Assemblage 23 – Mourn

      No Comments on Assemblage 23 – Mourn

In de cadans van Bruise (2012), Endure (2016) is er na vier jaar weer een nieuw Assemblage 23 album geproduceerd. De one man act van Tom Shear (1971) zocht opnieuw financiële hulp via crowdfunding om Mourn opnieuw in de stijl van VNV Nation meets Frozen Plasma af te leveren. Opener Epiphany is bloedserieus: “A sense of existential dread permeates my aching head. It sounds a deafening alarm, a ticking timebomb to disarm…” De tekst van Factory beschrijft heel treffend de gevolgen van PTSS van een oorlogsveteraan: “We do a great disservice to our young and feign surprise at what one day they become. We reap a consequence we don’t intend. We build a factory for broken men.”

Zwaarmoedige denkstof achter de tijdloze EBM / synth pop / future pop deuntjes. Bloom getuigt ervan er niet alleen voor te staan. Anxiety klinkt als een langzaam voorbij trekkend alarm, Depeche Mode-esque. Datzelfde geldt voor het slepende Confession. Shear zoekt een redder in zichzelf in Dissonance. En terwijl je in je thuisisolatie je eigen dansvloer betreedt voor Welcome, Apocalypse voor de figuurlijke laatste dans op aarde, bezingt de zanger zijn gevoelens tijdens de COVID-19 pandemie. “Welcome apocalypse/what’s taken you so long? Bring us the fitting end that we’ve been counting on/welcome apocalypse/we’ve been expecting you/we brought this on ourselves, now kindly follow through.” en betitelt hij president Donald Trump c.s. als narcissistic imbeciles. Toch heeft hoop het laatste woord: “Faces on a tiny screen/we’ll see you soon.”

Verraad in een relatie in Could’ve en zelfbewustzijn in Tragedy leiden naar The House is Empty waarin alles wordt verbrand en achtergelaten. Angst, isolement en wanhoop zijn universele thema’s waaraan Assemblage 23 een invulling geeft. De release datum 9/11, 19 jaar na het trauma van de aanslagen op onder meer het WTC in New York draagt bij aan de connectie met rouwverwerking, waarbij zelfs gedanst kan worden, wellicht alleen in je huiskamer.

Bij de special edition komt een aparte schijf met acht remixes door bands als Alpha Quadrant, :SITD, Neuroactive en Klack en twee nieuwe nummers Crescendo en Black Dog die ook best als track 11 en 12 van Mourn hadden mee gemogen.
[bandcamp width=600 height=472 album=3564093298 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=small]