Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Nistelrode en Liempde

Molen Windlust NistelrodeMaandagavond belandde ik in hartje Nistelrode in plaats van de Bedafse bergen. Drie liter sap en drinkyoghurt van de Jumbo zit in de rugzak. De in Bergharen gewassen sokken zijn nog steeds niet droog. Die hang ik vandaag aan de buitenkant van de rugzak te drogen. Zou moeten lukken op de eerste tropische dag in september. Het ontbijt is opnieuw goed, met verse smoothie van perzik en sinaasappel, bramenjam, tomaten naast het brood, kaas en vleeswaren en natuurlijk mijn dagelijkse ei. Vol energie voor dag 10 op het Langste natuurpad van Nederland over onverharde paden en trage wegen.

Relive ‘Dag 10 Langste natuurpad Nistelrode-Liempde’

Aanloop Nistelrode – Bedafse bergen (3km)

Tussen de knotwilgen naar BedafIk bekijk molen Windlust en neem de meest rechte route over het asfalt naar de aansluiting op het natuurpad.

Etappe 27: Bedafse bergen – Veghel (10km)

Reflectie in WeteringNatte veengrond en droge buren, bij het Annabos is een aardkundig monument met dank aan een breuk in de Peel. Behoorlijk wat wandelaars duiken op. Medewerkers van het wandelnetwerk merken het op, alsof het vertier hier en niet in het dorp te vinden is.

Langs de knotwilgen wordt het geraas van het verkeer op de A50 luider en anders zijn het de frequent opstijgende straaljagers van vliegbasis Volkel wel.

Duits lijntje bij VeghelDuits lijntje dat een eeuw dienst deed als spoorlijn Boxtel – Wesel, is nu grotendeels opgebroken. Op de Kennedymars Cuijk zat altijd een stuk. Vandaag loop ik over de spoordijk naar en door Veghel.

Etappe 28: Veghel – Schijndel (14km)

Containers Inland Terminal VeghelZo nu en dan zijn er railicten, intact gehouden overgangen en waarschuwingsborden, alsof er (nog) een trein langs kan komen. Via een nieuwe fietsbrug steek ik de Zuid-Willemsvaart over. Aan beide oevers is enorme bedrijvigheid, denk aan Jumbo, mengvoederbedrijf De Heus en de Inland terminal containeroverslag.

Onder de A50 door ben ik welkom in het Wijboschbroek, onderdeel van Het Groene Woud. De met bos beplante polder kent diverse dijken en ‘straatnamen’ als 11 en 24 bunder. Sommige paden staan vol doornstruiken, benen en armen kunnen erover meepraten. Schrammen gecombineerd met zweet zien er altijd heftiger uit dan ze echte diepe wonden hebben geslagen. Een enkel pad stopt na een tiental meters en vereist omlopen.


Henk-Jan tussen Schijndel en en bosMentaal is dit uitdagend met deze warmte. Uiteindelijk kom ik via de Zwembadweg het dorp Schijndel binnen. De lokale kerk, OLV heilige rozenkrans, wordt verbouwd, de cafés HeerenMeester en Holy Cow gesloten, een kleurrijke koe op een parkje lijkt het hoogtepunt. Ik pauzeer op een door vogels besmeurd wandelbankje een tweede maal.

Etappe 29: Schijndel – Liempde (12km)

Voormalig klooster Lidwina SchijndelHuize Lidwina is na 70 jaren nonnenklooster nu een appartementencomplex. Er tegenover staat een social sofa, weer eentje voor de verzameling.

Hoegaarden witbier bij café't Groene WoudDe gang gaat onderbroken door wat asfalt door het Elderbroek en De Geelders. In het bos neem ik nog een pauze, ben blij dat de bestemming slechts enkele kilometers verder ligt. Bij café’t Groene Woud aan opnieuw het Duits lijntje trakteer ik mijzelf op een Hoegaarden witbier en werk alvast de namen van de vandaag met de compact camera gemaakte foto’s bij. In het toilet drink ik nog flink wat water.

Met voeten in de DommelIk heb tijd over, neem de Karstenerstraat, tref een voormalig stationsgebouw en loop door naar De Dommel. Een kano afstapplaats gebruik ik als zitplaats om met mijn voeten een klein half uur in de rivier te baden. Kleine vissen komen in een school nieuwsgierig ‘kijken’. Er zijn sauna’s en voeten behandelaars die hetzelfde bieden voor heel wat meer geld.

Welkom in Liempde, waar ik direct een veldweg links neem en een eind verder de Dommelersteeg. Die komt uit bij het Sint-Janspontje over de Dommel. Uiteraard ligt het pont aan de overzijde en is die lastig naar me toe te trekken. Twee Poolse knapen komen met wat proviand en begrijpen mijn verzoek te helpen. Samen gaat zoiets veel sneller.

Zicht in tuinhuis SmalderHet zandpad komt bij de historische dwarsdeel schuur uit. Op dit erf staat een tuinhuis, waar ik mag verblijven. Glasvezel internet en televisie, luxe stoelen, een tweepersoonsbed, keuken en een schitterend uitzicht.

Noedelsoep en mosterdsoep plus een bol geven de energie die ik nodig heb. En blijven drinken.