere herinneringen.
 • Verbouwing van de badkamer. Na 26 jaar trouwe dienst zorgde beneden in de huiskamer zichtbare lekkage voor de noodzaak er in september werk van te laten maken.
 • Wandelen, mijn sport, manier om het hoofd leeg te maken, te ontspannen tussen de werkzaamheden door, en te genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft.
 • TeXel, het laatste Waddeneiland dat ik nog niet eerder had bezocht. Van 6-8 maart waren Klazien en ik er te gast.
 • Yan, het Thais restaurant in Noordwijk, waar Klazien en ik 22 augustus halverwege onze tweedaagse op het Nederlands kustpad ‘s avonds aten na telefonische reservering, handen ontsmetten, op anderhalve meter van medemensen en met een tijdslot van twee uur. Wanneer zouden we weer onbezorgd uit eten kunnen, waar, wanneer en hoelang we maar willen?
 • Zwinderen, één van de vele nieuwe plaatsen die ik dit jaar wandelend mocht ontdekken.

Op een lichter, socialer, liefdevoller en werkbaarder 2021!