Wandelen op het langste natuurpad van Nederland tussen Anderen en Beilervaart

Ontbijt met krant erbij in AnderenIk heb heerlijk geslapen, het FD gelezen als de gastvrouw om kwart over acht met de mand gedroogde kleren aan komt. Even later brengt ze een dienblad met ontbijt en zelfs de Trouw erbij. Het geeft energie om de volgende etappes van het Langste natuurpad van Nederland af te leggen. Anders dan gisteren is het droog en dat zal de hele dag ook zo blijven.

Etappe 6: Anderen – Papenvoort (10km)

WandelspoorIk wandel Anderen uit, nog even genietend van het zicht op al die boerderijen langs de klinkerweg. De GPS logger heeft geen zin vandaag, ik wel. Eerst een stuk Wandelspoor, onder de N33 door en dan het Gasselterveld in, het bos, niet de gelijknamige speelvijver. Aan weerszijden is het landgoed Heidehof in ontwikkeling. Twee decennia geleden is hier bos aangeplant. De natuurbegraafplaats Hillig Meer maakt onderdeel uit van dit landgoed, al gaat de route er vandaag niet door.

Dan het open Drouwenerveld. Na zo’n 10km pauzeer ik op een wandelbankje. Ernaast hebben Pieterpad lopers stenen gestapeld.

Etappe 7: Papenvoort – Hooghalen (19km)

Vlonderpad tussen Grolloo en kamp WesterborkDe boswachterij Gieten-Borger met het Grolloƫrveld brengt weer de nodige bospaden, heide, zoals in het Meindersveen. Bij de tweede pauze zie ik de meest oostelijke radiotelescopen Westerbork aan de horizon.

Deel van 102000 stenen in kamp WesterborkEerst nog een slinger door bos en heide, over een vlonderpad. Op de Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek op het Amerdiep zitten al mensen die geen aanstalten maken. De corona regels hanteren betekent nu doorlopen. Ik wijk voor de afwisseling af van de lus door het Hingstveen en verkies het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ik was er in mei 2012 op Westerborkpad voor het eerst. Deze vrijdagmorgen is het verrassend druk. Ik maak foto’s bij diverse monumenten, loop het wandelpad noordelijk van de brede toegangsweg, eens niet via het Melkwegpad, naar Oosthalen. Langs deze landweg staan om de 50 meter en dat twee kilometer lang, bielzen met per week hoeveel personen er in welk concentratiekamp zijn omgekomen . Dit tot ‘pad van de doden’ gemaakte stuk boswachterij Hooghalen is indrukwekkend.

Het spoor over ben ik welkom in het dorp Hooghalen. Bij de Coop( mijn derde in drie dagen, ik moet nodig een vaste klantenkaart hebben), doe ik een paar boodschappen. Buiten op een bankje geniet ik van een verse bol en een halve liter sap.


Etappe 8: Hooghalen – Hijken (11km)

Henk-Jan door bietenveld buiten HooghalenIets terug en dan start de volgende etappe, Hooghalen uit, door akkers met bieten naar het grote natuurgebied Hijkerveld met Noorderveld en Noord Hijkerzand. Waar het op de fietspaden druk is, heb ik op de heidevelden niets en niemand om me heen. Struweel in het HijkerveldDan is het wel even schrikken om een slang weg te zien schuiven, de heide in. Verderop graast een kudde Schotse Hooglanders het gras kaal, zich soms wel, vaak niet iets aantrekkend van passerende fietsers en mij. Een kalf is wel erg nieuwsgierig en komt me letterlijk besnuffelen. Ik laat het beest zijn gang gaan, een natuurlijk moment afwachtend om elk ons pad te vervolgen.

Aangekomen bij het Oranjekanaal mist daar nog altijd Annigje 2, een plaatselijk mysterie. Ik ga de brug over en sla een eind verder linksaf het Zuid Hijkerzand in. Op de klinkerweg Vorrelveen eindigt deze etappe. Geen bushalte, wel een paar minicampings.

Etappe 9: Hijken – Beilervaart (3km)

Wandelen door BrunstingerplassenDe N381 onderdoor en meteen afslaan brengt me in het Dijkjesveen en Brunstinger plassen, een met schapen kort gehouden heideveld rond een paar plassen. Tegen vijf uur ben ik bij de Beilervaart.

Andijvie stamppot met gehakt en een mosterdsoepMijn overnachting is bij Vrienden op de fiets bij de manege / paarden training centrum Equixantos. Een gastenverblijf en een soort kantine met koffie en thee, een stevige tafel. De andijvie stamppot in de magnetron en een mosterdsoep als extraatje. Ook hier een gastvrij onthaal met alle bewegingsruimte. Ik prik mijn blaren. Hopelijk ben ik morgen ook mobiel.