Enrico de Pascale – Dood en opstanding

In 2019 kocht ik bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen in de tweedehands hoek het boek Dood en Opstanding van de Italiaan Enrico de Pascale (origineel Morte e Resurrezione) uit de Kunstbibliotheek serie van uitgever Ludion. Vertaald door Jeroen de Keyzer en Leen Vandenbroucke met eindredactie van Saskia van der Lingen, is dit overzichtswerk een goudmijn voor de (recreatieve) kunstliefhebber. Acht hoofdstukken belichten een aspect van het levenseinde met enkele kunstwerken die geanalyseerd worden. Bronnen, referenties en gebruik in de kunst van elk aspect wordt uit de doeken gedaan. Naast bekende kunstwerken uit de afgelopen eeuwen is er nadrukkelijk ook hedendaagse kunst opgenomen om de tijdloosheid van de worsteling van de mens met de dood te tonen.

Van lijden en sterven, kruisafneming, begrafenis tot lichamelijke opstanding en wedergeboorte, praktijken als catacomben, begraafplaatsen en piramiden, stillevens, tweestrijd tot verbeelding van zee- en veldslagen. Moraliteit als memento mori, een flinke portie mythologie en bijbelse voorstellingen en kerkelijke kunst, maar ook de pestepidemie of de zinloosheid van oorlogsvoering.