Een eigen Camino Groningen 2020 tussen Selwerd en Sint Annen

Peter Velthuis en zijn mensen van Tocht om de Noord waren voornemens om de fanatieke wandelaars die hetzij met het Pronkjewailspel op 9 en 10 mei gewonnen hadden of het Pronkjewailpad in 2020 voltooid hadden te huldigen tijdens de jaarlijkse Camino Groningen (zie impressies van 2018 en 2019) op de 2e zaterdag in november in de Martinikerk. Vanwege COVID-19 gaat de Camino niet door en ben ik als één van de winnaars welkom op het Tocht om de Noord kantoor in het Loopsportcentrum Noord aan de Regattaweg in Groningen tegenover de markante Tasmantoren. Ik rijd natuurlijk niet alleen voor een cadeau naar Stad, combineer het met een met afstandmeten.nl uitgezette rondwandeling vanuit de wijk Beijum en het oppikken van onze dochter voor een weekend ‘thuis thuis’.

Relive ‘Tussen Selwerd en St. Annen’


Zonsopgang in Beijumbos KardingeExact acht maanden werk ik nu al thuis. Beweging en toch echt minstens eenmaal per week in een andere omgeving zijn blijft belangrijk voor me. De zonsopgang kan ik mooi meepakken als ik om vijf over acht ‘s morgens de Kremersheerd verlaat en het Pedaalpad opga om Beijum via de groene oost-west as te doorkruisen. Ouders met hun kroost komen me tegemoet op weg naar een van de scholen in de wijk. De rust komt in het natuurgebied Kardinge, waar ik deze keer door het Beijumerbos trek. De sfeer van een ‘echt’ bos is ver te zoeken. Daarvoor is er teveel ruimte tussen het geasfalteerde fietspad en de bomen.

Noordermolen NoorddijkAan de Zuidwending sla ik rechtsaf om bij de Noordermolen te komen. Op één van de eerdere wandelingen vanaf de kant van Garmerwolde was het me vanaf de Stadsweg vanwege werkzaamheden niet gelukt de achtkantige poldermolen uit 1888 te bereiken. Iets terug en dan het Boer Goenspad op, een smal fietspad langs het Kardingermaar waarover ook de schoolgaande jeugd uit Thesinge moet. Ik stap regelmatig even opzij het natte gras in.

Vliegtuig op container Lageweg ThesingeIk ga niet rechtdoor naar de bebouwde kom, maar sla linksaf op de Lageweg die helemaal doorgaat tot vlakbij de N46, formeel het buurtschap Steerwolde. Eén boerderij draagt die naam. Voor de rest een aantal boerderijen, gastenverblijf Steenhuis Berghuis en wat bedrijven. Een ondernemer heeft een Cessna op een container geplaatst, zeker een aandachtstrekker. Een smal fietspad langs de Geweide, de watergang tussen het dorp en het Boterdiep, leidt naar de dorpskern. Ik ben verrast door de knusse, kleine huizen, een oude smederij en de rijkdom aan godshuizen. De Kloosterkerk is het overblijfsel van het grote kloostercomplex Germania ter ere van de Heilige Felicitas. Het in de 12e eeuw gestichte klooster was een dubbelklooster: een klooster voor mannen en een klooster voor vrouwen.

Kloosterkerk ThesingeVanwege de COVID-19 maatregelen is de kerk en het misschien wel kleinste museum van Nederland in het lijkhuisje gesloten. Ik ga er na de pandemie een keer binnen kijken. Een keurige Protestantse gemeente, voorheen Gereformeerde Kerk aan de Kerkstraat, en zowaar nog een Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Molenweg. De molenaar van de korenmolen Germania uit 1825 zet net als ik voorbijloop de wieken in een + stand. Hier begon in 2014 de tweede dag van de Tocht om de Noord in de heel vroege ochtenduren. Geen wonder dat ik van het dorp zelf geen ‘actieve herinnering’ heb.


Het Ellerhoes EllerhuizenIk ga in noordelijke richting verder door Achter Thesinge. Wandelbankjes heb ik al tijden niet meer gezien. Op de hoek van de driesprong Thesingerweg en Schultingaweg pauzeer ik na 13km wandelen dan maar op een fietsknooppunt paaltje. Een man spreekt me aan, wil weten waar ik vandaan kom. Balkbrug kent hij zowaar, hij is als chauffeur vaak in Noord-Overijssel geweest. Balkbrug is niet Balk bij Lemmer, evenals zijn woonplaats St. Annen even verderop niet St. Annaparochie in Friesland is. En morgen komt Sinterklaas aan in Zwalk, dat is dus niet Zalk tussen Zwolle en Kampen, ook niet Balk. Goed, welkom in Lutjewolde (niet te verwarren met Lutjewinkel of Lutjebroek in Noord-Holland), de volgende verzameling grote hoeven aan weerszijden van de N46/Eemshavenweg.

Poldermolen Koningslaagte 2Reidland is de naam van een boerderij en een streekje iets verder naar het westen. Ik blijf evenwijdig aan de N46 wandelen naar Ellerhuizen. Het kaarsrechte fietspad Ellerhuizerkleiweg herken ik van de Pronkjewailpad etappe van Groningen naar Bedum. Bij de poldermolen Koningslaagte zie ik een grenspaal van de Heerlijkheid Harssens. Harssens – ik kom het buurtschap bordje later op de route tegen – wordt al genoemd in een register van het klooster van Werden uit omstreeks 1000. Het moet in die tijd al een eigen kerk gehad hebben. Een latere kerk heeft tot 1800 in Harssens gestaan en is toen gesloopt. Op verhalenvangroningen.nl vind je veel meer achtergrondinformatie. De grenspaal is hier overigens ‘pas’ in 2018 geplaatst.

Ik passeer de spoorlijn en sta even later bij de brug over het Boterdiep aan de Willemstreek. Verder westwaarts over de Munnikeweg, weer een verwijzing naar een kloosterverleden. Bij de Wolddijk pauzeer ik aan een picknickbank. Zuidwaarts dan, Stad in ‘t vizier, maar eerst weer tussen de akkers door naar het al genoemde Harssens en de oversteek van de Provincialeweg tussen Groningen en Adorp.

Monument voor Paddepoelsterbrug aan Van Starkenborgh KanaalWe zijn met Tocht om de Noord ook al door het Groninger landschap beheerde gebied Paddepoel getrokken. Nu kom ik enkel wat fietsers, wandelaars en een enkele hardloper tegen. Het meanderende Selwerderdiepje, zelf een voormalig stuk benedenloop Hunze, wat verder ligt het gekanaliseerde stuk Reitdiep, zoals de benedenloop vanaf Stad tot Zoutkamp heet. Opvallende hoogteverschillen in dit gebied! Tja, Paddepoel laat mij eerst denken aan het gelijknamige winkelcentrum en het universiteitscomplex, dat tegenwoordig naar natuurkundige Frits Zernike is hernoemd. De Paddepoelsterbrug is twee jaar geleden gesloopt. Een kruis met opschrift en een mandje bloemen houdt de herinnering levend.

Walfridusbrug GroningenHalverwege de Tjardaweg hangt een informatiepaneel van Het Groote Klooster. Vanaf 1215-1585 stond hier het Benedictijner dubbelklooster Selwerd (nu de naam van een woonwijk aan de overzijde van het in 1934 gegraven stuk Van Starkenborghkanaal). Sinds de vorige oversteek met Tocht om de Noord, is de witte Walfridusbrug, de spoorbrug met fietspad over het kanaal helaas fors beklad met graffiti. Mijn volgende pauze is tegen het talud van de graffitiwand onder de aansluiting van de Bedumerweg op de Noordzeeweg. Er is een heus paneel met spelregels voor de verfspuiters aangebracht. Sculptuur jongen in Pioenpark GroningenTijdens de gang door de Indische buurt, Korrewegwijk en het Pioenpark in de Oosterparkwijk neem ik via Teams deel aan de wekelijkse MT meeting bij Capgemini Financial Services Go to Market.

Brug en Tasmantoren Regattaweg GroningenOok op de stoep van het Loopsportcentrum dribbel ik wat heen en weer met de meeting ‘op m’n oren’. Sanne Meijer is present om de twee (!) beloningen uit te delen, een stempelkaart voor de Noordroute van het Pronkjewailpad, omdat ik bij de eerste 50 finishers van het Pronkjewailspel hoorde, en een inschrijving voor de Oostroute die in 2021 geopend wordt, omdat ik in het openingsweekend in mei de meeste kilometers van alle deelnemers op het virtuele Pronkjewailpad had gewandeld. De Noordroute heb ik na verkenningen van etappes in 2017 in 2018 helemaal afgerond. Als ik iemand kan blijmaken met een stempelkaart – in wezen gratis deelname – hoor ik het graag. Wie het eerst komt…

Elektriciteitskast wordt aquarium Koerspad GroningenNog even een blik op auto- en motorrijschool Severijn. Vader en zoon Severijn hebben me in 1993 leren autorijden in en om Groningen. Ik moet glimlachen als ik zoonlief met wat leerlingen zijn school zie binnengaan, nog steeds heel herkenbaar. De blauwe luchten van de ochtend zijn verdwenen. Uit het grijze wolkendek begint het te regenen als ik via Ulgersmaborg en Lewenborg-West het Langszij en daarna Koerspad volg richting Sportpark Kardinge en Beijum. Gelukkig blijft het bij miezerregen en ben ik nog altijd welkom in de Kremersheerd. Na een warme douche, verse gember- met sinaasappelthee en een stroopwafel koers ik met Henriëtte terug naar Balkbrug.