De komende dagen ben ik aan het wandelen op het Langste natuurpad van Nederland

Mijn meerdaagse wandelavontuur van 2020 begint woensdagmorgen in Delfzijl. Geen wandelvereniging organiseert er één vanwege de anti corona maatregelen, dus als je wat wilt, moet je het zelf regelen. Ik heb gekozen voor het Langste natuurpad van Nederland van maar liefst 456km natuur, zoveel mogelijk over onverharde paden, van het station Delfzijl in het noordoosten van Groningen helemaal naar natuurpoort De Roovertsche Leij in Goirle op de Nederlands-Belgische grens is in boekvorm verschenen en er zijn GPS tracks van de etappes op de website te vinden, geen markering in het veld met paaltjes, pijlen of borden. Jarenlang gold het 414km lange LAW Trekvogelpad van Bergen aan Zee tot Enschede als het langste natuurpad van Nederland, maar dat Google zoekresultaat is dus niet meer accuraat.

Station DelfzijlIk was eerst van plan het pad aaneengesloten te wandelen. De verantwoordelijkheid om als collega IT leads over en weer elkaar waar te nemen tijdens onze vakanties laat me het in twee delen. Vanaf vanmorgen tot zaterdagmiddag naar Balkbrug en dan vanaf volgende week donderdag door naar Baarle-Nassau, mijn eigen uitloop voorbij Goirle. Hotel mama is altijd openBij Vrienden op de fiets heb ik zeven overnachtingen met ontbijt à €22,50 geregeld, tweemaal kan ik onbetaalbaar thuis in Balkbrug bij hotel mama overnachten en voor de twee dagen dat ik geen beschikbaar gastadres heb kunnen vinden bij Vrienden op de fiets heb ik een B&B via Booking gereserveerd à €50.

Op de hoogte blijven?

Uitgebreide wandelverslagen op mijn blog van het eerste deel komen vanaf 6 september voor deel 1 en 18 september voor deel 2. Hoogtepunten zal ik op de wandeldagen delen via Facebook, Twitter en Instagram.

Gezelschap of tips?

Wil je me één of meer dagen gezelschap houden, me aanmoedigen of heb je tips langs de route, laat het weten!

#

Datum

Start

Finish

#km

Etappes

1

woensdag

2 september

Delfzijl

Westerbroek

45,1

01. Delfzijl – Appingedam

02. Appingedam – Harkstede
03. Harkstede – Westerbroek

2

donderdag

3 september

Westerbroek

Anderen

42,6

03. Westerbroek – Glimmen

04. Glimmen – Zuidlaren
05. Zuidlaren – Rolde
06. Rolde – Anderen*

3

vrijdag

4 september

Anderen

Beilervaart

43,0

06. Anderen – Papenvoort

07. Papenvoort – Hooghalen
08. Hooghalen – Hijken
09. Hijken – Beilervaart

4

zaterdag

5 september

Beilervaart

Balkbrug

44,4

09. Beilervaart – Dwingeloo

10. Dwingeloo – Ruinen
11. Ruinen – Zuidwolde
12. Zuidwolde – Balkbrug

5

zondag 6  september

Balkbrug

Heino

39,7

13. Balkbrug – Holt

14. Holt – Heino

6

vrijdag
11 september

Heino

Epe

39,7

15. Heino – Wijhe

16. Wijhe – Heerde
17. Heerde – Epe*

7

zaterdag
12 september

Epe

Hoenderloo

40,4

17. Epe – Gortel*

18. Gortel – Apeldoorn
19. Apeldoorn – Hoenderloo**

8

zondag

13 september

Arnhem

Bergharen

41,8

21. Arnhem – Doorwerth*

22. Doorwerth – Valburg
23. Valburg – Winssen
24. Winssen – Bergharen

9

maandag
14 september

Bergharen

Uden

44,6

24. Bergharen – Hernen

25. Hernen – Ravenstein
26. Ravenstein – Uden

10

dinsdag

15 september

Uden

Liempde

39,5

27. Uden – Veghel

28. Veghel – Schijndel
29. Schijndel – Liempde

11

woensdag

16 september

Liempde

Hilvarenbeek

43,1

30. Liempde – Oisterwijk
31. Oisterwijk – Biest-Houtakker
Biest-Houtakker – Hilvarenbeek***

12

donderdag
17 september

Hilvarenbeek

Tilburg

30,6

Hilvarenbeek – Goirle***

Goirle – Tilburg***

Totaal

472

Tot ziens in Hoenderloo op de VeluweDe met * gemarkeerde etappes hebben een eigen aan- of uitloop naar of van het overnachtingsadres. De ** bij Hoenderloo is een geval apart. De overnachtingsadressen voor en na de tijd zouden de af te leggen afstand tot meer dan 55km laten oplopen. In plaats van de etappe 20 Hoenderloo – Schaarsbergen pak ik in Hoenderloo de bus naar Arnhem. De met *** gemarkeerde stukken heb ik zelf ontworpen.

Wie schrijft die blijft en niet kan wandelen, pakt de fiets

Wandelverslagen van andere wandelaars die het pad helemaal hebben bewandeld zijn dun gezaaid. Els kwam in 2018 niet verder dan etappe 3 tot Harkstede. Henry Otter (69) uit Oldenzaal stond in september 2019 vóór vertrek Dagblad Tubantia te woord. Leonard was in oktober 2019 klaar met zijn in september 2018 gestarte tocht. Mieke Huisman legde het hele traject in januari 2020 op de fiets en vertelt op De Wilde Weg haar belevenissen. Op Eef Onderweg kun je de vorderingen die Eef vanaf maart 2020 maakt op het natuurpad volgen.

Op Facebook is een Roots natuurpad pagina waar zowel Roots magazine als wandelaars hun ervaringen delen. Charlotte Bax die in het magazine de groene pagina verzorgt. wandelde begin augustus 2020 de eerste vijf etappes van Delfzijl naar Rolde. Een blessure gooide de plannen in de war om een aantal dagen later in Heino uit te komen. Op 21 augustus wandelde ze etappe 6-7 rond Rolde, een week later gevolgd door etappe 8-10 tussen Hooghalen en Ruinen.