Alternatieven voor Endomondo app

      No Comments on Alternatieven voor Endomondo app

Tijs Hofmans waarschuwde 5 november 2020 op Tweakers dat de sport-app Endomondo vanaf 1 januari 2021 niet meer beschikbaar is in de app stores. Vanaf 1 april 2021 stopt Endomondo met werken. Eigenaar Under Armour ziet gebruikers het liefst migreren naar MapMyRun. In 2012 stapte ik van Sportypal over naar Endomondo. Voor mijn wandelverslagen voegde ik het routekaartje in het bericht en voor het bijhouden van statistieken was Endomondo goed. Bij het hardlopen en wandelen gesproken tussenstanden krijgen, vind ik prettig. Op Facebook postte ik een bericht over het stoppen van Endomondo en kreeg er wat alternatieven van bevriende wandelaars en hardlopers.

Voor het offline navigeren heb ik een aantal jaren gebruik gemaakt van OSMAnd. Begin 2020 stapte ik over naar Komoot.

Wat biedt en kost MapMyRun?

Voor wandelingen, fietstochten en hardlooprondjes kun je MapMyRun inzetten. Er zit een social network achter, je kunt challenges aangaan, de app verbinden met apparaten als een Garmin of Apple Watch. De app wordt geadverteerd als gratis. BIj het aanmaken van een account wordt nergens gesproken over kosten. Toch blijkt er een MVP, lees premium, versie te zijn met trainingschema’s, heart rate meting, live tracking, etc. De verschillen tussen de gratis en betaalde versie vind je in dit overzicht. $6 per maand of $30 per jaar voor de additionele functionaliteit is een serieuze prijs, vergelijkbaar met Strava (($8 per maands of $30 per jaar).

Wat biedt en kost Komoot?

Screenshot_20191231-145446In Komoot kun je één regio, bijvoorbeeld een provincie of landsdeel (bijvoorbeeld Oost-Nederland) gratis downloaden om kennis te maken. Ik heb vervolgens gebruik gemaakt van een feestdagen aanbieding om tegen €12 of zo alle regio’s waar ook ter wereld te downloaden. Beslag op intern en extern geheugen is beperkt. Spraakgestuurd navigeren is een fijne optie, al is de uitspraak van de enkel Engelse engine van Nederlandse straat- en plaatsnamen vermakelijk en soms lastig te interpreteren. Het kaartbeeld is rustiger, maar ook hier zijn de kleinste paadjes te gebruiken in een route. Het heeft meer van een platform en netwerk dan enkel een kaart met navigatie app. Zo kun je inspiratie opdoen bij gecureerde collecties of routes van vrienden, zoals je dat op Wikiloc of Endomondo ook kunt doen. Routes kun je opnemen en na afloop desgewenst met foto’s en aantekeningen delen.

Plannen van een route kan op de mobiel of website, al vereist dat wel een internetconnectie. Ook voor herplannen van de route bij afwijkingen onderweg is een internetverbinding nodig. Wanneer je afwijkt van de route, krijg je het advies op de kaart te kijken. Als je de ontworpen route terugvindt, meldt de applicatie dat keurig. Hardlopen, wandelen, bergbeklimmen, etc. worden ondersteund. Als je zelf een route met bijvoorbeeld afstandmeten.nl hebt gemaakt en importeert, controleert Komoot of het je route kan plotten op wegen die op ‘zijn’ kaarten staan. Zo niet, krijg je een waarschuwing. Bij het plannen van een route wordt rekening gehouden met je sport, conditie en voorkeuren voor ondergrond. Zo kan de app tot verrassende ‘off the road’ routes komen of juist je over gebaande wegen leiden.

Komoot ondersteunt naast iOs/Android smartphones ook GPS computers als Garmin, Wahoo en e-bikes. De app zelf is gratis. Je betaalt eenmalig voor de offline kaarten. Voor één regio, in Nederland een provincie, is dat $4. Voor een combinatie van regio’s, bijvoorbeeld de drie noordelijke provincies, betaal je $9. Wil je wereldwijd uit de voeten, betaal je $30.

Wat biedt en kost Viewranger?

Minder bekend bij het grote publiek, maar wel gangbaar onder deelnemers aan pelgrimages en andere meerdaagse tochten, is Viewranger. De basisversie met offline kaarten, een social network van andere gebruikers, te downloaden routes, waaronder lange afstand routes voor fietsers en wandelaars is gratis. Er is een premium ($5 per jaar) en premium+ versie ($9,50 per jaar) met onbeperkt offline kaartmateriaal van diverse cartografen / doelgroepen (voor Nederland de kadasterkaarten), bergtoppen herkennen, in 3D over een route vliegen (denk aan de 1 minuut samenvatting video’s die je met Relive.cc kunt maken) en live tracking. iOS en Android-enabled smartphones,  tablets, Wear OS en Apple Watch worden ondersteund. devices.

Op wandelpunt.be een zesdelige cursus in het gebruik. Ook op buitenpaden.nl vond ik een handleiding hoe je zelf routes met de app kunt uitzetten.

De eisen die je voor het loggen van een ommetje of rondje hardlopen hebt, zijn anders dan het offline en vriendelijk voor je smartphone batterij navigeren in onbekend gebied. Of je warm wordt van een gelikte user interface, de oppeppers van medegebruikers of ook je foto’s kunnen loggen in de app, weet ik niet. Loop de video’s en beschrijvingen rustig door en maak een keuze.