Weg uit de waanzin van corona maatregelen aflevering 7

Tijdens de zomervakanties zijn de remmen los gegaan. De anderhalve meter samenleving  is massaal van de hand gewezen. Zelf zagen wij het drukke Drielandenpunt (18 juli) en het centrum van Valkenburg (17, 20, 21 en 22 juli) en Brielle (1 augustus) als trieste voorbeelden, de inconsistentie in handhaving van regels in Maastricht (19 juli) en het relatief geordende leven in Aachen op 22 juli. Bij geen van de keren dat we zijn wezen uit eten in juni en juli hebben we een intakegesprek gehad met gezondheidsvragen. We verbaasden ons op ons alternatieve vakantieadres in eigen land over de beelden van overvolle treinen naar Zandvoort en de typisch Nederlandse commentaren over de andere bezoekers van attractieparken als De Efteling die het toch wel erg druk maken.

Dat na de wekeljkse forse stijiging van het aantal besmettingen (positief getesten) het op 6 augustus (eindelijk) voor Rutte en De Jonge tijd was om in de remmen te knijpen is begrijpelijk. Of het wat gaat uitmaken, moeten de komende weken uitwijzen.

Van corona naar democratische rechtstaat

Op 4 augustus maakte Viruswaanzin bekend de naam te wijzigen in Viruswaarheid en te gaan voor: “het behoud van een democratische rechtsstaat waarin ook onze kinderen nog de mogelijkheid hebben om zich in vrijheid te ontplooien en een leven te leiden met hun eigen overtuigingen en meningen.” Klinkt als de missie van Forum voor Democratie: “vooral richten we ons op de achterliggende oorzaak: het politieke systeem zélf. Je gaat een huis niet verbouwen als de fundamenten verrot zijn. We moeten beginnen bij de basis: ons politieke systeem stamt uit 1848 en sluit niet meer aan bij deze tijd en bij de wensen van de kiezers.” Interessant voor onderzoekers zou zijn in hoeverre Viruswaarheid aanhangers FvD-stemmers zijn. Andersom zou FvD geweldloos kunnen flyeren op het Malieveld, adverteren op viruswaarheid.nl en dergelijke. Ik geef maar wat tips voor werkloos geraakte medemensen die in politiek/ideologisch standpunt dermate ver van het kabinet Rutte afstaan.

Verbaas je niet als Viruswaarheid zich de komende tijd minder en minder over COVID-19 gaat, net als Kick out Zwarte Piet zich in een breder spectrum roert dan een voormalig populair kinderfeest begin december. Heb je trouwens alweer pepernoten gescoord bij de supermarkt? Die kunnen zo bij wat extra toiletpapier voor de tweede golf mee 😉

Collectieve ontkenningsfase

Het virus is onder ons, al lijkt de houding van ons Nederlanders er één van “Geniet vandaag. We maken eerst ons vakantieverlof op, voordat we ons ziek melden bij de baas.” Ondanks een stijging van het aantal besmettingen het reproductiegetal, code oranje voor bijvoorbeeld Barcelona en Kroatië en een avondklok in de provincie Antwerpen, verdringen we ons in de binnensteden (vandaar de mogelijkheid voor burgemeesters om mondkapjes verplicht te stellen).

Prijsvrij annuleerde de vliegreis naar Mallora van onze oudste dochter begin augustus, maar adverteert dagelijks vóór Nieuwsuur op NPO voor last-minute deals naar onder meer…Mallora.

Een landelijke mondkapjesplicht komt er eind juli niet. Wel mogen burgemeesters experimenteren om een (niet gedefinieerde) gedragsverandering te beïnvloeden.

Het COVID-19 wetsvoorstel die nu in het Postvak IN van de Tweede Kamer ligt en pas begin september geagendeerd wordt voor behandeling helpt, maar is nog steeds onvoldoende als wettelijke basis voor de inperking van de vrijheid van de persoonlijke levenssfeer. Mocht je het als individu verstandiger vinden je mondkapje af te houden, boetes te negeren en het voor de rechter willen uitvechten, heb je een grote kans op het slagen van je zaak in juridische zin. Of je er als mens qua gezondheid, gemoedsrust e.d. geslaagder uitkomt, valt te bezien.

Op 4 augustus luisterde ik met stijgende verbazing naar epidemioloog Frits Rosendaal die verdubbelingen als ‘lichte stijging’ afdoet (doe mij dan maar zo’n lichte salarisstijging) en mikte vooral op de jongeren, hoewel deze groep een kwart van de besmettingen betreft. Hoe zat de opbouw van onze bevolking ook alweer in elkaar?

Teveel -ologen hebben (on)gevraagd advies gegeven zonder wetenschappelijke onderbouwing, hoewel hun titel anders suggereert. Dan krijg je uitglijders als Susan van den Hof van het RIVM die 4 augustus voor RTL4 camera oproept niet naar Rotterdam te reizen, om er later op de dag op terug te (moeten) komen en dan alleen drukke plekken vermeden moeten worden. Laat de communicatie centraal door het bevoegd gezag (kabinet, veiligheidsregio) gebeuren, is de teneur op Twitter daarna. Men is het ‘RIVM geleuter’ spuugzat.

Bye Hybrid: work from home is here to stay

Het half juli afgekondigde Hi Hybrid beleid van mijn werkgever Capgemini Nederland is de week erop ingetrokken en maatregelen aangescherpt. Na thuiskomst van vakantie geldt ongeacht de locatie van je verlof twee weken verplicht thuiswerken zonder bezoek aan klant of kantoor en is de eerste training die ik sinds februari in september weer klassikaal in Utrecht zou geven omgezet naar online. Herkenbaar bij oudere collega’s is het niet naar kantoor terug durven gaan, ook al mag het. Intermediair vroeg er eind juli aandacht voor. Veel, zo niet volledig thuiswerken wordt normaal, Google houdt kantoren tot zomer 2021 gesloten.

Bezoek eens een museum, of vijf

Drive-thru museum Boijmans Ahoy 10Na de deceptie in juni bij het bezoek aan De Fundatie in Zwolle, bezocht ik 29 juli het Nationaal Militair Museum in Soest (reserveren op 27 juli niet nodig, per 28 juli wel, op 29 juli zelf is het er veel te druk om 1,5m afstand te bewaren en zijn de op max. 10 bezoekers bedoelde filmzalen veel voller), 31 juli het Museum Klooster Ter Apel (reserveren verplicht op een 10-minuten nauwkeurig tijdslot), MOW in Bellingwolde (reserveren niet nodig) en Veenkoloniaal Museum in Veendam (reserveren niet nodig) aan. Op zaterdag 1 augustus reed ik met m’n Kia e-Niro door een verduisterde Ahoy Rotterdam hal in het tijdelijke drive-thru museum met kunstwerken uit Boijmans van Beuningen (reserveren noodzakelijk).

Zingen maakt blij of verontrust

Vanaf juli komen we als Evangelische Gemeente De Graankorrel in Dedemsvaart weer samen, werken met vooraf online reserveren, houden de fysieke afstand tussen huishoudens met latten op 1,5m, zingen wel (ingetogen), maar drinken na afloop geen koffie samen. De Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk in Balkbrug doen hetzelfde, terwijl PKN Balkbrug/Oud-Avereest een besloten samenkomst opneemt en voor de rest van de gemeente nadien uitzendt en de Evangelische Gemeente Balkbrug nog helemaal geen samenkomsten heeft.

Rapper Lange Frans en Janet Ossebaard (in de waan van 5G als superspreader en Bill Gates als bedenker van het coronavirus) hintten 6 augustus expliciet op een aanslag op de premier. Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over, aerosolen of walgelijk gespuug. De Vlamingen zouden zeggen: beperk uw bubbel. Waar je mee omgaat, word je mee besmet.

Kortom, we zijn er nog niet

Over de titel van deze inmiddels zevendelige blogreeks denk ik nog na. Om nu te pretenderen dé waarheid te verkondigen gaat me wat ver. Het is mijn compilatie van observaties, tweets en berichten zonder 24/7 het ‘nieuws’ te volgen. Er wacht immers weer een dag thuiswerken 🙂