Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Liempde en Hilvarenbeek

Ontbijt in tuinhuis LiempdeGoedemorgen deze woensdag. Mijn gastvrouw heeft de ingrediënten voor het ontbijt in de koelkast en keuken klaargezet. Bij het tikken van het ei snap ik waarom ze die in de koelkast had gelegd. Ik weet het grootste deel te redden en heb zo mijn eerste gebakken ei van deze wandelvakantie. Na het afrekenen kan dag 11 op het Langste natuurpad van Nederland beginnen.

Relive ‘Dag 11 langste natuurpad Liempde-Hilvarenbeek’


Etappe 30: Liempde – Oisterwijk (27km)

Groot Duijfhuis Smalder KasterenIk bekijk de hoeve Groot Duijfhuis – eeuwen geleden een kartuizerklooster – en de duiventoren en neem de route over Kasteren, de kans dat ik net als gisteravond het zware Sint-Janspontje naar me toe moet trekken is me te groot.

Kerk Liempde 2Via het Kerkpad door Smalder kom ik bij de Heilig Hart parochie kerk uit, bekijk de omliggende straten en ga bij de Coop aan voor nog wat drinken en fruit. Gisteren heb ik in het tuinhuis anderhalve liter thee gemaakt met suiker en zout voor onderweg. De mens zal niet leven bij ACE drank en water alleen.

Landgoed VelderMijn aanlooproute gaat via het buurtschap Vrilkhoven onder de A2 en de spoorlijn door het Landgoed Velder in. In 2013 was ik hier voor het Flavor Festival en maakte ik dagelijks een wandeling in de vroege ochtend.

Het aangrenzende landgoed Heerenbeek is een landgoed met landhuis en hoeve in het noorden van de Noord-Brabantse gemeente Oirschot. Het is een van de leembossen die deel uitmaken van het meer dan 1300 hectare grote gebied Mortelen en Scheeken dat onderdeel is van Nationaal Landschap Het Groene Woud. Ik nomineer mijn route als beter en mooier dan een eind langs de A2 lopen wat de makers van het natuurpad kozen. Toegegeven, er zijn geen festivals deze maanden op het landgoed Velder.

Welkom in MortelenDe Mortelen is met ruim 10 vierkante kilometer het grootste aaneengesloten landschapsreservaat van Brabant. Het kleinschalige coulisselandschap roept herinneringen op aan de tijd voor de grootschalige ruilverkavelingen. Slingerende zandpaden en een eerste rust na 11km. Er komen regelmatig in duo’s vliegende vrachtvliegtuigen voorbij.

Paarden in het wild in De KampinaIn Smalbroeken en Kampina is het als fietsers filerijden. Op 19km in dit schitterende gebied kom ik aan de praat met een stel uit Doesburg dat me groot gelijk geeft de omgeving wandelend te ervaren.

De Oisterwijkse heide, bossen en vennen zijn ook mooi. Bij het zien van de ‘achteringang’ van Nivon kampeerterrein Morgenrood waar ook het streekpad door gaat, neem ik die in plaats van honderden meters omlopen. Ik pauzeer een tweede maal, trek verder langs de groepsaccommodatie, de weg over en weer het bos in.

Het bezoekerscentrum Natuurmonumenten Groot Speijck is net als een uitspanning enkele kilometers ervoor een magneet voor recreatieve medemensen. Ik houd de volle terrassen voor gezien en vervolg mijn weg.


Etappe 31: Oisterwijk – Biest-Houtakker (12km)

MariakapelBeeldbepalend voor de Oude Hondsberg is de Reusel. Deze beek slingert met machtige bochten door het bos en staat in verbinding met het Rietven.

Boom aan GalgevenBergh- of Galgeven it is één van de grootste vennen van Oisterwijk. Het meet 16 hectare en is 3 meter diep. Begin 19de eeuw kwam het in handen van de familie Van den Bergh, Tilburgse textielfabrikanten. Die gebruikten het ven om wol in te wassen. Ook werd er vroeger door recreanten veel gezwommen in het ven. Nu is er één stel aan het pootje baden terwijl ik om het behoorlijk drooggevallen ven trek.

Het geraas van verkeer op de snelwegen ten zuiden van Tilburg wordt luider en luider.

Poort van abdij KoningshoevenAbdij Koningshoeven, trappistenklooster (“Een plaats van ontmoeting, met God, jezelf en de ander, in stilte, soberheid en solidariteit.”) / brouwerij La Trappe (“Proef de stilte”) ligt niet op de route, maar het is zot niet aan te gaan. Op het terras laat ik me de Witte trappist goed smaken. Via de Mariakapel kan ik niet verder. Na het terras is de kloostertuin afgesloten. Ik ga dus weer een halve kilometer terug, sla dan af naar de Pijnenweg (mooie straatnaam trouwens).

Brug in Wilhelmina kanaal Biest-HoutakkerAllerlei kleinschalige overgangen van bos naar hei: dat is de Kerkeindse Heide. Er valt hier meer te ontdekken dan je zou verwachten voor een gebied dat opgesloten ligt tussen een snelweg, het Wilhelmina kanaal en een klooster.

Aan de overzijde van het kanaal staan de vakantiehuizen van het safaripark Beekse bergen. Aan deze zijde zijn genummerde vissteks. Op één van deze plekken is een paar weken geleden in de nachtelijke uren een visser omgebracht. De rode brug bij Biest-Houtakker is het einde van deze etappe.

Uitloop naar B&B Jans (3km)

Schnitzel bij herberg Den Hemel HilvarenbeekVoor de uitloop naar Hilvarenbeek heb ik weliswaar de kortste route uitgezet, maar geven nog wat extra’s, zoals een korte drinkpauze bij het herinneringsbos De Westerik, zandpaden tussen akkers met bloemen en maggiplanten en een Mariakapel.

Voor het avondeten vind ik een schaduw plek op het terras van herberg Den Hemel – qua naam alleen al een aanrader – en geniet van een schnitzel met frieten en groenten, plus twee alcoholvrije Bavaria witbier.

Kamer in BandB Bij Jans HilvarenbeekB&B Bij Jans is in een verbouwde koeienstal. Niets meer van te merken in de lichte gangen en kamers. Ik heb een tweepersoons kamer op de eerste etage met een gedeeld sanitair en eet- en ontspanning ruimte. Gratis thee en koffie, koekjes, fruit en versnaperingen, en wifi natuurlijk. Het leven is goed.