Wandelen van Almere-Poort naar Nijkerk

De Trage Tocht Almere Hout die Mari Smits 2 november wandelde en nog een aantal niet bewandelde bossen in Zuid-Flevoland vormden de inspiratie om een veertiger op Afstandmeten.nl uit te zetten tussen de stations van Almere-Poort en Nijkerk. Met een gevoelstemperatuur enkele graden boven nul, voornamelijk grijze luchten en gesloten horeca onderweg moet ik het zelf rooien: doorstappen om warm te blijven, proviand mee en de gesproken aanwijzingen in Komoot. Van Ommen reis ik via Zwolle en Almere Centrum naar ‘Poort’ voor een start om 8.45u.

Relive ‘Almere-Poort naar Nijkerk’


Sporthal in Almere-Poort OlympiakwartierVanaf het Winterspelenplein loop ik langs het MBO College Poort naar het Indoorsportcomplex Olympiakwartier. Een fietspad dat als openbare vuilnisbak fungeert leidt onder de Elementendreef en de A6 door het Kromslootpark in. Dit 149 hectare groot gebied bestaat uit kreken, moerasgebieden, velden en bos. Er grazen Schotse hooglandersschapenMangalitza-varkens en paarden. De Urn in Kromslootpark Almere-HavenHet afgelopen jaar heeft Staatsbosbeheer gewerkt aan de herinrichting van het park. De paden en hekken zien er spic en span uit. Het Blanchardpad is wat verlegd en opnieuw geasfalteerd na de verbreding van de A6 en vernieuwde ontsluiting van Almere Muziekwijk. Het kunstwerk De Urn van Armando is schoongemaakt.

Kunstwerk Koester Diversiteit in Almere-HavenWelkom in Almere-Haven. Ik volg een wandelpad tussen de bebouwing van de wijk Hoekwierde door naar de Gooimeerdijk om over te steken en buitendijks het pad langs het surfstrand en zwemstrand te volgen tot in de havenkom, waar het kunstwerk Koester diversiteit van Paul de Reus mijn aandacht trekt. Ik wacht even tot een vrouw haar foto gemaakt heeft en zoek dan zelf een geschikte plek op.

Waterpeil in AlmeerderhoutHet eerste stuk Gooimeerdijk-Oost is autovrij. De brede strook asfalt heb ik voor mijzelf. Bij de stadsweiden buig ik af naar de wijken Meenten en Grienden. Het ooit als volkstuinen opgezette terrein Water-Land is goeddeels volgebouwd met volwaardige vakantiehuizen. De geplande doorsteek halverwege lukt niet. Het toegangshek zit op slot. Goed, dan nog even door tot over de Waterlandse Tocht en het brede Waterlandsepad door Almeerderhout. Een waterpeil zo op het gras oogt mal, maar herinnert de voorbijganger dat helemaal bovenaan op de blauwe meetlat 0m NAP ligt. Ik neem na 10km mijn eerste pauze. In het Schapenbos lopen…schapen, maar hebben liefhebbers van Kolonisten van Catan ook stenen met opschriften graan en erts op boomstronken gelegd. Over twee vlonderpaden passeer ik De Overgooise Zoom. Aan de Meesweg staan grote villa’s achter toegangshekken. Gezellig is anders. Wat er nog over is van de brede zoom kan ik per houten balk oversteken.

Labyrinth in Cirkelbos is uitgelopenWelkom in het Cirkelbos. De eerste attractie hier is het Labyrinth (2007) van Titia Frieling en Els Scholtes, een met 368 haagbeuken beplante dijk in de vorm van het labyrinth van Hollywoodstone in Ierland. Volgens het informatiepaneel ben je een klein half uur bezig. Die kilometer leg ik sneller af:) Leuk is het wel en ook het terugzien op het Komoot scherm is lachwekkend. Ik volg twee van de modderige, cirkelvormige paden. Jammer van de vele hekken die er geplaatst zijn. Het maakt bosbeleving anders. Zicht op Almere BovenEven verderop is Almere Boven, een 29 meter hoge uitkijkberg dat met zand van de Grondbank is opgeworpen. Ik neem op de heenweg de helling in een rechte lijn. Op de top ligt sinds 2017 een plaquette Monument van de Peetvaders dat gewijd is aan stedenbouwkundige Dirk Frieling die wordt gezien als een van de ontwerpers van Almere, een ode aan planners. Poortje van kunstwerk In eenzaamheid AlmeerderhoutTerug volg ik braaf het spiraalvormige pad om de heuvel naar beneden om aan de overzijde van de Meesweg de Gooimeerbeek te volgen. Intussen is de rood-witte markering van het LAW 1 Pionierspad mijn trouwe metgezel, onbedoeld, maar goed om weer eens een stuk van te wandelen. In eenzaamheid (2012) van Birthe Leemeijer is een bijzonder kunstwerk. Een asfaltbetonnen pad dat naar een muur met een poortje leidt. Erachter zijn wat zitplaatsen en mag je genieten van een stuk Museumbos, helemaal voor jou daar neergezet.


Welkom in de Stichtse PuttenHet bos uit, de Gooimeerdijk oversteken en het fietspad aan de waterzijde volgen tot de Stichtse Brug. Hier pauzeer ik weer en dub of ik doorga naar Almere of de route verleg naar Hilversum. Ik besluit door te gaan. Eén van de gebieden die ik nog eens wilde bekijken ligt namelijk direct achter het talud van de A27, de Stichtse Putten, een moerasgebied met jonge bomen en waterplassen. Mijn schoenen worden er niet droger van en de pijpen van de blauwe wandelbroek zijn behoorlijk bruin.

Onverhard van Priempad naar SlingerwegHet zien van de leegte en mistige lucht èn de mededeling van Komoot aan het begin van het Priempad deze weg voor 6,5km te volgen motiveren niet. Ik haal oortjes uit m’n rugzak en zet Spotify aan, heel ongebruikelijk de laatste jaren bij het wandelen. Het asfalt langs het Gorzenveld maakt snel plaats voor een onverhard pad langs de Rassenbeektocht. Slechts één stel met een hond kruist me. Voor de rest draaien de Vattenfall windmolens hun rondjes en heb ik het rijk – aan het eind staat de naam Gruttoveld vermeld – alleen. De Slingerweg over, het Hulkesteijnse bos in. Iets verderop ligt Center Parcs De Eemhof, waar ik in 1981 de herfstvakantie doorbracht. Een stel waant zich onbespied en zoent erop los. Welkom in Nederland, zowel ik als een tegenligger komen dichterbij en schrikken de man en vrouw op. Ik help een wandelaarster die weliswaar een routebeschrijving op papier heeft, maar toch wil weten waar De Eemhof is (links achter de bomen). Gaandeweg pas ik mijn route aan naar het Pionierspad tracé die wat leukere hoeken van het bos meepakt.

Steppingstones in Laakse Slenk 2Voorbij Landgoed De Wielewaal, waar zelfs nog campinggasten buiten hun caravan in de weer zijn (brr) ga ik het terrein Laakse Slenk op. Aan weerszijde van de Hulkesteijnse kreek is gekapt en opnieuw ingericht met cultuurhistorische elementen. Zo kun je er een middeleeuwse kogge en haardplaatsen bekijken. Stepping stones gebruik ik om aan de oostoever te komen.

Voormalig stadhuis NijkerkTerug op de dijk volg ik het fietspad naar de Nijkerkersluis. De Zeedijk en het pad langs de Arkervaart – hier het tracé van het LAW 8 Zuiderzeepad – en de gang door het met industrie gevulde noorden van de zeven eeuwen oude stad Nijkerk zijn niet opwindend. Een deel doe ik weer met muziek. Weer eens anders het centrum door is wel aardig: het stadhuis, de Waag, het centrale Plein en de voormalige school aan de Spoorstraat zijn zo wat bezienswaardigheden op het laatste half uur voor ik met 42,45km op de GPS logger bij het station ben, een klein kwartier voor de 15.55u sprinter naar Zwolle vertrekt.