Hans Buddingh’ – De geschiedenis van Suriname

Bij de Grote Suriname Tentoonstelling (oktober 2019 – maart 2020) in de Nieuwe Kerk kocht ik Hans Buddingh’ De geschiedenis van Suriname, volgens de flap ‘het beste boek over de geschiedenis van Suriname’. De 578 pagina’s zijn even een zit (na 486 volgt de literatuurlijst), maar ik leerde flink bij, ver na de oppervlakkige weetjes over de ‘ruil’ van Suriname voor New York, de Decembermoorden, jungle commando van Ronnie Brunswijk, carrière van Desi Bouterse en de plantages. Buddingh’ start bij de oorspronkelijke bewoners en eerste kolonisaties en werkt met periodes door de geschiedenis van het land heen. Experimenten en praktijken met kolonisatie, cultivering, slavenhandel en de import van mensen uit Afrikaanse landen, India, China en Indonesië die met de kennis van nu en lezend in de luie stoel gedoemd waren te mislukken. De koopman die het wint van de dominee en de maar weinig effectieve zendingsarbeid in de achterlanden.

Buddingh’ heeft als econoom aandacht voor de productiviteit in de plantages, de financiering van Suriname, opkomst en ondergang van de exploitatie van plantages voor suiker, cacao, bananen, winning van goud en bauxiet. Lijnen uit het verleden komen samen in de moderne Surinaamse samenleving die niet minder complex is dan drie eeuwen geleden. De auteur ontrafelt de politieke stromingen, manieren om politiek naam en faam te maken, straf te ontlopen of juist opponenten uit de weg te ruiimen, de keuzes van Nederland als (voormalige) kolonisator en de rol die buurlanden en machtsblokken in de Amerikas spelen. Een leerzaam en ontnuchterend werk.

Over de auteur

Hans Buddingh’ (1951) studeerde economie en is als redacteur verbonden aan NRC. Voor dit medium reisde hij veelvuldig naar Suriname. In 1994 schreef hij met Marcel Haenen het onthullende en geruchtmakende boek De danser over het Surinaamse drugskartel en de banden met de Columbiaanse cocaïnemaffia. De geschiedenis van Suriname is sinds de eerste druk in 1995 bijgewerkt tot en met de situatie in 2017.