Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Heino en Epe

Henk-Jan in landgoed WindesheimNa vier dagen werken is het tijd voor deel twee van het Langste natuurpad van Nederland over onverharde paden en trage wegen. Het belooft zomers warm te worden, zodoende is de rugzak wat lichter dan vorige week. Het routeboekje blijft thuis, die heb ik onderweg niet nodig gehad. De komende zes nachten breng ik onderweg door bij vier gastadressen van Vrienden op de Fiets en twee B&B’s. Klazien zet me vanochtend af bij station Heino, waar ik afgelopen zondagmiddag ben geëindigd.

Relive ‘Dag 6 Langste natuurpad Heino-Epe’

Etappe 15: Heino – Wijhe (14km)

Zicht op kasteel 't NijenhuisHet voelt onlogisch om eerst naar het oosten te wandelen door het Landgoed ‘t Rozendael, maar met een zandpad beginnen is niet verkeerd. Via het Jakobsgat, een recreatieplas bij een outdoor sportpark ga ik langs wat boerderijen met buiten wroetende varkens, een grote petting zoo, waar Bambi hertjes op een kluitje staan het Landgoed ‘t Nijenhuis op. In het Kasteel Het Nijenhuis is een dependance van het Zwolse museum De Fundatie met een beeldentuin. Ik ben er al eens geweest. Tijdens openingstijden meer dan een ommetje waard.

En weer kletsnatte schoenen en sokken dankzij doorkruisen weilandLangs de voor Salland typische weteringen en lange zichtlanen kom ik in het buurtschap Elshof. Ik kijk even in de vlindertuin, mag langs een sloot en schuin door een weiland door nat gras. En zo zijn opnieuw mijn schoenen en sokken kletsnat en pas uren later droog. Zullen we het bij andere onverharde paden houden?

Sint Jozef kerk WijheHet landgoed Windesheim grenst aan Wijhe, waar de route zowaar het plaatselijke station aandoet en door het dorpscentrum gaat. Ik ben heel vaak in Wijhe geweest, maar niet eerder in de OL Onbevlekt Ontvangen kerk. De deur staat open, al is de kerkzaal zelf gesloten. In het voorportaal werp ik een blik naar binnen en op het aan Maria, de moeder aller bijstand gerichte gebed.

Etappe 16: Wijhe – Heerde (11km)

Wijhese veerHet Wijhese veer is ook nieuw voor mij. Voor €0,50 mag ik als voetganger mee de IJssel over. Dag Overijssel, hallo Gelderland. Een polderland met Ziebroek als eerste omdijkte gebied verwacht je niet direct, maar intrigeert wel. Aan de horizon stijgen al enkele uren regelmatig rookwolken op. Er wordt met grof geschut geoefend in Oldebroek.

Bij binnenkomst in het gehucht Vorchten wijk ik even af van de route om de aan Johannes de Doper gewijde Nederlands Hervormde kerk, waarvan de oudste delen er al voor 900 stonden, te bekijken. Kerk Vorchten 2Tussen de kerk en het multifunctionele centrum rits ik de broekspijpen af en berg de dunne sportjas op. Het is al warm genoeg voor de zomer outfit.

In de weilanden tegen de volgende dijk aan is de modelvliegclub Noord Oost Veluwe gevestigd en actief. Ik kijk mijn ogen uit naar de uitgehaalde capriolen.

Hoornse brug over Apeldoorns kanaalAan het Apeldoorns kanaal ligt het buurtschap Hoorn. Ook hier ben ik al eerder geweest. Langs de vaten handel over het jaagpad ga ik naar landgoed en Kasteel Vosbergen.

Routes van klompenpaden zijn nu de basis voor dit pad. Een volgend particulier landgoed Boshoven is alleen voor wandelaars geopend. Wat een rust!

Etappe 17: Heerde – Epe (15km)

Zicht op HeerderstrandDe A50 onderdoor en door een deel van Heerde. Aan één van de beken staat een watermolen. Helaas werkt het water tappunt ernaast niet. Aan het Heerderstrand is het nog leeg. De uitspanning is nog gesloten, het pitch en putt terrein is leeg. Door dan via de Heerder Sprengen en het Ambtsbos naar de Renderklippen. In het weekend kun je hier over de koppen lopen. Nu zie ik hooguit tien andere wandelaars.

Markering Horsthoekerpad KlompenpadHet bord richting restaurant De Ossenstal roept warme herinneringen op aan mijn jeugd toen vóór de brand in 1981 bijzonder dikke pannenkoeken in olie gebakken werden. Gegarandeerd had je er aan één genoeg, ook al had je enorme honger. Het huidige restaurant is de vierde Ossenstal sinds 1937.

Kerk centrum EpeVanaf hier volg ik een eigen route naar Epe, natuurlijk over bospaden, het zandpad naast de lange Vijverlaan, waar zwijnen de rest hebben omgeploegd. Het sculptuur met de vrouwen van Oranje valt me op. Het centrum is druk, ik fotografeer de Grote of Sint Maartenskerk en ga bij de Jumbo Van Andel aan voor boodschappen. Omdat Klazien me een uur vroeger dan gepland heeft afgezet, heb ik nu tijd zat om in het zonnetje te lezen. Tegen half vijf stap ik door naar cafetaria de Markies voor frieten met vlees.

Tuinhuis in Epe bij vrienden op de fietsBij mijn Vrienden op de Fiets overnachtingsadres, anderhalve kilometer verderop word ik gastvrij ontvangen met drinken en aanspraak. Een tuinhuis met een dekbed van 2.20 meter, een zitbank buiten en tafel met stoelen binnen is mijn deel. In alle rust kan ik de foto’s beschrijven, dit verslag maken en ontspannen.