Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Delfzijl en Westerbroek

Mijn wandelavontuur van 2020 begint vanochtend. Voor mij is er geen vierdaagse, Kennedymars of wandelfestival Tocht om de Noord dit jaar. Voor het eerst neem ik buiten het hoofdseizoen een wandelvakantie die me dwars door Nederland voert van Delfzijl naar Goirle op de grens van Noord-Brabant en de Kempen in Vlaanderen. Het Roots magazine ontwikkelde een aantal jaren geleden het Langste natuurpad van Nederland van maar liefst 456 kilometer over onverharde paden en trage wegen. De bijzondere zomermaanden vanwege corona en de verplichting om als collega IT leads over en weer elkaar te kunnen waarnemen laat me dit pad in tweeën delen. In de sprinter van Hoogeveen naar GroningenVanaf vanmorgen tot zaterdagmiddag naar Balkbrug, zondag van Balkbrug naar Heino, en dan vanaf volgende week vrijdag door naar de finish in Noord-Brabant.

Klazien zet me met de auto af in Hoogeveen. Met de trein reis ik via Groningen naar Delfzijl. Het verplicht dragen van een mondkapje went steeds meer, De man die in Hoogeveen met koffie en croissants in zijn handen komt aanzetten eens ik veel succes in de trein.

Relive ‘Roots Langste natuurpad , Delfzijl – Westerbroek’

Etappe 1: Delfzijl – Appingedam (8km)

PKN Kruiskerk DelfzijlOm de binnenstad heen naar het Damsterdiep.Dat is weer anders dan eerdere wandelingen hier. Ik zie nu voor het eerst de voormalige zeevaartschool, tegenwoordig kantoor van maritiem dienstverlener Amasus, het Abel Tasman monument, de PKN Kruiskerk, het beeld van Simenon’s creatie detective Maigret en een park met Schotse Hooglanders tussen stad en ommeland. Het Jaagpad voert langs het Damsterdiep, dat ik in november 2018 in omgekeerde richting vanuit Groningen over de Stadsweg, een eeuwenlange handelsroute van Stad naar Dollard, wandelde.

Aardbevingsbestendiige nieuwbouw in FarmsumVan Eelswerd is alleen een informele bord te zien. Ik wandel door de Flikkezijlsterpolder naar een nieuw sportcomplex en aardbeving bestendige nieuwbouw. Omliggende woningen, veel appartementen hebben een #enwijdan? paneel aan hun huis hangen. Ik vermoed dat ook zij hun woning.vernieuwd willen zien.

Kerk OpwierdeOpwierde. In het oude dorp staat de romanogotische kerk van Opwierde uit de dertiende eeuw. De kerk, een eenbeukig gebouw, bestond oorspronkelijk uit drie traveeën. De westelijke travee is in de negentiende eeuw voor de helft afgebroken. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Bekend van Fivelstadtocht is de Leeghwaterpolder en de grasdijk tot Woldbrug over het Eemskanaal. Net als ik aankom, gaat de brug open voor twee binnenvaartschepen. Mooi, dan kan de toch wel zware rugzak even af. Gisteravond woog die 10.6kg, toch echt meer dan de aanbevolen tien procent van mijn lichaamsgewicht.

Etappe 2: Appingedam – Harkstede (26km)

Schapen op mijn wegLangs de zuidkant van het Eemskanaal pauzeer ik een kilometer verder. Dan naar het Schildmeer en het natuurgebied Tetjehorn, onderdeel van het grotere Roegwold, dat van Staatsbosbeheer is. Ik ga de uitkijktoren op, ben er alleen en voldoe zo aan de corona regels die Staatsbosbeheer heeft opgesteld. Ik de k op de kaart een alternatief pad dicht langs het meer te zien, maar stuit 250 meter voor de aansluiting op de route op het erf van de zorgboerderij. Terug en omlopen dus. Ik kan wel mooie foto’s van het meer maken.

Henk-Jan bij het vlonderpad DannemeerHet Gemaal Sans Souci wordt verbouwd, is nu een zooi. Dan ‘t Roegwold, het in het afgelopen decennium aangelegde Dannemeer met vlonderpad. Ik had al gelezen dat corona enrichtingsverkeer verplicht. Als ik bij de start kom, staat Roelie Homan uit Schildwolde op me te wachten. Dat leek haar leuker dan me koffie bij haar thuis aanbieden. Ik ga het vlonderpad over, maak foto’s, terwijl Roelie naar het einde fietst. Ze wil mij nog fotograferen in de omgeving. Leuk en bedankt! We zien elkaar hopelijk bij volgende flal of tocht om de Noord wandelingen.

Kleurenpracht langs Woudbloemse AeVia Denemarken (het buurtschap dan) kom ik in het volgende natuurgebied, Duurswold naar Woudbloem. Woudbloem ligt aan de Scharmer Ae. Ten oosten van het gehucht stroomt de Slochter Ae. Beide riviertjes vormen restanten van de Fivel. Ten noorden van Woudbloem, bij Schaaphok, stromen beide riviertjes uit in het Slochterdiep. Ten noorden van het Slochterdiep zet de loop zich voort als de Woltersumer Ae. Alles wat Ae heet, is in de slingerende route opgenomen.

Dan drie kilometer doorstappen langs het Nieuwe Rijpmakanaal en -polder naar Harkstede. Bekend terrein, boerenland en knotwilgen. Mooi.

Etappe 3: Harkstede – Westerbroek (6km)

De Baggelaar WesterbroekAchter Scharmer en tussen de Harkstederplas en Scharmerplas door – ik ken de paden van de verkenning van het Pronkjewailpad hier. In Harkstede doe ik boodschappen bij de Coop. Het verzwaart de rugzak. De laatste paar kilometer langs de Borgmeren, onder de A7 door, langs vervenershuizen en door het dorp Westerbroek gaat langzamer. Een halve liter melk als oppepper dan.

Buitenplaats Vaartwijk aangelegd in de tweede helft van de 18de eeuw voor Willem Jacobsen Hesselink, bestaat uit een zeer klein landschappelijk park op rechthoekige plattegrond met een eenvoudig symmetrisch landhuis en restanten van een inrijhek aan het begin van de zeer korte oprijlaan. Het terrein ligt in open agrarisch gebied, dat ontstaan is door vervening. Vaartwijk wordt derhalve ook wel met de term veenborg aangeduid.

De Appelgaard Westerbroek biedt bewoners een hobby en gratis plukfruit. In de dorpskern staat een mooie, witte Hervormde kerk. Mijn Vrienden op de Fiets overnachtingsadres aan de Oudeweg is een voorbeeld van gastvrijheid. Ik mag in de tuin zitten, krijg regelmatig drinken en aardappels, sperciebonen, stoofvlees en sla als warme maaltijd met leuke gesprekken en koffie toe. De tijd vliegt voorbij zo.