Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Epe en Hoenderloo

Gedekte tafel in tuinhuisje EpeBuiten was het koud, onder het dekbed in het tuinhuisje in Epe lekker warm. Voor de start van de zevende dag op het Langste natuurpad van Nederland dekken mijn gastheer en -vrouw voor mij de tafel en stallen ze een rijk ontbijtbuffet uit. Ik laat me de broodjes, de kwark met aardbeien, thee, sinaasappelsap en het gekookte ei goed smaken. Met een Tikkie regelen we de betaling en nemen afscheid.

Relive ‘Dag 7 Langste natuurpad Epe-Hoenderloo’


Eigen route Epe – Gortel (7km)

Welkom op de Tongerense HeideEpe uit en over de landweggetjes door het buurtschap Wissel ga ik naar het landgoed Tongeren. Het Wisselse Veen en de Tongerense heide bruisen van de vroege fietsers en hardlopers. Na een kilometer of acht ben ik bij de Gortelse berg terug bij de officiële route van het natuurpad.

Etappe 18: Gortel – Apeldoorn (17,5km)

Pad tussen heide in Kroondomein 't LooVandaag staat de Veluwe centraal. Afgezien van een woongebied als Gortel is het een aaneenschakeling van zandpaden door het glooiende landschap van bossen en stukjes heide.

Het zuidelijke deel van deze etappe doorkruist het Kroondomein ‘t Loo. Ik ben mooi op tijd. Over drie dagen is het niet meer toegankelijk tot 25 december, om het bronstige wild rust te gunnen en de koning in de gelegenheid te stellen te jagen. Of dat nog steeds gebeurt, geen idee.

Eindeloos wandelen in Kroondomein't LooHoewel de paden op elkaar lijken, hebben ze toch namen, zo hoor ik aan Komoot. Over de Valkenberg, de Pannenkoeksdennen en het Wiesselse Bos tot bij de legendarische Echoput aan de voormalige E48 tussen Apeldoorn en Amersfoort. Als kind was dit een populaire uitvalsbasis voor wandelingen.

Nu mag ik simpelweg rechtdoor door het uiteinde van Berg en Bosch.


Etappe 19: Apeldoorn – Hoenderloo (16km)

Aan de hoeveelheid fietsers en wandelaars merk je dat je dichterbij de bewoonde wereld bent in het Asselse Bos, Asselse veld en het Willemsbos, waar me de in 1904 geplante boom ter ere van de naamgever me opvalt.

Zandverstuiving tussen Hoog Buurloo en HoenderlooHet gaat weer omhoog in het Uchelse bos, dat uitkomt bij de Hoog Buurlose heide. In de verte, veel lager dan de heuvels waarover ik ga, ligt radio Kootwijk. Het pad over de heide, dat het Veluwe pad en het Marskramer pad traject volgt, is me te smal. Het gezwenk en zoeken naar voldoende ruimte voor mijn voeten irriteert me. Opvallend veel wandelaars kruisen me in omgekeerde richting.

Verdiend ijsjeBreder zijn de paden in het Hoenderlose bos. Bekend terrein van eerdere wandelingen, mooi in elk seizoen. Een laatste stuk over een druk bereden fietspad brengt me in Hoenderloo, bijna 40km staat op de teller. Voor de eerstvolgende bus heb ik nog bijna een half uur. Ik haal me een ijsje bij de bakker aan het begin van de Krimweg en smul ervan bij de bushalte.

Kamer in guesthouse De Hoogkamp ArnhemEen overnachting kreeg ik niet geregeld via vrienden op de fiets in Hoenderloo, Schaarsbergen of Arnhem. Om de wandeling niet tot meer dan 55km te laten uitkomen, neem ik bus 107 naar Otterlo en daar de 105 naar Arnhem.

Ik doe boodschappen bij de Lidl. Met mijn Lidl Plus kaart krijg ik een euro korting op de maaltijdsalades. Met broodjes en een bak vruchten kwark is dat gezonder dan de Eataliano in de wijk Hoogkamp. Nu ben ik om 17u bij het gelijknamige guesthouse. De hele avond de tijd om de voeten en maag te verzorgen, Klazien te spreken en The Goldfinch af te kijken.