Denhollander – Birth of a Lifetime

Al ruim 25 jaar is muzikant Remco den Hollander (1971), artiestennaam Denhollander actief, als lid in bands of sessiemuzikant. Opgegroeid in een ondernemersgezin koos Remco echter voor fotografie, vormgeving en muziek. Plannen voor een eigen geluid werden op de lange baan geschoven, totdat zijn vader onverwacht en veel te jong overleed. En zo werden thema’s als eenzaamheid en verlies opeens doorleefd en rijp om als Denhollander uitgedrukt te worden. Birth of a Lifetime, een eigenzinnig, cinematisch, instrumentaal album dat evengoed onder een ‘echte film’ gezet had kunnen zijn. Zelf zet hij de soundscapes in het rijtje met de Duits-Britse componist Max Richter, de IJslandse multi-instrumentalist Ólafur Arnalds, de soundtracks van de Schotse band Mogwai en haalde hij inspiratie bij de Britse 80’s new romantic band Talk Talk.

Uit de intussen honderden ideeën en eigen opnames van experimenten werden met hulp van producer en percussionist Minco Eggersman, tevens eigenaar van Volkoren Records, elf tracks geselecteerd en met engineer/muzikant Jan Theodoor Borger verder uitgewerkt tot een persoonlijke reis van de dood naar (nieuw) leven. Klankkleur en setting van hoesfoto’s, plus de hulp van Talk Talk’s Phill Brown kom je overigens ook bij Borgers project UNIFONY waar hij de naam Theodoor Borger gebruikt.

Vrienden voor wie Remco eerder werkte, droegen bij aan het intrigerende geluid van Birth of a Lifetime: de Deense duduk-speler Steen Gees Christensen, Borger op piano, Arie van der Plas (Vierboet, Kakofonix) op bluesharp en Eggersman op drums. De overige instrumenten, denk aan een cello, piano, diverse synthesizers en percussie, bespeelde Denhollander zelf. De sferische muziek is rustgevend, nergens opdringerig, wel intrigerend, echt zo’n album waar je voor moet gaan zitten, goede speakers of koptelefoon bij de hand.

Intussen heeft de artiest soundtracks voor een drietal films en documentaires geschreven, de stomme film Extimacy (an ascent into hell) van Peter Rollins. Exodus (Marokko, 2021) en Corked (Zweden/Nederland, 2021).

[bandcamp width=600 height=1144 album=3172444340 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 package=792325313]