Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Bergharen en Bedafse Bergen

Ontbijtbuffet in BergharenIk heb zo goed geslapen, dat ik de haan niet heb horen kraaien. De gastvrouw brengt om half negen een dienblad vol lekkers. Ik mag restanten meenemen, want daarmee kan ze voor andere gasten niets. Zo gaan er drie boterhammen met ham, een krentenbol met kaas en één van de gekookte eieren mee in de rugzak. De kwark met muesli, boterhammen met kaas, ham en ei, de druiven en tomaten, sinaasappelsap en twee koppen koffie smaken me best. Ik moet dat niet elke morgen doen, maar op deze dagen verbrand ik genoeg calorieën om zorgeloos te schransen.

Om negen uur neem ik afscheid en begin ik aan mijn negende dag op het Langste natuurpad van Nederland over veelal onverharde paden en trage wegen.

Relive ‘Dag 9 Langste natuurpad Bergharen-Uden’

Etappe 24: Bergharen – Hernen (4km)

Welkom op landgoed HernenIk vervolg de Elzendweg, afslagen naar het bos aan de linkerzijde zijn niet toegankelijk. De zandruggen in hoefijzer vorm zijn hier al millennia oud.

De belangrijkste huizen in Bergharen staan verspreid, zoals een soort raadhuis, de Rooms-Katholieke en de Nederlands Hervormde kerk.

Kasteel Hernen 2Via een brug over een Wetering kom ik in het Landgoed Hernen. Medewerkers van het Geldersch landschap en kastelen hebben net vanochtend het gras op ‘mijn’ paden gemaaid. De vereniging werd opgericht toen het het kasteel Hernen aangeboden kreeg.

Er tegenover staat de Sint Judocuskerk, waar ik niet verder kom dan het voorportaal. Een Oost-Europeaan vraagt me of de dichtstbijzijnde supermarkt inderdaad in het 5km verder gelegen Wijchen zit. Ja, ook hij mag aan de wandel.


Etappe 25: Hernen – Ravenstein (12km)

Zicht op Hernense molen in heideIk ga door het Hernense bos, bekijk de Hernense molen aan de buitenkant en sta even later in het volgende landgoed, de Heerlijkheid Leur. Voorbij het bos rond het landhuis staat de oude of Dorpskerk Leur. Of het een vluchtheuvel kerk is of gebouwd op een motte, is onzeker.

De snelweg A50 onderdoor scheer ik langs de bebouwde kom van Wijchen. Als erfenis uit de tijd voor de postcode hebben de straten hier naast namen ook nummers. De heerlijkheid Vormer is nu een biologische landwinkel. Wat verder is een perceel ingericht voor vrije uitloop kippen.

Kerk NiftrikVan Vormer is het een stuk over asfalt naar de dijk, en een paar kilometer tot aan het dorpje Niftrik aan de Maas. Ook in de Jozef kerk mag ik alleen in het voorportaal kijken. Buiten geniet ik van mijn eerste pauze.

Henk-Jan is welkom in BrabantIk neem het fietspad aan de westzijde van de brug in de A50 over de Maas en word niet alleen welkom geheten in Brabant, maar ook in Ravenstein, een belangrijke plaats aan de Zuidwaterlinie Noord-Brabant.

Etappe 26: Ravenstein – Uden (20km)

Huis Ravenstein 3Een bokrondeel met kanon aan de Maas, stevige poorten en robuuste bebouwing binnen de stadsmuren. Ik kijk wat rond in de straten, beklim de heuvel waarop de molen staat. Grappig om net buiten het oude centrum een kantoor van Totality Careers te zien. Het afdelingshoofd software ontwikkeling van Groene Land verzekeringen begon eind jaren negentig met dit bedrijf.

Ik ben blijkbaar te ver gelopen en mag terug om bij de Coop aan te gaan voor een maaltijdsalade, noedelsoep en karnemelk. Een halve liter gaat in een fles, de andere helft drink ik voor de supermarkt op. Het is dorstig weer.

Het MuizenbergpadHuisseling met omliggende natuur is het volgende punt op de route. Dan de Muizenbergweg en nog een doorgaande asfalt weg, niet ideaal, de megastallen geven bekijks.

Schaapskudde NabbegatGoed, dan het enorme natuurgebied De Maashorst, een nationaal Park. Bizar om te zien dat de Molenven en Klompven volledig droog liggen. Verdroging maakt recreatieplas tot verleden tijd. Het Herperduin is de eerste zandverstuiving vandaag. Wandelbankjes zijn amper aanwezig. Mijn tweede pauze is na 26km op een boomstam in de schaduw. Verrassend is het tegenkomen van de schaapskudde met herderin van het Nabbegat. Dat ik met een ruime boog om de kudde – honden houden de schapen bij elkaar – heen ga, waardeert ze. Het gebied wordt doorsneden door A50 en N324.

Kunst versie van paalgravenEn juist bij knooppunt Paalgraven, waar tegenwoordig de A50 zich afsplitst van de A59, ligt het gelijknamige archeologisch monument. Het is even omlopen, maar dan sta je midden tussen de snelwegen naar een aantal grafheuvels te kijken. Een kunstenaars duo heeft een eigen interpretatie van paalgraven opgericht.

Henk-Jan onderwegDeel twee van de Maashorst is afwisselend bos en heide, veel zandpaden. Een derde rust kan geen kwaad. Via het Ecoduct Slabroek over A50, volgens mij heb ik er nu drie gehad vandaag, kom ik op het Planeten pad bij een sculptuur van Uranus. De andere planeten zie ik niet.

Etappe 27: Uden – Bedafse Bergen (4km)

Bedafse bergenHet wordt langer en later dan verwacht. Zandpaden in een zaagtand beweging. Gelukkig ook een automobilist die zijn raampje opent en belooft rustig te rijden om niet teveel zand op te stuiven.

De tweede zandverstuiving vandaag zijn de adembenemende Bedafse bergen, een stuifzandgebied. Een ruiter rijdt rondjes terwijl ze gefilmd wordt. Ik ploeg door het zand, want daar achter de heuvels…ligt de verwachte overnachting bij Gasterij De Pier die tevens een Vrienden op de fiets gastadres is.

Hmm, naar Nistelrode

gasterij de PierDe gasterij is gesloten, evenals de receptie van het vakantiepark ernaast. Ik bel mijn gastvrouw. Die beweert dat het adres in het boekje Nistelrode aangeeft. Niet dus, daarom wordt ze wel vaker gebeld door een gestrande wandelaar. Ze biedt aan me met de auto te komen ophalen. Bij De Pier is dus geen overnachting in een stacaravan meer mogelijk. Het wordt een slaapkamer met aangrenzende gedeeld sanitair in het hartje van Nistelrode. Geen wifi of kookgelegenheid.

De route voor morgen moet omgegooid, wordt dan ook weer langer dan de geplande 38km. Wel krijg ik een cassis aangeboden en kan ik ‘s avonds nog even naar de Jumbo om drinken voor morgen te kopen. Ik had plannen om de maaltijdsalade te combineren met een noedelsoep en voor het drinken morgen thee te zetten en met suiker in de flessen te doen. Avondeten blijft bij de gerookte kip maaltijdsalade, drinken wordt drinkyoghurt en ACE drank.