The Echoing Green – Violent Whispers : Songs & Secrets from The Echoing Green [2002 – 2018]

Terwijl synth pop band The Echoing Green werkt aan het nieuwe album In Definite Infinite, krijgen trouwe fans en nieuwe aanwas van belangstellenden de gelegenheid met Violent Whispers: Songs & Secrets from The Echoing Green [2002 – 2018] een goede indruk te krijgen van de doordachte arrangementen en teksten die schuren aan twijfel en hoop uit de achterliggende twee decennia. Van het dubbelalbum op vinyl heb ik #98 van de 500 getekende exemplaren met handtekeningen van de bandleden Joey Belville (toetsen, programmering, zang, productie), Chrissy Jeter (compositie van de melodielijnen, zang, toetsen), Wil Foster (bas, fotografie), David Adams (live en computer drums) en John Ball (gitaar en zang).

De liedjes van The Winter of Our Discontent (2003) en In Scarlet & Vile (2011) zijn niet zomaar 1:1 op deze compilatie gezet, maar opnieuw gemasterd. Van Winter zijn de remakes van Someday, Fall Awake (nu bijna zes minuten!), Blind, Starling (Chrissy Jeter primair aan de microfoon) en Seaside gloedvol. Natuurlijk ontbreken The Story of Our Lives en Someday niet.

Van Scarlet vind je bijgeschaafde versies van Revenge (minder snerpende electronica), Matter, The Huntress (met opnieuw Chrissy Jeter in de lead zang) en een versneld Dead Hearts (live zingen wordt echt gehaast). De tekst blijft tekenend voor de band: “Hope still has a name and it sets on fire. Hope is still a flame that is burning inside. Hope has made a way for all the dead hearts to arise and our hearts ignite ascending though it feels like we’re falling our dreams cast light like stars burning bright hearts held high ascending for the first time we’re soaring like birds in flight.” Opener Heaven (Devil in the Details) is nu #11 in de verzameling, waarbij het synth themaatje naar de achtergrond is gemixt.

Crybaby heeft nadrukkelijker zang ten opzichte de synthesizers en gitaren en wat toegevoegde grappen op vocoder. De ballad Away mag je gerust de hymne van de band, rijp voor de samenzang op zondagmorgen, noemen: “If we could pray the words that endear us. Awake the vows inside the heavens sigh like the groom who sees the first glimpse of his bride…And takes her away. Come take us away.” Joey Belville’s vrienden Fold Zandura‘s King Planet klinkt na bewerking voor Violent Whispers vriendelijker, minder denderend dan de versie op In Scarlet & Vile. De samenzang in Let’s Go! blijft genieten

Flame, dat in 2007 op de EP Suffer verscheen, is overgenomen. Chrissy Jeter is in Battered and Bruised terug in de lead zang. Nieuw is I Forget met de collega’s Opencloud uit Dallas – ze remixten ooit Flame – dat qua sound erg aan de 90’s productie Aurora 7.2, destijds mijn kennismaking met The Echoing Green doet terugdenken. De piano uitvoering van The Story of Our Lives van de remixes EP mag nu als Story’s End het twintigtal liedjes afsluiten. Een mooie productie die me nieuwsgierig maakt naar nieuw werk in 2021.