Martyn Joseph – When We Get Through This

De pennenvruchten en het eigen productiewerk tijdens de coronacrisis van Martyn Joseph zijn uitgebracht op de 6-song EP When We Get Through This. Zijn US tour vanaf maart ging niet door. De Welshman, troubadour en vaak met Bruce Springsteen vergeleken net 60 geworden zanger/gitarist trakteerde zijn fans de afgelopen maanden regelmatig met een liveconcert via Facebook vanuit zijn studio thuis die met gemak 1.000-1.500 kijkers trokken. De titelsong was één van de eerste liedjes die hij los uitbracht, vol hoop om ooit weer samen Heilig avondmaal te kunnen vieren en vrij te zijn van links/rechts, wel/niet kampen, zoals dat in de laatste jaren rond de Brexit campagnes en de aanpak van COVID-19 in Groot-Britannië heel nadrukkelijk speelde. Als afsluiter is ook een akoestische versie opgenomen. Het liedje werd gemaakt om fondsen te werven voor Cavell Nurses Trust.

Nye is een opsteker voor de National Health Service. Hij schreef zijn versie van een lofzang op de zorghelden in 2015, hoewel de thematiek breder is en opkomt voor rechtvaardigheid, waardig werk en het loslaten van de hang naar macht.

De akoestische versie van Here Come the Young (het origineel staat op het gelijknamige album uit 2019. On My Way stond origineel op Under Lemonade Skies (2010), maar is herzien in een stripped down uitvoering met wat meer pit. Nog iets vrolijker is de meezinger (klapper/stamper) Come to Be, een nieuw liedje dat hij met vriend Doug Simpson schreef. Samen komen we hier doorheen!