Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Westerbroek en Anderen

Voor mijn tweede dag op het Langste natuurpad van Nederland sta ik om zeven uur op en ontbijt gezellig met mijn gastheer in het Groningse dorp Westerbroek. Je zou haast vergeten dat je nog een dag moet wandelen. Net als ik aanstalten maak om te vertrekken, gaat buiten de miezer over in serieuze regen.

Relive ‘Langste natuurpad van Westerbroek naar Anderen’


Etappe 3 Westerbroek – Glimmen (5km)
Op de door de gastvrouw gisteravond getipte zigzag route naar de Hesselinklaan mag de poncho om. Bij de Tocht om de Noord in 2019 wandelde ik hier op de eerste dag in de ochtendschemering in omgekeerde richting door het natuurgebied. Bij Van der Valk Groningen – Westerbroek zitten de gasten aan hun ontbijt, als ik voorbij trek richting de Pattje scheepswerf bij Waterhuizen, opnieuw bekend terrein van Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad. Bij de brug over het Winschoterdiep word je gemaand afstand te houden, juist en vooral bij het wachten.

Welkom in de Oosterpolder van het HunzedalNieuw is voor mij de Oosterpolder door het Hunzedal naar Haren. Even gaat de route door de bebouwing om via onverharde wegen naar het esdorp Onnen te gaan. Dorpshuis met losse klokkentoren, een (voormalige) haven om te bekijken en dan over de Onneresweg, een zandweg naar Glimmen.


Etappe 4 Glimmen – Zuidlaren (9km)

Appèlbergen, een voormalig militair oefenterrein is aan de natuur teruggegeven. De uitspanning laat ik rusten, het is me nog te vroeg. Bospaden hier en verderop in het Noordlaarderbos en het natuurgebied De Vijftig Bunder zijn mooier bij zonneschijn. Nu met de regen heb ik mijn aandacht bij het droog houden van mijn uitrusting en luisteren naar de gesproken navigatie aanwijzingen. Bij twijfel kan ik vandaag de rood-witte markering van het LAW Pieterpad volgen.

zandverstuiving SlootsbergenZandduinen in het binnenland, tegen de bebouwing van Westlaren aan, een zeldzaamheid in Europa. Welkom in Slootsbergen. Ik rust kort in een bushokje aan de rotondes langs de afslag van de N34, terwijl het maar blijft regenen.

Etappe 5: Zuidlaren – Rolde – Anderen (19km)

BalloërduinHet zandpad naar het Nationaal Park Landschap Drentsche Aa bij de Schipborg ken ik van diverse andere tochten. Het Pieterpad volgt deze route ook.

Van de Gasterse Duinen van het Drents Landschap bij Gasteren, het Gasterse Diep en het Balloërveld vol bloeiende heide probeer ik steeds natter wordend zoveel mogelijk te genieten, al is de hoeveelheid neerslag echt onbenullig.

Kerk RoldeEerder heb ik al vier ingehaald, vlak voor Rolde passeer ik opnieuw zes Pieterpad wandelaars, net als ik gek om nu te gaan wandelen, en ondanks de regen goed gemutst. Ik maak een ommetje om de kerk. Bij de Coop supermarkt haal ik nog wat boodschappen. Voor het warm eten schuif ik bij het Rolder’s patathoes voor een goed gevuld bord frieten met stoofvlees en rauwkost.

Dit l;andschap wordt u aangeboden door agrarisch DrentheAls ik vol energie de navigatie heb ingesteld op het overnachtingsadres in Anderen en stevig de pas erin zet, ga ik even bij de beide hunebedden aan, ben ik verrast over het stuk Wandelspoor over de voormalige spoorlijn tussen Stadskanaal en Assen dat ik zo meepak. Met de creatieve route over graspaden van Komoot ben ik nu minder blij.

Aangekomen in het vakantiehuis naast een boerderij aan de rand van het dorp, hang ik alle natte kleding over de stoelen, vind ik de thermostaat, waardeer ik de waterkoker voor bekers warme thee en de droogte binnen. Als ik wil kan ik er zelfs piano spelen. Boven is een ruime zit-/slaapkamer. De gastvrouw met wie ik vanochtend telefonisch heb overlegd over de aankomst bij haar afwezigheid, komt later ‘s avonds nog langs kennismaken. Ze biedt aan de natte kleren in de droger te doen. Graag!