Wandelen in voor de rivier IJssel gemaakte ruimte tussen Wapenveld en Veessen

Op vrijdag 11 september kwam ik op het Langste natuurpad van Nederland vanaf het Wijhese veer over de IJssel door het dorp Vorchten en was verbaast daar een fraaie vóór 900 gebouwde, aan Johannes de Doper gewijde kerk te treffen. Voor zaterdag 26 september neem ik me voor het Elsvoorderpad dat door Vorchten gaat te combineren met een ander Klompenpad wat zuidelijker, het Markluiderpad. En dan is er vast tijd en gelegenheid over voor wat extra’s zonder plan.

Zichtpunt Oude IJsselloop bij VorchtenIk parkeer ‘s ochtends om 8 uur de auto bij de kerk. Achter het godshuis zijn al diverse mannen in de weer met snoeiwerk. Ik neem het graspad langs het water door het weiland om wat noordelijker op de Kerkweg uit te komen bij één van de zes zichtpunten die in het landschap zijn geplaatst om de moderne bezoeker te wijzen op de Oude IJsselloop. Voordat monnikken in de middeleeuwen weteringen gingen graven en dijken langs de IJssel aanlegden, zocht de rivier zelf een weg van zuid naar noord. Onder de grond is hier nog een zandrug aanwezig die de loop veel dichter bij Vorchten dan tegenwoordig aangeeft. Geen wonder dat de straat naar het noorden hier Oude IJssel heet.

Koeien in VorchterwaardenOver de Kerkweg, Van Voorstweg en Papelandseweg kom ik bij het Wijhese veer uit. De Dixi bij het rustpunt wil ik graag gebruiken. De staf van het rustpunt maakt deze merkbaar regelmatig schoon en wil er €0,50 per bezoek voor hebben. Zo’n frisse Dixi heb ik niet eerder gehad en betaal dus graag de €0,50. Waar de auto’s de veerboot op rijden sla ik rechtsaf de Vorchterwaarden in om te struinen langs de IJssel en de er grazende koeien. Aan de overzijde trekt een groep wandelaars in ongeveer hetzelfde tempo op richting Duursche Waarden en Fortmond. Aangekomen bij de IJsseldijk een eindje voor Veessen merk ik dat ik de GPS logger heb gereset. Vandaag dus twee logs.


Restaurant bij camping VeessenIk volg het gras aan de buitendijkse kant, maar laat de uiterwaarden hier aan de koeien. Die staan me te dichtbij om tussendoor te laveren. Er staan nog tenten en campers op Camping De IJsselhoeve. In de jachthaven is het rustig. Het Kozakkenveer, het voetveer naar Fortmond, is vanwege social distancing regels tegen corona uit de vaart genomen.

Molen De Balts VeessenDe Molen van Bats en knusse huizen aan het Onderlangs zetten me weer op de IJsseldijk. Een eind buiten de bebouwde kom is de inlaat – een reeks stuwen tussen een betonnen brug voor autoverkeer – gebouwd voor de Hoogwatergeul Veessen – Wapenveld. Volgens de statistiek zou de installatie om de inwoners van de plaatsen langs de IJssel droge voeten te garanderen slechts eenmaal per mensenleven gebruikt hoeven worden. Dan moet het dus wel extreem hoog water zijn. Het is één van de 34 uitgevoerde Ruimte voor de Rivier projecten. Fietsers en voetgangers hebben het verlaagde tracé van de oude IJsseldijk nu voor zichzelf. Met de aanleg van de geul zijn ook veel bunkers en kazematten uit de Tweede Wereldoorlog opgeruimd. Locaties ervan zijn gemarkeerd met een stevige paal met roestbruine minibunker als deksel.

Folly Villa BakhuisDe volgende bezienswaardigheid is Villa Bakhuis. Een stalen folly die de contouren van de oude hoeve verbeeldt op de plek waar tot 2015 een bungalow stond. De oude hoeve Bakhuis was eerder afgebrand. In de schuilhut pauzeer ik even en neem de informatie over het moderne boerenbedrijf van de familie Hassink met extra’s in me op. Om het hier gehouden Fleckvieh te bekijken beklim ik de trap naar de Skybox die 270 graden zicht geeft op de stal. Grappig idee!

Zonnebloem MarkluidenHier start ook het Markluiderpad met graspaden langs de Terwoldsche Wetering en zigzaggende landwegen door het buurtschap Markluiden om bij het Apeldoorns Kanaal uit te komen. Aan de Borchgraverweg staan het gelijknamige landhuis, te goed tussen de bomen om deze te kunnen fotograferen. De naastgelegen dubbele woning leg ik wel vast. Langs de Nieuwe Wetering zijn het graspaden langs de boomgaard en het rustpunt Oldenbelt, waar je onder het genot van thee of koffie kunt lezen in de Navolging van Christus van Thomas a Kempis of meer te weten kunt komen over de Moderne Devotie.

Westdijk dijkvak WapenveldWat verderop staan tussen de bomen de blauwe bessen cultures van ‘t Gulhoek, een verwijzing naar de oude naam voor dit gebied. Tussen de Terwoldsche Wetering en de Groote Wetering verlaat ik het Markluiderpad en ga op avontuur op een struinpad door het gras voorbij een valhek. Het pad staat op de kaart, is verder niet gemarkeerd of van stiggelties voorzien. Natte schoenen dus, maar wel leuk om te doen en het laatste onverharde pad vandaag. Ik kom namelijk op de Westijk, geen oude polderdijk zoals ik twee weken geleden dacht, maar één van de twee nieuwe begrenzingen op Deltahoogte van de al genoemde Hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld. Het fietspad is in trek bij wielrenners die er even wat kilometers op kunnen doortrappen. Voor een georganiseerde wandeltocht of een Klompenpad is de ruim 5 kilometer teveel van het goede. Nu heb ik geen last van de wind en besluit door te stappen naar het einde bij Wapenveld. Gemaal Doornbos WapenveldGemaal Doornbos is er aangelegd om het water uit de geul te kunnen wegpompen naar de 40 centimeter hoger gelegen Groote Wetering die als Veluwsche Wetering bij Hattem in de IJssel uitmondt. Nog altijd over asfalt steek ik halverwege de polder naar het zuiden. Om Vorchten te beschermen tegen hoog water, is de geul hier versmalad en moet ik dus een dijk over om in het dorp uit te komen bij de auto.