Open vizier of gesloten luiken tijdens tweede COVID-19 golf

Het land koerste op basis van dagstatistieken in de laatste dagen van oktober. Het RIVM worstelde tweemaal met een computerstoring, waardoor de cijfers nietszeggend waren. Klonk vanaf dinsdag 27 oktober nog een dreiging dat “alle opties op tafel liggen”, gingen achtereenvolgens Frankrijk, Duitsland, België en Groot-Brittannië verder op slot, konden we het weekend rustig ademhalen, want het aantal besmettingen was weer onder de 10.000, gevolgd door een significant lager 8.740 op zondag 1 november, 8.306 op maandag 2 november en 7.776 op dinsdag. Zouden we in Nederland dan toch net ontsnappen aan een volledige lock down, of is die nodig om de R-waarde echt fors onder de 1 te krijgen?

Maatregelen dinsdagavond 3 november 2020

De ministers van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken botsten zondag in het Catshuis hevig met De Jonge (Volksgezondheid), Van Ark (Medische Zorg) en premier Rutte over de noodzaak de lockdown te verstevigen. Zondagavond lekten alweer conceptversies van maatregelen uit om maandag het water te peilen in de samenleving en de getroffen sectoren. Luiken gaan voor dierentuinen, pretparken, theaters, musea en bioscoopzalen voor minimaal twee weken dicht. Hetzelfde geldt voor zwembaden en sauna’s, maar niet voor sportscholen (“die zijn een belangrijke uitlaatklep voor mensen”). En dus stuurt Museumkaart.nl waarschijnlijk tegen beter weten in 10 minuten vóór de persconferentie deze tweet:

Aantal toegestane aanwezigen gaat bij bruiloften naar 20 en uitvaarten naar 30. Het maximum van vier mensen met wie je buiten mag optrekken, fietsen, wandelen, etc. gaat terug naar twee.  Ook gasten thuis ontvangen gaat twee weken van 3 naar 2. Bouwmarkten, HEMA, IKEA en Primark zijn opeens geen doorstroomlocatie meer en mogen wel open blijven. Woensdag blijkt na interventie van branchevereniging VSG dat de zwembaden weliswaar gesloten worden, maar zwemscholen niet. Sauna’s zouden dichtgaan, maar dat werd dinsdagavond na de persconferentie nog weer uit de aangescherpte maatregelen gehaald en dus kun je nog steeds met een handdoek en zelf meegebrachte versnaperingen in een sauna terecht. Eenduidigheid, eenvoud en helder te communiceren maatregelen blijven de angel van ons kabinetsbeleid!

En de waarschuwing van regionale volledige lockdown inclusief sluiten van middelbaar en hoger onderwijs klinkt ernstig. De Jonge strijdt nog steeds, snijdt het virus de pas af om Kerst samen te kunnen vieren. De Tweede Kamer maakte woensdag gehakt (pun intended) van dit soort beeldspraak en slappe hap die voor perspectief moeten doorgaan.

De giller zonder handhaving of stilleggen van het vliegverkeer is de oproep van het kabinet – dringend advies – om tot en met half januari niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Bij de eerste coronagolf waren veel besmettingen terug te voeren op wintersportvakanties. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt. Over een compensatie voor de reisbranche wordt binnen het kabinet nog overleg gevoerd. Net zo goed als er afgelopen zomer – toen golden ook een ontmoedigingsbeleid en oranje en rode kleuren in Europese vakantielanden, er was een goede reden om onze twee weken zomervakantie naar de Italiaanse regio Ligurië te annuleren – zullen veel landgenoten toch naar het buitenland gaan.

Van Sint Maartensoptocht tot Nieuwjaarsduik…en alles er tussenin

Vergunningsplichtige evenementen zijn vanzelfsprekend niet mogelijk. Zou er ook begrip of een eigen verantwoordelijkheid opgaan voor mensen die tot vorig december jaarlijks naar Duitsland of België reden voor vuurwerk? Zou er echt geen Nederlander meer afreizen naar een Duitse kerstmarkt, al was het maar omdat ze de kleine lettertjes niet goed hebben gelezen? Check bijvoorbeeld dusseldorfkerstmarkt.nl en probeer binnen 20 seconden te weten te komen of deze “leukste kerstmarkt” doorgaat. En echt, het staat er wel, maar goed verstopt. Duitse-kerstmarkten.eu informeert beter.

Woensdag 4 november had ik in elk geval de ene na de andere Indiër aan de lijn om de voorgenomen plannen voor decembervakanties in India of gezinsleden laten overkomen naar Nederland door te nemen.